Hét év után tér vissza a Villa és a MU volt kokainfüggő kapusa

Vágólapra másolva!
2008.08.29. 11:25
Hét év, kokainfüggősége kezeltetése és számtalan balhé után visszatér a pályára minden idők egyik legjobb ausztrál kapusa, Mark Bosnich. A balhés magánéletű kapus az Aston Villa, a Manchester United és a Chelsea után egy kissé kevésbé veretes csapatban lép újra pályára: az ausztrál profibajnokságban (A-League) szereplő Central Coast Mariners kínált neki szerződést, vasárnap, a Queensland Roar ellen térhet vissza.
Hét év után védhet újra: Mark Bosnich az ausztrál bajnokságban tér vissza
Fotó: Action Images (archív)
Hét év után védhet újra: Mark Bosnich az ausztrál bajnokságban tér vissza
Hét év után védhet újra: Mark Bosnich az ausztrál bajnokságban tér vissza
Fotó: Action Images (archív)
Hét év után védhet újra: Mark Bosnich az ausztrál bajnokságban tér vissza

Hét év kihagyás után szülőföldjén állhat ismét kapuba Mark Bosnich, a 17-szeres ausztrál válogatott hálóőr. A világ egykori legmagasabb fizetésű kapusa drogproblémái miatt hagyott fel a játékkal, de 36 évesen ismét játékra kész – a Sydney CSC, a Manchester United, az Aston Villa és a Chelsea egykori kapusa az A-League-ben szereplő Central Coast Marinerhez igazolt.

Utoljára Bosnich 2001 novemberében a Chelsea hálóját védte, majd egy elbukott drogteszt (kokain volt a szervezetében) után kilenc hónapos eltiltást kapott, és súlyosbodó kábítószerproblémái (meg túlsúlya) miatt a játékkal is felhagyott.

A balhés magánéletű Bosnich kokainproblémáit főleg a brit modellel, Sophie Andertonnal folytatott viharos viszonyának köszönheti. Saját bevallása szerint függősége legrosszabb időszakában napi 10 grammot szedett.

Hosszú idő után 2007 őszén állt újra edzésbe, barátja, és egykori csapattársa, Ed de Goey biztatására. A Queens Park Rangersnél kezdett edzeni, és hamarosan már a visszatérésről beszélt.

„Sokáig nem hiányzott a foci, de egy nap felébredtem, és undorodtam attól, ahogy élek. Megkértem John Gregoryt, a QPR akkori edzőjét, hogy lejárhassak edzeni. Nyár végére egészségileg rendbejöttem, és elkezdhettem komolyan dolgozni. Visszatért az érdeklődésem a foci iránt, biztos vagyok benne, hogy a tudásom nem kopott meg” – nyilatkozta tavaly októberben.

Bosnich most megkapta a lehetőséget: a Central Coast Mariners vele pótolja hosszú időre eltiltott kapusát, a játékvezetőt a bajnoki döntőn megütő Danny Vukovicot.

„Egészséges drukk van bennem, és ennyi. Nagyon várom a meccset, nem tudom, mit várjak magamtól. Fontos mérkőzés lesz, és mindenképpen nyernünk kell, hisz rosszul kezdtük a bajnokságot” – nyilatkozta a Queensland Roar elleni meccs előtt Bosnich.

Az ellenfél edzője, Frank Farina szövetségi kapitányként dolgozhatott együtt Bosnichcsal, és véleménye szerint a kapusnak még a nemzeti csapatba is lehet esélye visszakerülni.

„A kapusok teljesen különböznek a mezőnyjátékosoktól, nézzük mondjuk Dino Zoff példáját. Ha Mark elkapja a ritmust, akkor visszatérhet a korábbi szintjére, a rutinja pedig sokat segíthet. Ha jó formába lendül, a liga egyik legjobb kapusa lesz” – mondta.

MARK BOSNICH PÁLYAFUTÁSA

1988–89 Sydney CSC 5/0
1989–92 Manchester United 3/0
1992–99 Aston Villa 227/0
1999–2001 Manchester United 23/0
2001–03 Chelsea 5/0
2008– Central Coast Mariners
1993– Ausztrália 17/1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik