Ronaldinho a FIFA-nál is az első helyen végzett

Vágólapra másolva!
2005.12.19. 21:59
Címkék
Sepp Blatter FIFA-elnök nyitóbeszédével kezdődött a zürichi operaházban megrendezett FIFA Év Játékosa választás. A 2005-s jelöltek közül a férfiaknál és a nőknél is már korábban nyilvánosságot kapott a három-három dobogós neve, így a gálán "csak" a sorrend volt a meglepetés. A szavazáson a FIFA-tagországok szövetségi kapitányai, illetve tavaly óta a nemzeti együttesek csapatkapitányai adhatják le voksukat. Érdekesség, hogy mindkét nemben ott lehetett a címvédő, a férfiaknál a brazil Ronaldinho, a nőknél a német Birgit Prinz. Ismerőssel találkozhatunk nemcsak a széksorokban, hanem a színpadon is, Ian Wright, az Arsenal és az angol válogatott korábbi kiválósága töltötte be az egyik műsorvezető szerepét.
Ronaldinho: a zseni
Reuters
Ronaldinho: a zseni
Ronaldinho: a zseni
Reuters
Ronaldinho: a zseni

2005, FIFA ÉV JÁTÉKOSA:
FÉRFIAK:
1. Ronaldinho brazil 956
2. Frank Lampard angol 306
3. Samuel Eto'o kameruni 190
4. Thierry Henry francia 172
5. Adriano brazil 170
6. Andrij Sevcsenko ukrán 153
7. Steven Gerrard angol 131
8. Kaká brazil 101
9. Paolo Maldini olasz 76
10. Didier Drogba elefántcsontparti 65
NŐK:
1. Birgit Prinz német 513
2. Marta brazil 429
3. Shannon Boxx amerikai 235

A férfiaknál első afrikaiként a kameruni Samuel Eto'o, a spanyol Barcelona olimpiai bajnok gólfelelőse volt az egyik biztos dobogós. A másik jelölt pedig az idei Aranylabda szavazáson második helyen végző angol Frank Lampard. A Chelsea és az angol válogatott gólerős középpályása éppen most döntött meg egy angol rekordot: sorozatban most már ő játszotta a legtöbb bajnokit megszakítás nélkül a Premier League-ben, szám szerint százhatvanegyet.

Ők ketten először lehettek dobogósok. És harmadikként ott volt a jelöltek között egy másik Barca-sztár, a brazil világbajnok, Ronaldinho.
A zseniális trükköző tavaly első helyen végzett a FIFA-nál, míg idén az Aranylabda is az övé lett, így idén is a ő számított fő esélyesnek.

Prinz: a háromszoros
Reuters
Prinz: a háromszoros

A nőknél találkozhattunk a németek világbajnokával, négyszeres Európa-bajnokával, Birgit Prinzzel, aki 2003-ban és 2004-ben már az első helyen végzett, de van egy ezüstérme is 2002-ből. Az olimpiai cím hiányzik egyedül míves gyűjteményéből. A németnek hiányzik az olimpiai bajnoki cím, nem úgy amerikai riválisának, Shannon Boxx, aki emellett világbajnoki negyedik helyezett.

Ahogy a férfiaknál, úgy a nőknél is születnek futballzsenik Brazíliában, erre Marta az élő példa. A tizenkilenc éves, olimpiai ezüstérmes, mindössze 160 centimér magas – alacsony? – játékos Svédországban légióskodik. Második jelölést kapta a dél-amerikai játékos, míg Boxx először izgulhatott.

Elnöki díjat kapott, mint 2005 legjobb játékvezetője a svéd Andres Frisk.

A hölgyeknél a volt német klasszis, Hansi Müller adta át a díjat a győztesnek, a címvédő Prinznek. A száznegyvenháromszoros válogatott – ezeken a találkozókon kilencven gólt szerző - klasszis így az ötödik választáson harmadszor diadalmaskodott. Megelőzte így az örökrangsorban amerikai Mia Hammet, aki az első két FIFA-választást nyerte meg. Második a brazil Marta, a harmadik az amerikai Boxx lett.

A férfiak díját Sepp Blater adta át. A várakozásoknak megfelelően Ronaldinho magabiztosan nyert Lampard, illetve Eto'o előtt. A brazil játékos második győzelmét könyvelhette el ebben a külön rangsorban, a címvédés pedig korábban honfitársának, a háromszoros győztes Ronaldónak sikerült egyedül.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik