Szalai elárvult, az MU felnéz a „szentekre”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.19. 09:42
null
Rooney rajongói boldogok lehetnek, a támadó újra formába lendült (Fotók: Action Images)
A hétvége rangadói Olaszországnak jutottak, de az első két helyezett csatáját, a Roma–Napoli (2–0) meccset már tegnap lejátszották, a nyomukban nyomuló Juve firenzei fellépésére pedig vasárnap kerül sor – ám a nagyágyúk közül legtöbben szombaton zökkennek vissza a normál kerékvágásba a válogatott selejtezők miatti szünet után. Jövő héten a BL-ben dupla angol–német és olasz–spanyol csúcscsatákat (Schalke–Chelsea, Arsenal–Dortmund, Milan–Barcelona, Real Madrid–Juventus) rendeznek, és az érintettek közül egyedül az utóbbi nem ma tartja a főpróbáját. A többiek a „vihar előtti csend" jegyében kisebb csapatokkal mérkőznek meg, s ezeken akár Szalai Ádám vagy Huszti Szabolcs is főszereplő lehet, miközben a nem említett MU győzelemre készül egy nála sokkal jobban álló gárda ellen. Topliga-beharangozónk.

ANGLIA
A szombati játéknap kora délután a Newcastle–Liverpool találkozóval indul, amelyen megnézhetjük, mire megy a Premier League „legangoltalanabb” klubja a (legalábbis a tabellán) régi fényében tündöklő „vörösök” ellen. Emberemlékezet óta nem végeztek egymással 0–0-ra, és a liga második leggólképesebb párharcát építették fel az évek alatt.

Az északi csapat legutóbbi 12 bajnoki találatát csakis franciák szerezték, nekik kellene visszavágniuk az áprilisi hazai 0–6-ért a Philippe Coutinho híján legerősebb keretével érkező Poolnak, amelyből a kapitány Steven Gerrard kedden nagyszerű gólt pöckölt a Montenegró elleni meccs hajrájában, és ezzel (is) kiérdemelte a világklasszis minősítést Brendan Rogerstől, az LFC menedzserétől. Amennyiben Gerrard ma a Premier League-ben is betalál, úgy a 100. bajnoki gólját ünnepelheti.

Hasonlóan pozitívan beszélt a minap két másik veteránról is klubedzőjük: a pár napig játékosok nélkül maradva is eltökélten készülő José Mourinho régi bizalmasainak, John Terrynek és Frank Lampardnak továbbra is fontos szerepet szán a Chelsea-ben. A Cardiff ellen azzal együtt is jó eséllyel megőrizhetik őszi hibátlan otthoni PL-mérlegüket a londoniak, hogy André Schürrle és Ashley Cole nem szerepelhet. A vártnál hamarabb felgyógyuló Fernando Torres lehet a kárpótlás értük.

Ha már a felmagasztalt sztárokat soroltuk, Mesut Özil sem maradhat ki, akinek a legendás Zico akár Aranylabdát adna. A német-török Bacary Sagnához és Santi Cazorlához hasonlóan újra bevethető az Arsenalban is (Theo Walcott még nem), és a kiesés ellen küzdő Norwichot fogadva illene az élen maradni, hogy a jól sikerült idei sztárigazolása mellett a fiatalok beépítésére továbbra is esküdő Arsene Wengertől még nagyobb okkal remélhessenek végre újra PL-elsőséget az „ágyúsok” részvényesei. A Manchester Citynek várhatóan nehezebb dolga lesz a West Hamnél.

A Manchester United sem nagycsapattal randevúzik ma – de ez nem a tabelláról derül ki, hiszen a vendég Southampton egyedül tudott százszázalékos maradni az utóbbi három fordulóban, az egész mezőnyben a legkevesebb gólt kapta (igaz, elöl is elég „takarékos”), azaz nem véletlenül rakétázott fel a BL-selejtezővel kecsegtető 4. helyre, négy ponttal és öt pozícióval mostani vetélytársa fölé. Arra azonban nem fogadnánk, hogy nem fognak hamarosan helyet cserélni, a „szentek” kerete ugyanis más dimenzió, mint a „vörös ördögöké”.

„Már a felkészülési időszak legelső napján ilyennek láttam, és ezt azóta folyamatosan hajtogatom mindenkinek, miközben a média teljesen mást írt – nyilatkozta Wayne Rooneyról az MU-szakvezető, David Moyes. – Láttam rajta, hogy nagyszerű formában van, és az edzésmunkája is kiváló a kezdetektől fogva. Csak hát nehéz volt erről meggyőzni a mást állítókat, most viszont már mindenki tapasztalhatja a góljai alapján, hogy igazat mondtam.”

A mindkét válogatott meccsen betaláló angol támadó mellett a klubjában akcióból az utóbbi időben ritkán eredményes Robin van Persie-t is nyilván játszatja az idény előtt kinevezett skót mester, akit azért a mieink ellen látott rekorddöntő gólparádé megnyugtathatott a holland felől, és akkor még nem szóltunk a két hete a Sunderland ellen gálázó 18 éves belga-koszovói Adnan Januzajról, akinek a válogatott-választása körül kitört sajtóháború máris befutott csillagokéhoz mérhető felhajtást generált. Ugyanakkor nincs ember, aki szerint ne kapna megint bizalmat a manchesteri kezdőben.

A Southampton hiába áll jobban, 25 esztendeje (18 meccs óta) nem nyert az Old Traffordon, és éppen tíz éve, hogy mindig kikap a Unitedtól (az összes sorozatot figyelembe véve). Utóbbi 2002 óta nem szenvedett kétszer egymás után vereséget otthon, és aligha most fog – azaz folytathatja a kikecmergést a gödörből.

Szalai Ádámtól várják a gólokat Huntelaar kiesése után
Szalai Ádámtól várják a gólokat Huntelaar kiesése után

 

NÉMETORSZÁG
A Bundesliga négy BL-együttese közül az előző szezonbeli dobogósok ezúttal is kart karba öltve száguldanak az élen, közülük a nem hibázó Leverkusen már pénteken feladta a leckét a konkurenciának. A forduló előtt listavezető Bayern München még nem vesztett pontot házigazdaként, és a Mainz ellen is az az egyik legfőbb „problémája”, hogy Pep Guardiola kiket hagyjon ki a sztárjai közül. Egyikük, Mario Götze például hónapok óta nem teljesen egészséges, és már annak is nagyon örül, hogy kapott egy félidőt a svédek elleni válogatott találkozón.

„Ez nagyon fontos volt számomra, hiszen már öt hónapja nem játszom rendszeresen. Egyértelmű, hogy még nem vagyok százszázalékos, de csak idő kérdése. Játéklehetőségre, meccsekre van szükségem. Úgy vélem, pár hét, és meglesz, a többi meg majd jön magától” – mondta klubja honlapjának a játékmester, aki eddig három bajnokin futballozhatott a bajoroknál, tétre menő gólt még nem szerzett velük, és várhatóan ezúttal is a kispadon kezd.

Az üldöző Dortmundra közben elméletileg rangadó vár, hiszen az 5. helyezett Hannovert fogadja, miután legutóbb, a Gladbachnál elszenvedte az első vereségét. A szünet jól jött Jürgen Kloppnak, mert több sérültjének is volt módja kikúrálnia magát. Sebastian Kehl, Ilkay Gündogan, Lukasz Piszczek számára ennyi idő nem bizonyult elegendőnek, így ők hiányozni fognak, az eltiltott Mats Hummelsszel egyetemben.

E helyzetben a Borussia szerencséje, hogy a minden bizonnyal Huszti Szabolccsal felálló Hannover az ősszel még egyetlen pontot nem fogott idegenben, és a BVB elleni utóbbi 39 meccséből csak egyszer úszta meg érintetlen hálóval…

A másik magyar toplégiós, Szalai Ádám környezetében még jobban hullottak az emberek: ahogy arról már korábban hírt adtunk, Klaas-Jan Huntelaar az egyik hétközi tréningen rásérült az augusztusban műtött térdére, így bár a visszatéréséről volt szó, további hónapokra kidőlt a Schalkéból. Chinedu Obasi, Jefferson Farfán, valamint a szintén támadó szerepű Kevin-Prince Boateng és Jermaine Jones sincs rendben, tehát a magyar center egyedül maradt a csatársorból. Ilyenkor nem hátrány, hogy az otthon nagyon harmatos sereghajtó újonchoz látogatnak Braunschweigbe.

SPANYOLORSZÁG
A még pontot sem vesztő Barcelona háza táján nagy boldogság a combsérülése miatt egy-egy bajnokit és BL-meccset (valamint két argentin vb-selejtezőt) kihagyó Lionel Messi felépülése, de egy másik alapembert is újra üdvözöltek.

„Puyol lelkesedése még engem is meglep, úgy készül, mintha a debütálása előtt állna, ez még engem is nagyon feldob. Carles visszatérése nagy öröm a csapatnak, és főleg neki” – mondta a 220 nap után ismét a keretbe kerülő (egy edzőmeccsen már kipróbált) 35 éves védőről Gerardo „Tata” Martino vezetőedző, akinek az alsóházi Osasunánál Javier Mascherano is ismét a rendelkezésére áll, Dani Alvest, Gerard Piquét és Alexis Sánchezt viszont már a milánói kirándulásra gondolva pihenteti.

Az örök rivális Real Madridnál Gareth Bale rendbe jött combja okoz megkönnyebbülést, Karim Benzema azonban nem vethető be. A blancók egykori csillaguk, későbbi mesterük, Bernd Schuster Málagáját várják a Bernabéuba – annak ellenére győzelmi esélyekkel (részben a májusi 6–2 alapján), hogy az andalúzok kimozdulva eddig a döntetlenekre rendezkedtek be. A királyiaknak azonban újabb ponttékozlás már nem fér bele, mert a Barca mellett az Atlético is elhúzott kicsit tőlük.

OLASZORSZÁG
A pénteki és vasárnapi kiemelt mérkőzések „árnyékában” szombat este Itália szeme a Milanon lesz (ma amúgy is csak egy összecsapásra kerül sor ezen kívül), amely hasonló cipőben jár, mint Angliában az MU: elnyelte a táblázat sűrűje, és magánál jobban álló gárda érkezik hozzá.

Csakhogy a piros-feketék krízise egyelőre nem mutatja az elmúlás jeleit: a kéthetes pihenő alatt, még ha sok kulcsjátékos nélkül is, de 3–0-ra kikaptak a francia másodosztályú Caentól, illetve 1–0-ra saját utánpótláscsapatuktól. Erre föl nem engedték szélnek a labdarúgókat, hanem „bezárták” őket a milanellói edzőtáborba.

„Nem büntetésből döntöttünk így – magyarázta Adriano Galliani alelnök. – Klubunk közölte az edzővel és a játékosokkal, hogy nem elégedett a tizenkettedik hellyel. Ez az összetartás a koncentráció fokozásában segít, nem azért határoztunk így, hogy bárkit is megbüntessünk vele.”

A felzárkózás megkezdéséhez jó kapaszkodót jelenthet Sulley Muntari jó formája, és hogy az Udinese eddig mindhárom túráján alulmaradt.

TOPLIGÁK, SZOMBATI PROGRAM
ANGLIA, PREMIER LEAGUE, 8. FORDULÓ

13.45: Newcastle–Liverpool (Tv: Digi Sport 1)
16.00: Swansea–Sunderland
16.00: Stoke City–West Bromwich
16.00: Everton–Hull City
16.00: Arsenal–Norwich
16.00: Chelsea–Cardiff
16.00: Manchester United–Southampton (Tv: Digi Sport 1)
18.30: West Ham–Manchester City (Tv: Digi Sport 1)
>>Tabella itt!

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA 1., 9. FORDULÓ
15.30: Dortmund–Hannover (Tv: Eurosport2)
15.30: Braunschweig–Schalke 04
15.30: Bayern München–Mainz
15.30: Werder Bremen–Freiburg
15.30: Eintracht Frankfurt–Nürnberg
18.30: Hertha BSC–Mönchengladbach (Tv: Eurosport2)
>>Tabella itt!

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN, 9. FORDULÓ
16.00: Real Madrid–Málaga (Tv: Sport2)
18.00: Valencia–Real Sociedad (Tv: Sport2)
20.00: Osasuna–FC Barcelona (Tv: Sport2)
22.00: Espanyol–Atlético Madrid (Tv: Sport2)
>>Tabella itt!

OLASZORSZÁG, SERIE A, 8. FORDULÓ
18.00: Cagliari–Catania (Tv: Sport Klub)
20.45: Milan–Udinese (Tv: Sport Klub)
>>Tabella itt!

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1, 10. FORDULÓ

17.00: PSG–Bastia
20.00: Ajaccio–Nantes
20.00: Evian–Guingamp
20.00: Montpellier–Lille
20.00: Rennes–Valenciennes

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik