Magyarok „mesterötösei” a Bundesligában

Vágólapra másolva!
2013.12.21. 09:21
null
Vajon Jens Keller milyen szerepet szán Szalainak a Nürnberg ellen? (Fotó: Reuters – archív)
A 2013-as év utolsó „össznépi” bajnoki hétvégéje lesz a mostani az öreg kontinensen, amikor a négy legnagyobb labdarúgóliga képviselői egyszerre lépnek pályára. Az olasz, a spanyol és a német csapatok ezt követően rövidebb-hosszabb pihenőre vonulnak, csupán a mindig aktív angol egyletek maradnak talpon – karácsonykor is a stadionokba várják fanatikus híveiket. Topliga-beharangozónk.

 

 

NÉMETORSZÁG

A Bayern München a klubvilágbajnokságon való részvétele miatt nem lép pályára ezen a héten a Bundesligában, a münchenieket meglehetősen távolról követők így akár közelebb zárkózhatnak hozzá. Más kérdés, hogy a Stuttgart ellen elmaradó meccsét egyszer majd (január) bepótolja az őszi első FC Hollywood, és akkor visszaállhat a közte és az „üldözők” közti tetemes pontkülönbség…

A legszínvonalasabb, legizgalmasabb kilencven percnek a Borussia Dortmund és a Hertha BSC párharca ígérkezik az őszi idényzáró 17. forduló szombati játéknapján. A BVB megszilárdítaná harmadik helyét a rá nyomuló Mönchengladbachhal szemben, de még inkább közelebb lopózna a Leverkusenhez, a berliniek pedig ismét bekerülnének a kupás helyeket jelentő zónába (1–6.).

„Nem elég, ha csak kidolgozzuk a helyzeteket, értékesítenünk is kell azokat. Márpedig mostanában hadilábon állunk a gólszerzéssel” – sopánkodott egy sort az utóbbi öt Bundesliga-mérkőzésükön mindössze négy (!) pontot szerző fekete-sárgák sportigazgatója, Michael Zorc, aki győzelmet vár együttesétől.

Huszti Szabolcs ötödik sárga lapja miatt kihagyja csapata, a Hannover freiburgi vendégjátékát, pedig az előző tíz bajnokijukból hatot elveszítő és csupán egyet megnyerő 96-osoknak nagy szükségük lenne rá ezen a fontos mérkőzésen. A mélyrepülésben lévő hannoverieket ugyanis csak hét pont választja el az osztályozós (16.) helyen álló Freiburgtól.

Szalai Ádám alkalmasint csak Jens Keller edző döntése nyomán szorulhat ki a Nürnbergben fellépő Schalke kezdő tizenegyéből, és mivel immár öt bajnoki találkozó óta eredménytelen (negatív szezonrekord), s a játéka is kívánnivalót hagy maga után, ez megeshet. A magyar center szerencséje, hogy a gelsenkircheni alakulat leginkább tábori kórházhoz hasonlít, annyi a hadra foghatatlan játékosa; legutóbb Julian Draxler és Benedikt Höwedes sérült meg súlyosan.

A Tippmixpro oddsai alapján ennek ellenére is a Schalke számít esélyesebbnek a vergődő Nürnberg otthonában, ám egy döntetlen sem lenne a meglepetés.

A Bundesliga 2013–2014-es idénye január 24-én folytatódik a 18. forduló első mérkőzésével.

ANGLIA

A szigetországban a szokásoknak híven év végi nagyüzemet tartanak a bajnokságban. A hétvégén a 17. fordulóra kerül sor, benne a hétfő estére „átlógó” Arsenal–Chelsea csúcsmeccsel. A 18. kör összes mérkőzését karácsony második napján, december 26-án rendezik meg, és még ebben az évben lezavarják a 19. fordulót (dec. 28–29.) is. A Premier League következő játéknapja már 2014-re esik – az új esztendő első napjára.

Ami a mai napot illeti: az élen álló gárdák közül a Liverpool a Cardiffot fogadja, a Manchester City meg a Fulhamhez látogat (a másik manchesteri csapat, az ebben az évben egyelőre halovány United a West Ham Unitedet látja vendégül). A „vörösök” számára nagyszerű hír, hogy gólvágójuk, a mesterlövészek versenyét 17 találattal vezető Luis Suárez szerződést hosszabbított a klubbal. A Man. City tagjai és hívei ugyanakkor nem lehetnek boldogok, elképzelhető ugyanis, hogy az ő gólzsákjuk, a 13 gólos Sergio Agüero nyolc hetet lesz kénytelen kihagyni az Arsenal elleni sérülése miatt. Az argentin támadó mellett Pablo Zabaleta, Micah Richards, Matija Nasztaszics és Sztevan Jovetics sincs bevethető állapotban a Citynél.

Gera Zoltán, a Hull ellen készülő West Bromwich Albion magyar légiósa a klub hivatalos honlapjának elmondta: hosszú sérülése, rehabilitációja és visszatérése után készen áll arra, hogy kezdőként vállaljon szerepet:

„Azt hiszem, készen állok arra, hogy ismét kezdő legyek – az igazat megvallva, már alig várom! Rengeteget edzettem az elmúlt hat-hét hétben a csapattal, és úgy érzem, eljött az idő.”

OLASZORSZÁG

Livorno–Udinese és Cagliari–Napoli meccs szerepel az olasz bajnokság 17. fordulójának szombati programjában, ami aligha hozza lázba a semleges drukkereket. Vasárnap este ellenben jön a milánói derbi az Inter és a Milan között, előbbi pályaválasztása mellett.

A fordulózáró rangadót követően rövid szünetet tart a Serie A mezőnye, folytatás január 5–6-án a 18. bajnoki körrel.

SPANYOLORSZÁG

A Primera División nagyágyúi közül egyedül a csak gólkülönbséggel második helyre szoruló Atlético Madrid lép pályára szombaton (ellenfele a Levante), a listavezető Barcelona (Getafe) és a harmadik Real Madrid (Valencia) vasárnap tudja le 17. fordulóbeli kötelességét.

A 18. fordulóra – az olasz menetrendhez hasonlóan – már az új esztendőben kerül sor, január 4. és 6. között.

A SZOMBATI MÉRKŐZÉSEK

ANGLIA, PREMIER LEAGUE
17. FORDULÓ

13.45:
Liverpool–Cardiff City
16.00: Crystal Palace–Newcastle United
16.00: Fulham–Manchester City
16.00: Manchester United–West Ham United
16.00: Stoke City–Aston Villa
16.00: Sunderland–Norwich City
16.00: West Bromwich Albion–Hull City

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
17. FORDULÓ
15.30:
Borussia Dortmund–Hertha BSC
15.30: Werder Bremen–Bayer Leverkusen
15.30: Freiburg–Hannover 96
15.30: Hamburg–Mainz 05
15.30: Eintracht Braunschweig–Hoffenheim
18.30: Nürnberg–Schalke 04

OLASZORSZÁG, SERIE A
17. FORDULÓ
18.00: Livorno–Udinese
20.45: Cagliari–Napoli

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN
17. FORDULÓ

16.00:
Villarreal–Sevilla
18.00: Betis–Almería
20.00: Atlético Madrid–Levante
22.00: Granada–Real Sociedad

A LEGFRISSEBB FUTBALLEREDMÉNYEK ITT: FOCIEREDMENYEK.HU!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik