Massa súlyos balesete

IZSÁNYI SZABOLCS, TÓTH ANITA és MIRKÓ ISTVÁNIZSÁNYI SZABOLCS, TÓTH ANITA és MIRKÓ ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2009.07.26. 02:28
Címkék
Fernando Alonso és a Red Bull két pilótája zárta az első három helyen a Magyar Nagydíj időmérő edzését, de nem örülhettek teljes szívből eredményüknek: az edzés során Felipe Massa a Hungaroring F1-es történetének legsúlyosabb balesetét szenvedte el: több mint 200 kilométer per órás sebességnél fejbe vágta egy másik autóról leszakadó rugó. Az eszméletét elveszítő brazil pilóta koponyasérülést szenvedett, az agyában keletkezett vérömleny miatt meg kellett műteni. Állapotát súlyosnak, életveszélyesnek minősítették.

A hivatalos időmérő edzést követő órákban nem sokan foglalkoztak azzal, hogy Fernando Alonso 2003 után ismét megszerezte az első rajtkockát a Magyar Nagydíjon: mindenki Felipe Massáért aggódott. A Ferrari brazil pilótája súlyos balesetet szenvedett az időmérő második szakaszának hajrájában, amikor levezető körében a négyes kanyarban teljes sebességgel a gumifalnak rohant.

Massa a hármas kanyarból kijövet, az emelkedő elején teljes gázzal gyorsított, amikor a fejének csapódott az előtte haladó Rubens Barrichello autójának hátsó tengelyéről leszakadó körülbelül hetvend dekagrammos, egy kilogrammos rugó. Massa az ütődéstől azonnal elveszítette az eszméletét, de a gázpedált öntudatán kívül is tovább nyomta, miközben a pálya ívétől elszakadva átvágott a füvön, és egyenesen a négyes kanyar aszfaltozott bukótere mögötti gumifalba rohant. Közben a bal lábával a fékre nehezedett, a kormányt pedig tovább fogta.

A becsapódás után mozdulatlanul ült az autóban, még mindig nem volt magánál. Az időmérő második szakasza közben véget ért, a sajtóközpontból az újságírók, a Ferrari motorhome-jából a csapattagok és a rokonok is azonnal rohantak a Hungaroring ügyelete felé. Sokaknak azonnal Henry Surtees múlt vasárnapi balesete jutott eszébe, a 18 éves pilóta úgy szenvedett halálos balesetet a Formula–2 Brands Hatch-i futamán, hogy egy másik autó leszakadó kereke ütődött a fejéhez.

Talán egy rugó nem tud ekkora bajt okozni, gondoltuk reménykedve, de az aggodalom nem akart szűnni, pláne amikor kiderült, hogy Massa sisakját ugyanott találta el az alkatrész, ahol Ayrton Sennáét 1994-ben Imolában – azaz a sisakrostély felső szegélyénél, a fejvédő legsebezhetőbb pontján.

Természetesen csak a közeli hozzátartozókat engedték az ügyelet közelébe, Massa állapotáról csak a Ferrari személyzete, illetve a versenyzőtársát meglátogató Barrichello tudott beszámolni. A brazil pilóta elmondta, hogy honfitársa beszél, tudja mozgatni a karját, de kórházba kell szállítani, hogy alaposan ki lehessen vizsgálni. A mentőhelikopter elindult az Állami Egészségügyi Központ (Honvédkórház) felé, ahonnan újra csak várni kellett a friss hírekre.

Miközben kiderült, hogy a vasárnapi futamot mindenképpen ki kell hagynia az egy évvel ezelőtti viadal nagy vesztesének (Massa tavaly remek rajt után vezetett, de két körrel a vége előtt tönkrement az autója, és kiesett), befejeződött az időmérő edzés, amelyen a belső számítógépes rendszer meghibásodása fokozta az izgalmakat. Az első kilenc (Massa értelemszerűen nem indult el a záró tíz percben) rajtpozícióról döntő szakasz hajrájában megszűnt az eredményközlés, és úgy fejezték be a versenyzők az edzést, hogy nem tudták, ki hol végzett. Elmaradt az örömünnep, az első rajtkockát igen könnyű autójával megszerző Alonso nem tudta, hogy első-e. A spanyol az FIA embereit pedig nem is az eredményéről kérdezte, hanem arról, hogy van jó barátja. Megnyugtatták, hogy Massa magánál van, és nem életveszélyes az állapota.

Aztán kiderült, a brazil agyrázkódást szenvedett, megsérült a koponyacsontja (a bal szeme körül a homlok- és az arccsontja tört el több helyen), s vérömleny keletkezett az agyában. Hat óra körül elaltatták, s a műtőbe tolták, hogy valahogy megfékezzék az elülső agylebenyben a bevérzések terjedését. A Ferrari hivatalos közleménye szerint a műtét sikerrel zárult, de a brazil pilóta lapzártánkkor továbbra is súlyos, életveszélyes állapotban volt, mesterségesen altatták – ezt a kórházban közölték az újságírókkal az esti órákban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik