Szalaiék a kontinens legjobbjai ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.21. 12:21
null
Szalai Ádám (balra) mainzi játékosként már betalált a Bayern kapujába (Fotó: Action Images)
Nincs csúcsmeccsekben hiány Európa labdarúgópályáin ezen a hétvégén: Hollandiában a PSV–Ajax, Franciaországban a PSG–Monaco, Olaszországban a Milan–Napoli rangadó, illetve a fővárosi Roma–Lazio derbi, valamint Angliában a manchesteri City–United helyi ütközet, Németországban pedig a Schalke–Bayern München összecsapás hozza lázba a szurkolókat. Utóbbi találkozó az egyetlen az említett mérkőzésekből, amelyre nem vasárnap, hanem szombaton kerül sor. A nap meccsén tehát Szalai Ádám csapata a kontinens (világ?) jelenlegi legjobb alakulata ellen a Bundesliga 6. fordulójában! Topliga-beharangozónk.

 

NÉMETORSZÁG
„Szuper rajtot vettünk a BL-ben, köszönöm, hogy ilyen sokan szurkoltatok! Szeretnénk átmenteni a jó formát hétvégére, hiszen a bajnok Bayern lesz az ellenfelünk" – emígy hangzik Szalai Ádám Schalke-labdarúgó immár szokásosnak mondható, fellépés előtti legfrissebb bejegyzése a hivatalos Facebook-oldalán.

Kell is a jó forma valóban, elvégre a Bayern nem egyszerűen ellenfél egy mindenkori Bundesliga-egylet számára, hanem „a" csapat, amelyet meg kell verni – csak roppant nehéz. Főleg az utóbbi időben, amikor a bajorok sikert sikerre halmoznak nemcsak otthon, hanem szerte Európában. Jelenleg a második helyen állnak a bajnokságban, amelyben a Hannovert győzték le (2–0) legutóbb.

A gelsenkircheniek épp feljövőben vannak, utóbbi két élvonalbeli találkozójukat megnyerték, de ezzel együtt is csak a tizedikek. Ha nem jön közbe semmi, akkor a Farfán, K.-P. Boateng, Draxler – Szalai támadószekcióval állnak fel a müncheniek ellen, akik viszont rotálhatnak, így akár Claudio Pizarro, Xherdan Shaqiri és (hátul) Daniel Van Buyten is bekerülhet a kezdő tizenegyükbe.

A liga másik magyarja, Huszti Szabolcs letöltötte kétmeccses eltiltását, így ismét a Hannover rendelkezésére állhat. Mirko Slomka vezetőedző nem is lamentált sokat, visszatette a csapatba a 30 éves szélsőt, aki az Augsburg ellen futhat ki a pályára.

A Bayern előtt csupán egy gárda áll a táblázaton, a Dortmund. A százszázalékos mérleggel, 15 ponttal listavezető Borussia Nürnbergben lép fel – mindössze 65 órával a nápolyi BL-mérkőzése után. A kevés pihenés ellenére Jürgen Klopp tréner nem taktikázik a kicker.de szerint, legerősebb összeállításukban küldi hadba legényeit.

A bevezetőben nem említettük, most megtesszük: ma rendezik a 86 éves múltra visszatekintő északi derbit (Nordderby) is a Hamburg és a Werder Bremen részvételével, az előbbi otthonában.

SPANYOLORSZÁG

A Primera División szombati négy találkozója közül a Barcelona madridi vendégjátéka emelkedik ki, a gránátvörös-kékek a Rayo Vallecanónál vizitálnak. A katalánok eddig mind a négy mérkőzésüket megnyerték a bajnokságban, és az Atléticóval holtversenyben vezetik a táblázatot. (A madridiak szintén ma lépnek pályára, méghozzá – a játéknap záró találkozóján – Valladolidban.)

„Nyílt meccsre számítunk, a Rayo nem áll be védekezni, biztosan támadni fog. Mindazonáltal érvényre szeretnénk juttatni a két csapat közti tudásbeli különbséget" – vezette fel az összecsapást Jorge Pautasso, a Barcelona másodedzője, hozzátéve: az édesapja temetésére Argentínába hazautazó Gerardo Martino idejében fog visszaérkezni, és ő ül majd a kispadon Madridban.

A Barca 19-es keretben nincs ott Carles Puyol, Jordi Alba, Isaac Cuenca, Ibrahim Afellay és Sergio Busquets sem. Gerard Piqué kisebb sérülése ellenére részt vett a meccs előtti edzésen, ám ha nem tudja vállalni a játékot, Marc Bartra helyettesíti a védelem tengelyében. Lionel Messi természetesen játszik – a Rayo elleni lesz a 250. mérkőzése a La Ligában.

ANGLIA
A súlyos térdsérüléséből felépülő és reményeink szerint lassan „PL-es" formába lendülő Gera Zoltánnak, úgy is, mint az angol élvonal egyetlen magyarjának a klubja, a West Bromwich a Sunderlandet fogadja ma 16 órakor. Vérbeli kiesési helyosztóról van szó, az Albion ugyanis utolsó előtti két ponttal, s egyedül éppen mostani ellenfelét (1 pont) előzi meg a tabellán. Arról nincs hír, hogy az egyelőre a WBA U21-es garnitúrájában szereplő támadó helyet kapna már az első csapat keretében.

Gera korábbi klubja, a Fulham az utóbbi két tétmeccsét elveszítő (Everton 0–1, Basel 1–2) Chelsea-nél vendégszerepel – ez a kilencven perc zárja a szombati Premier League-programot.

„Lehet, hogy holnap három-nullára nyerünk a Fulham ellen, és minden tökéletes lesz, de az is elképzelhető, hogy négy év és kétszáz bajnoki meccs után ismét kikapunk hazai pályán, ami nagy sztori lenne – utalt a pénteki sajtótájékoztatón José Mourinho, a „kékek" menedzsere arra a tényre, miszerint a Stamford Bridge-en még nem szenvedett vereséget bajnokin a Chelsea-vel. – Ha kilenc emberrel beállunk védekezni, várunk az ellenfél hibájára, és egy góllal nyerünk, akkor nem leszek elégedett. Sok munka vár még ránk. Az egyetlen dolog, amit tehetek, hogy bízom a játékosaimban, és várom, hogy jöjjenek az eredmények."

Liverpoolban viszont végre már jönnek az eredmények. A sok évi hányattatás után úgy fest, valami alakul az Anfield Roadon: a bajnoki címre idestova 25 éve (!) váró „vörösök" veretlenül vezetik a tabellát, és jó esélyük mutatkozik arra, hogy továbbra is az élen maradjanak, tekintve, hogy a középmezőnyben tanyázó Southampton látogat ma hozzájuk. A Pool uruguayi fenegyereke, Luis Suárez már tűkön ül, hogy visszatérjen az eltiltásából, ami azonban nem a „szentek" ellen fog bekövetkezni, hanem jövő szerdán, a Manchester United elleni Ligakupa-mérkőzésen.

Az egymással mérkőző Manchester Cityn és Manchester Uniteden kívül az Arsenal és a Tottenham is a hét utolsó napján lép majd pályára.

OLASZORSZÁG
A Serie A-ban valamennyi nagyágyú vasárnap lép pályára, a szombat így relatív „nyugalomban" telhet el. Sokat elárul a mai program húzósságáról, hogy a pályára lépő hat együttes közül az eddigi három forduló alatt kétszer nyerő Livorno áll a legelőkelőbb helyen a táblázaton, a hatodik. Aktuális ellenfele, a vendéglátó Genoa meg a tizennegyedik. De ma játszik a 16. (Sampdoria) és a 18. helyezett (Chievo) is.

A TOPLIGÁK SZOMBATI PROGRAMJA
BUNDESLIGA

Hannover–Augsburg 15.30
Mainz–Leverkusen 15.30
Nürnberg–Dortmund 15.30 (Tv: Eurosport 2)
Hamburg–Bremen 15.30
Wolfsburg–Hoffenheim 15.30
Schalke–Bayern München 18.30 (Tv: Eurosport 2)
Tabella és a forduló teljes programja itt!

PRIMERA DIVISIÓN
Real Sociedad–Málaga 16.00
Almería–Levante 18.00
Rayo Vallecano–Barcelona 20.00 (Tv: Sport2)
Valladolid–Atlético Madrid 22.00 (Tv: Sport2)
Tabella és a forduló teljes programja itt!

PREMIER LEAGUE
Norwich–Aston Villa 13.45 (Tv: Digi Sport1)
Liverpool–Southampton 16.00 (Tv: Digi Sport1)
Newcastle–Hull 16.00
West Bromwich–Sunderland 16.00
West Ham–Everton 16.00
Chelsea–Fulham 18.30 (Tv: Digi Sport1)
Tabella és a forduló teljes programja itt!

SERIE A
Cagliari–Sampdoria 18.00
Chievo–Udinese 18.00 (Tv: Sport Klub)
Genoa–Livorno 20.45 (Tv: Sport Klub)
Tabella és a forduló teljes programja itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik