Triplázó Bayern, ismétlő Juve, 100-as Barca - ez történt a topligákban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.04. 16:11
A hétvégén a nagy bajnokságok közül utolsóként véget ért a spanyol is, így a topjátékosok többsége immár a szabadságát tölti. Ideje tehát az összegzésnek: lesz szó uralkodó és válságban lévő gigászokról, kieső és menetelő meglepetéscsapatokról, nagy gólvágókról és magyar légiósokról! Íme, a 2012–2013-as szezon rövid rezüméje!

2013 a Bayern éveként vonul be a futballtörténelembe (Fotók: Action Images)
2013 a Bayern éveként vonul be a futballtörténelembe (Fotók: Action Images)

 

PREMIER LEAGUE

Ismét a manchesteri csapatok futottak versenyt a bajnoki címért, az arab pénzből gazdálkodó Roberto Mancini és az – ahogy utóbb kiderült – utolsó trófeájára hajtó Sir Alex Ferguson együttese közül az utóbbié diadalmaskodott. A United nem hagyta a végére a döntést, elmaradt a körömrágás, az utolsó négy meccs már tét nélkül zajlott. Robin van Persie a „vörös ördögök” egyikeként megvédte az egy idénnyel korábban az Arsenal mezében megszerzett gólkirályi címét, így a skót mester büszkén hagyhatta el a kispadot.

KIESETT A KUPAGYŐZTES

Bajnokok Ligája: Manchester United, Manchester City, Chelsea (főtábla), Arsenal (4. selejtezőkör)

Európa-liga: Wigan Athletic (FA-kupa, főtábla), Tottenham Hotspur (bajnokság, 4. selejtező kör), Swansea City (Ligakupa, 3. selejtező kör)

Kiesett: Wigan Athletic, Reading, Queens Park Rangers

Feljutott: Cardiff City, Hull City, Crystal Palace

Góllövőlista: 1. Robin van Persie (holland, Manchester United) 26 gól, 2. Luis Suárez (uruguayi, Liverpool) 23, Gareth Bale (walesi, Tottenham) 21

Edzőváltás szezon közben: 6

Kupadöntő: Wigan–Manchester City 1–0

A City mögött viszont annál nagyobb volt a tolongás a további BL-helyekért. Végül az utolsó fordulóban a Tottenham maradt hoppon, a Chelsea és az „örökös BL-tag” Arsenal viszont visszatérhet a csúcssorozatba. Az első négy közül az „ágyúsok” az egyetlenek, akik ugyanazzal a menedzserrel vágnak neki az új idénynek, akivel befejezték az előzőt: az Arsene Wenger-éra még nem ért a végére.

A dobogóhoz ismét kevésnek bizonyuló Spurs mehet az Európa-ligába, így nagyon nehéz lesz megtartania Gareth Bale-t. A nemzetközi porondra léphet az élvonalból kiesett Wigan, valamint a Swansea City is, amely a Premiershipben már a Cardiff-fal játszhat kőkemény dél-walesi derbiket.

Gera Zoltán régi önmagát idézte a sérüléséig, nagy szerepe volt abban, hogy a West Brom nem a kiesés ellen küzdött, hanem a mezőny első felében ragadt.

A szezon csalódását a Liverpool okozta, néhány fellángolás ellenére csak hetedik lett, méghozzá a városi rivális Everton mögött. David Moyes nagy eszmei értékű sikerrel a háta mögött költözik az Old Traffordra, ahol nagyon nem elég, ha csak a Liverpoolt előzi meg az együttesével…

SERIE A

A milánói csapatok a szezon előtt szétestek, a rómaiakat még nem rakták össze, így a Napoli lett a címvédő Juventus első számú kihívója. A déliek tisztes távolból követték a „zebrákat”, de ők is inkább hátrafelé tekingettek, és tavasszal a BL-főtáblát érő második hely bebiztosítására törekedtek. Edinson Cavani gólkirályi címe hab volt a tortán számukra, Walter Mazzarri pedig jutalmul az Intertől kapott szerződést és új kispadot (őt a Giuseppe Meazzában korábban megbukó Rafa Benítez fogja pótolni).

„SZOKÁS SZERINT”:
A LEGTÖBB EDZŐVÁLTÁS

Bajnokok Ligája: Juventus, Napoli (főtábla), AC Milan (4. selejtezőkör)

Európa-liga: Lazio (Olasz Kupa, főtábla), Fiorentina (bajnokság, 4. selejtezőkör), Udinese (bajnokság, 3. selejtezőkör)

Kiesett: Palermo, Siena, Pescara

Feljutott: Sassuolo, Verona, Livorno

Góllövőlista: 1. Edinson Cavani (uruguayi, Napoli) 29 gól, 2. Antonio Di Natale (olasz, Udinese) 23, Stephan El Shaarawy (olasz, Milan) és Pablo Osvaldo (olasz, AS Roma) 16-16

Edzőváltás szezon közben: 13

Kupadöntő: Lazio–Roma 1–0

Rá is fér az időnként reménytelenül küzdő milánói kék-feketékre, hogy rendbe rakják a klubot, mint ahogy a városi rivális szurkolói is örülnének neki, ha befejeznék a legjobb játékosok kiárusítását – maradt ugyanis egy-két szikla a San Siróban, amelyre lehet építeni. A nemzetközi kupákban ebben a szezonban súlytalan volt az olasz futball, a Milan Barcelona elleni győzelmén kívül mással nem dicsekedhetnek a Serie A képviselői, akik éppen tíz éve még kisajátították a BL döntőjét.

A Serie A állandó magyar légiósa Tőzsér Dániel volt, aki a Genoában olykor megmutathatta magát, de nem lett több epizódszereplőnél.

Az olaszországi fogadási botrány ítéletei miatt már akkor érdemes volt böngészni az ottani tabellát, amikor még egy meccset sem játszottak le, a szezon előtt ugyanis négy csapatot sújtottak pontlevonással. A Siena nem tudott megbirkózni a mínusz hattal, kiesett. A másik csúf történet a Cagliarié volt: a szárd klub idény közben elveszítette a stadionját, amely nem felelt meg az előírásoknak. A csapat így is küzdött az elemekkel, és bennmaradt – már csak egy pálya kell, ahol játszhat.

BUNDESLIGA

A Bayern München zsinórban kétszer lemaradt a Bundesliga trónjáról, és ezért csúnyán megfizetett riválisainak: a címvédő Dortmundnak esélye sem volt arra, hogy megállítsa a minden pontján tökéletesen működő bajor alakulatot. Jupp Heynckes együttese már április elején bajnoki címet ünnepelt, a tavasz végére pedig nemcsak Németország, Európa trónját is elfoglalta, ráadásul összejött a hőn áhított tripla.

MINDENHOL ÉLEN A BAYERN

Bajnokok Ligája: Bayern München, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen (főtábla), Schalke 04 (4. selejtezőkör)

Európa-liga: Freiburg (bajnokság, főtábla), Eintracht Frankfurt (bajnokság, 4. selejtezőkör), VfB Stuttgart (Német Kupa, 3. selejtezőkör)

Kiesett: Düsseldorf, Greuther Fürth

Feljutott: Hertha BSC, Eintracht Braunschweig

Góllövőlista: 1. Stefan Kiessling (német, Leverkusen) 25, 2. Robert Lewandowski (lengyel, Dortmund) 24, 3. Alexander Meier (német, E. Frankfurt) 16

Edzőváltás szezon közben: 7

Kupadöntő: Bayern München–Stuttgart 3–2

Heynckes a nyáron megy, és a helyére jön Josep Guardiola, akivel többéves európai uralom a célja a Bayern Münchennek.

Dortmundban törhetik a fejüket, hogyan akadályozzák meg mindezt – talán jó ideig a Bajnokok Ligája-döntő volt az utolsó esély arra, hogy felülkerekedjenek a nagy riválison. A BL-szereplés persze így is garantált, akárcsak a Leverkusen számára. Mindkét klub megérdemelte, hogy a dobogóra álljon, de a Bayernnel ők is csak ritkán szerepeltek azonos szinten.

A Bundesliga magyar kontingensére büszkék lehetünk. Szalai Ádám 13 góllal zárta a szezont, s bár a végére elfáradt kissé, ez bőven megbocsátható. Huszti Szabolcs a játék minden elemében kiemelkedőt nyújtott balszerencsés sérüléséig – beszédes, hogy a combja éppen gólöröm közben szakadt el. Hajnal Tamás kupadöntős lett a Stuttgarttal, de szerződéshosszabbítása ellenére (és bokasérülése miatt…) nem maradt meghatározó játékos. Stieber Zoltán és a télen a Fürthhöz kerülő Varga József idénye szomorú véget ért a kiesés miatt, s míg Stieber új társat kap Korcsmár Zsolt személyében, Varga ismét Debrecenből indulva nézhet külföldi lehetőség után.

A Barcelona a bajnokságban remekelt, de az Atlético is dicséretet érdemel a szezonjáért
A Barcelona a bajnokságban remekelt, de az Atlético is dicséretet érdemel a szezonjáért

PRIMERA DIVISIÓN

BL-SELEJTEZŐS A SOCIEDAD!

Bajnokok Ligája: Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid (főtábla), Real Sociedad (4. selejtezőkör)

Európa-liga: Valencia (bajnokság, főtábla), Betis (bajnokság, 4. selejtezőkör), Sevilla (bajnokság, 3. selejtezőkör)

Kiesett: Mallorca, Deportivo La Coruna, Zaragoza

Feljutott: Elche (még két csapat jön a másodosztályból, amelynek még tartanak a küzdelmei)

Góllövőlista: 1. Lionel Messi (argentin, Barcelona) 46, 2. Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid) 34, 3. Radamel Falcao (kolumbiai, Atlético Madrid) 28

Edzőváltás szezon közben: 9

Kupadöntő: Atlético Madrid–Real Madrid 2–1 – hosszabbítás után

A bajnoki cím szempontjából nem volt túl izgalmas az elmúlt évad Spanyolországban, hiszen a Barcelona már az első forduló után az élre állt, és rajt-cél győzelmet aratott úgy is, hogy az idény egy részében vezetőedzője, a fültőmirigy-daganata miatt New Yorkban gyógykezelt Tito Vilanova nélkül küzdött ellenfeleivel. A katalánok ráadásul a pontvadászat végére is tartogattak egy kis fricskát a fő rivális Real Madridnak, hiszen Lionel Messiék – a blancók 2011–2012-es szezonjához hasonlóan – elérték a 100 pontos álomhatárt.

S ha már Messi: az argentin tízes most is begyűjtötte a Pichichi-trófeát, és ugyan ezúttal néggyel elmaradt a legutóbbi 50 góltól, a 46-os termés így is pompás, minden idők második legjobbja. No persze Cristiano Ronaldónak sem kell szégyenkeznie a maga 34 találata miatt, és megjegyezhetjük, hogy a harmadik kiemelkedő nagycsapat, az Atlético frontembere, Radamel Falcao is belépett a világklasszis kategóriába a maga 28 góljával.

Már csak azért is, mert a Zamora-trófeát kiérdemlő Thibaut Courtois kapus mellett a kolumbiai tett a legtöbbet azért, hogy az Atlético sokáig – egészen pontosan a 26. fordulóig – tartsa a második pozíciót a kétségkívül jobb erőkből álló Real előtt, a remek szezon megkoronázásaként pedig a saját stadionjában kényszerítse két vállra a kupadöntőben az ellentétektől feszülő Mourinho-csapatot.

Amennyire kevés izgalom volt az élen, annál kiélezettebben alakult a további, nemzetközi indulást érő pozíciókért vívott harc: a szezon pozitív meglepetését produkáló Real Sociedad befutott a BL-selejtezős helyre, a Valenciának így csak az El jut. Az európai eltiltás, illetve licencproblémák miatt lemaradó Málagának és Rayo Vallecanónak még az sem, így a két sevillai csapat örülhet helyettük.

A bajnokság egyetlen magyar szereplője, Pintér Ádám (18 pályára lépés) keserű szájízzel zárta az idényt, hiszen együttese az utolsó fordulóban a tabella legaljára csúszott, így a Deportivóhoz és a Mallorcához hasonlóan kiesett a másodosztályba.

LIGUE 1

IBRA, A LIGA SZTÁRJA

Bajnokok Ligája: Paris Saint-Germain, Marseille (főtábla), Lyon (3. selejtezőkör)

Európa-liga: Bordeaux (Francia Kupa, főtábla), Nice (bajnokság, 4. selejtezőkör), Saint-Étienne (Ligakupa, 3. selejtezőkör)

Kiesett: Nancy, Troyes, Brest

Feljutott: Monaco, Guingamp, Nantes

Góllövőlista: 1. Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris SG) 30, 2. Pierre-Emerick Aubameyang (gaboni, Saint-Étienne) és Darío Cvitanich (argentin, Nice) 19-19

Edzőváltás szezon közben: 4

Kupadöntő: Bordeaux–Évian TG 3–2

A Paris Saint-Germain révén új futballnagyhatalom született, méghozzá Európa egyik legpompásabb városában. Zlatan Ibrahimovic, Ezequiel Lavezzi és Thiago Silva érkezett, a csapat pedig rögtön az első alkalommal jelezte: a legdíszesebb porondon is számolni kell vele. A francia bajnoki címet behúzta az időnként bizonytalan Marseille és Lyon előtt, a télen David Beckham szerződtetésével pedig betöltötte azt az űrt is, ami még tátongott: a szupersztár érkezése után a klub akkor is a figyelem középpontjában volt, ha esetleg Zlatan csendben maradt.

A helyi labdarúgás kritikusai azért rámutatnak, éveken át egycsapatos lehet a francia klubfutball. Eme aggály enyhítésére a frissen feljutó Monacóhoz szerződött Radamel Falcao az Atlético Madridtól, feladva egy évre az európai porondot, s bízva benne, hogy igenis komolyak a hercegségbeli orosz tulaj tervei.

 

Addig is egy évig még a Paris Saint-Germainről fog szólni az ország futballja, mert bár Beckham bejelentette a visszavonulását, Ibrahimovic és Lavezzi tovább varázsolhat, a megújult PSG pedig egy év rutinjával a háta mögött vetheti magát ismét az európai csatákba.

Ahhoz pedig, hogy megítéljük, a (két) klub filozófiája milyen hatással lesz a teljes francia klubfocira, még évek kellenek.

Magyar légiósról a francia élvonal kapcsán nem számolhatunk be, az öt topligából a Ligue 1 az egyetlen, amelyben nem rúgta a labdát honfitársunk.

EZ VOLT 2012–13: EURÓPAI BAJNOKOK ÉS KUPAGYŐZTESEK, KUPAINDULÓK, BL- ÉS EL-TÁBLA

EZ VOLT 2012˜–13: SZÁMMISZTIKA, NAGY SOROZATOK, REKORDBAJNOKOK – EURÓPA ÖSSZES BAJNOKI ARANYÉRMESÉRŐL

LABDARÚGÁS, EURÓPAI BAJNOKOK ÉS KUPAGYŐZTESEK, 2012–2013
Ország Bajnokcsapat Kupagyőztes
Albánia Skënderbeu
Laci
Andorra Lusitanos
UE Santa Coloma
Anglia Manchester United
Wigan
Ausztria Austria Wien
Pasching
Azerbajdzsán Neftci
Neftci
Belgium Anderlecht
Genk
Bosznia-Hercegovina Zeljeznicar
Siroki Brijeg
Bulgária Ludogorec
Beroe
Ciprus APOEL
Apollon
Csehország Viktoria Plzen
Jablonec
Dánia FC Köbenhavn
Esbjerg
Észak-Írország Cliftonville
Glentoran
Észtország* Kalju*Flora
Fehéroroszország* BATE Boriszov*Minszk
Feröer* EB/Streymur*Víkingur*
Finnország* HJK*Honka*
Franciaország PSG
Bordeaux
Görögország Olympiakosz Pireusz
Olympiakosz Pireusz
Grúzia Dinamo Tbiliszi
Dinamo Tbiliszi
Hollandia Ajax
AZ
Horvátország Dinamo Zagreb Hajduk Split
Írország*
Sligo Rovers* Derry City*
Izland*
FH*KR*
Izrael Maccabi Tel-Aviv
Hapoel Ramat Gan
Kazahsztán* Sahtyor Karagandi*Asztana*
Lengyelország Legia Warszawa
Legia Warszawa
Lettország* Daugava Daugavpils*Ventspils
Liechtenstein nincs bajnokság
Vaduz
Litvánia* Ekranas*Zalgiris
Luxemburg Fola Esch
Jeunesse Esch
Macedónia Vardar Teteksz
Magyarország Győri ETO
DVSC-Teva
Málta Birkirkara
Hibernians
Moldova Sheriff Tiraspol
Tiraspol
Montenegró Szutjeszka
Buducsnoszt
Németország Bayern München
Bayern München
Norvégia*
Molde*Hödd
Olaszország Juventus
Lazio
Oroszország CSZKA Moszkva
CSZKA Moszkva
Örményország Sirak
Pjunyik
Portugália Porto
Vitória Guimaraes
Románia Steaua
Petrolul Ploiesti
San Marino Tre Penne
La Fiorita
Skócia Celtic
Celtic
Spanyolország Barcelona
Atlético Madrid
Svájc Basel Grasshoppers
Svédország* Elfsborg*IFK Göteborg
Szerbia Partizan
Jagodina
Szlovákia Slovan Bratislava
Slovan Bratislava
Szlovénia Maribor
Maribor
Törökország Galatasaray
Fenerbahce
Ukrajna Sahtar Doneck
Sahtar Doneck
Wales The New Saints
Prestatyn Town
* A megjelölt sorozatok tavaszi-őszi rendszerűek, ezekben 2012 végén avattak bajnokot/kupagyőztest.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik