Szalai csatasorba áll a szombati „BL-meccsen”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.31. 12:27
null
Higuaín barátnője itt már látta, hogy kedvesét baj érte (Fotó: gazzetta.it)
Valamennyi elitligában eldördült már a startpisztoly Európában – beindult hát a nagyüzem a 2013–2014-es bajnoki szezonban. A német Bundesliga a 4. fordulónál tart, a spanyol és az angol élvonal egyelőre a harmadiknál, míg a legkésőbb kezdő olasz Serie A-ban csupán a második kört rendezik a hétvégén.

OLASZORSZÁG
A szokásos olasz módi szerint két szombati mérkőzés szerepel a Serie A aktuális műsorában. Benne az egész 2. forduló legérdekesebb összecsapásával, a Juventus–Lazio találkozóval, vagyis az Olasz Szuperkupa „visszavágójával". A két együttes augusztus 18-án mérte össze erejét az idényt felvezető presztízsmeccsen, s a fővárosi kék-fehérek könnyűnek találtattak: 4–0-s vereségbe szaladtak bele a Stadio Olimpicóban.

Noha a forduló rangadójáról van szó, nemigen fogytak a jegyek a kilencven perce, ami nem megszokott a Conte-korszakban. Ennyire lefutott lenne a találkozó? Antonio Conte, akinek tanítványai a Sampdoria otthonában elért 1–0-s győzelemmel kezdték a bajnokságot, nem így gondolja:

„Kemény, nehéz erőpróba vár ránk. A Szuperkupában aratott fölényes siker immár a múlté, semmi köze a szombati meccshez. A Lazio ellen mindig szenvednünk kellett a bajnokságban, ezért száztíz százalékot kell majd nyújtanunk, hogy nyerjünk."

Kollégája, Vladimir Petkovic egyetért vele, azt remélve, hogy a Lazio igenis meg tudja szorongatni a címvédőt. Petkovic a Juve elleni első sikerére hajt. „A Szuperkupában egy jobb csapattól szenvedtünk vereséget, azóta azonban folyamatosan fejlődünk. Ugyanúgy kell játszanunk, mint az első fordulóban az első félidőben. Az Udinese elleni siker jót tett a csapatnak, játékosaim mindent megtesznek a pontszerzésért Torinóban" – vezette fel a mérkőzést a vendégek bosnyák születésű svájci mestere.

A játéknap másik párosítása a Chievo–Napoli mérkőzés, szinte biztosan Novothny Soma nélkül. A nápolyiak magyar támadója ugyanis – a Nemzeti Sport Online információja szerint – az olasz harmadosztályú Paganesébe került kölcsönbe. Gonzalo Higuaín viszont minden bizonnyal játszik. A déliek argentin csatára még hétfőn sérült meg a tengerparton. Nem kellő körültekintéssel ugrott a tengerbe egy hajóról Caprin, és beverte a fejét egy sziklába – nyolc öltéssel varrták össze az állát.

„Hogy van Pipita? Csak a borotválkozás okoz gondot neki a sebtapasz miatt" – adott rövid tájékoztatást Higuaín állapotáról Rafa Benítez, a Napoli edzője.

NÉMETORSZÁG
Huszti Szabolcs csapata, a Hannover Szalai Ádám korábbi együttesét, a Mainzot fogadja – Huszti nélkül. A 30 éves magyar szélső azért nem lehet ott a pályán a 96-osoknál, mert a német szövetség fegyelmi bizottsága kedden három mérkőzésre szóló eltiltással sújtotta a Schalke elleni kiállítása miatt (rossz ütemben érkezve arcon rúgta Tim Hooglandot). A mainziak eddig hibátlanok, a hannoveriek hat pontot gyűjtöttek a három fordulóban, úgyhogy jó kis meccsre van kilátás.

Szalai Ádám jelenlegi alakulata, a Schalke játssza a forduló rangadóját ma fél héttől, meccspartnere a szintén BL-résztvevő Bayer Leverkusen. A gelsenkircheniek szörnyűen kezdték a bajnoki idényt, három fellépésből mindössze egy pontot szereztek, a Leverkusen ellenben – a Dortmundhoz és az említett Mainzhoz hasonlóan – százszázalékos még. Jens Keller Schalke-tréner nincs könnyű helyzetben: a Hannoverben kiállított Benedikt Höwedes és Christian Fuchs az eltiltását tölti, míg Kirjakosz Papadopulosz és Klaas-Jan Huntelaar egyaránt sérült. Még szerencse, hogy a BL-ben remeklő Szalai Ádám keze nem törött el...

Keller gondjait enyhítheti, hogy a Hamburgból igazolt hátvéd, Dennis Aogo után a klub a minap megszerezte a Milantól a támadó középpályás Kevin-Prince Boatenget, aki máris bevetésre készen – bár a kicker.de tudomása szerint csak a kispadon – várja a Leverkusen elleni ütközetet.

A bajnoki címért folyó versenyfutás két legnagyobb esélyese közül a Bayern München már a hét elején lejátszotta a mérkőzését Freiburgban (1–1), a Borussia Dortmund pedig vasárnap lép fel az Eintracht Frankfurt vendégeként.

ANGLIA
Habár hat találkozót játszanak ma a Premier League soros fordulójában, egyik sem rangadó, azokat vasárnapra hagyták – Liverpool–Manchester United és Arsenal–Tottenham ütközet zárja a hétvégét. Egy favorit azért így is meccsel szombaton, a Manchester City az újonc Hullt fogadja. Erre szokták mondani, hogy országos 1-es.

A PL egyetlen magyarja, Gera Zoltán csak vasárnap lépne pályára (a West Bromwich Albion a Swansea-t látja vendégül), csakhogy még koránt sincs tökéletes fizikai állapotban. A hét hónappal ezelőtt műtött Gera, mint a hivatalos Facebook-oldalán írta, ezen a héten kezdte újra az edzéseket csapatával, s ha minden jól alakul, három-négy héten belül lesz ismét bevethető.

SPANYOLORSZÁG
A szombati program a spanyol élvonalban sem ígérkezik valami ütősnek, tekintettel arra, hogy valamennyi nagyágyú a hét utolsó napján lép pályára ebben a körben . A Real Madrid az Athletic Bilbaót fogadja, a Barcelona Valenciába látogat, az Atlético Madrid a Real Sociedad otthonában lép pályára, s akkor még ott van a két patinás sevillai együttes egy-egy mérkőzése is.

Arra azért kíváncsiak vagyunk, hogy az eddig egyaránt pont nélküli Valladolid és Osasuna megszerzi-e ma az első pontját (pontjait) a bajnokságban – előbbinek az egypontos Getafe, utóbbinak a még százszázalékos Villarreal lesz az ellenfele hazai környezetben.

LABDARÚGÁS, AZ EURÓPAI TOPLIGÁK SZOMBATI PROGRAMJA

PREMIER LEAGUE, 3. FORDULÓ
Manchester City–Hull (tv: Digi Sport 1) 13.45
Cardiff–Everton 16.00
Newcastle–Fulham (tv: Digi Sport 1) 16.00
Norwich–Southampton 16.00
West Ham–Stoke 16.00
Crystal Palace–Sunderland (tv: Digi Sport 1) 18.30

PRIMERA DIVISIÓN, 3. FORDULÓ
Celta Vigo–Granada 19.00
Valladolid–Getafe (tv: Sport2) 21.00
Osasuna–Villarreal (tv: Sport2) 23.00

BUNDESLIGA, 4. FORDULÓ
Mönchengladbach–Werder Bremen (tv: Eurosport2) 15.30
Hannover–Mainz 15.30
Wolfsburg–Hertha 15.30
Nürnberg–Augsburg 15.30
Hamburg–Braunschweig 15.30
Schalke–Leverkusen (tv: Eurosport2) 18.30

SERIE A, 2. FORDULÓ
Chievo–Napoli (tv: Sport Klub) 18.00
Juventus–Lazio (tv: Sport Klub) 20.45

LIGUE 1, 4. FORDULÓ
Evian–Lyon 14.00
PSG–Guingamp 17.00
Bastia–Toulouse 20.00
Lorient–Valenciennes 20.00
Reims–Nantes 20.00
Rennes–Lille 20.00
Sochaux–Ajaccio 20.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik