Barcelonai nó-Tata: „Mondd, te kit választanál?”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.11. 09:37
null
Martino szerint nehéz összerakni a Barcelona kezdő 11-ét – azért gyanítjuk, az Iniesta, Neymar, Messi trióból valaki(k)nek lesz helye benne (Fotó: Reuters, archív)
Csak Németországban nem kezdődött még el a 2013–2014-es labdarúgóidény „második fele” a Nemzeti Sport Online által is követett európai topligákban, Angliában, Spanyolországban és Olaszországban már igen, és utóbbi három országban – szombat lévén – ma is (nagy)üzem lesz az első osztályú pontvadászatban. A játéknap, egyszersmind a hétvége slágere az Atlético Madrid–Barcelona La Liga-csúcsrangadó. Mint ismert, a katalánok csak jobb gólkülönbséggel előzik meg a „matracosokat” a táblázaton. Topliga-beharangozónk.

 

SPANYOLORSZÁG

„Igen, kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy Messi a kezdőcsapat tagjaként lépjen-e pályára. Nagyszerűen tért vissza, de hosszú ideig harcképtelen volt. A Getafe ellen pályán töltött harminc perce során meghatározó volt a játéka, de most az a legfontosabb, hogy megtaláljuk az ideális meccset a számára, amikor kezdőként számítunk rá.”

A fenti mondatok Gerardo „Tata” Martino szájából hangzottak el az Atlético–Barcelona szupercsatát megelőző pénteki sajtótájékoztatón, amelyen a Barca argentin mestere nem győzte hangsúlyozni szerencsés, egyben nehéz helyzetét a bőség zavarát illetően, miszerint „ezekben a napokban nagyon nehéz összeállítani a kezdő tizenegyet”…

Szó mi szó, Cesc Fabregas, Pedro, Lionel Messi, Alexis Sánchez és Neymar közül most egyetlen vezetőedzőnek sem lenne könnyű kijelölnie azt a három játékost, aki a Barca támadószekcióját alkothatja szombaton. Messi és Neymar épp csak felépült, de esetükben mégiscsak szuperklasszisokról van szó, Pedro és Sánchez viszont szépen termelt az utóbbi időben, csakúgy, mint Fabregas, aki legutóbb az említett, Getafe (4–0) elleni szerdai kupameccsen duplázott (a hajrában beálló argentin csillaghoz hasonlóan). És akkor még nem szóltunk a 22-es utazó keretben szintén helyet kapó Ibrahim Afellayról meg Tellóról.

Ismeretes, Messi november 10-én, a Betis ellen 4–1-re megnyert idegenbeli bajnokin szenvedett izomszakadást a bal combjában, melynek következtében csaknem két hónapig nem léphetett pályára. A Primera Divisiónban – ha Martino lehetőséget ad neki Madridban – szinte napra pontosan két hónapos lesz a kihagyás; a Barca ez idő alatt öt mérkőzésen négyszer nyert és egyszer veszített a bajnokságban. Ám ami a legfontosabb, megőrizte vezető pozícióját a tabellán!

Bőség zavara ide, eredményes „Messi-nélküliség” oda, valami azt súgja, a Bolha (ha csereként, akkor csereként, de akkor is) ott fog pattogni a Vicente Calderónban. Hiszen bizonyára Tata is tudja, hogy a négyszeres aranylabdás pályafutása során eddig hússzor köszönt be az Atléticónak – nincs számára kedvesebb ellenfél Spanyolországban. A húsz gól statisztikája: 17 a ligában, három a kupában, avagy tucat találat otthon, nyolc idegenben.

A mértékadó As kora délutáni híre szerint Messi a kispadon kezd, és a második félidőben áll majd be.

Ami Diego Simeone legénységét illeti: a Spanyol Labdarúgóliga (LFP) fegyelmi bizottsága jóvoltából Juanfran ott lehet a Vicente Calderónban azt követően, hogy a liga eltörölte az ötödik sárga lapját. A 29 esztendős válogatott jobbhátvéd a legutóbbi fordulóban, a Málaga elleni bajnokin szedte össze az eltiltását jelentő ötödik sárgát – amit könyöklésért kapott –, ám az LFP döntésének értelmében mégsem kényszerül kihagyni az „őszi” elsőségről döntő összecsapást.

A Tippmixprónál a Barcelona az esélyes, a vendégek győzelme 2.13-szoros pénzt ér, a hazaiaké 3.2-szerest.

Lesz még egy fővárosi–barcelonai párosítás az utolsó őszi fordulóban: a harmadik Real Madrid vasárnap este a 11. Espanyolnál vizitál.

ANGLIA

A múlt hétvégi, majd a hétközi kupanapok (FA-kupa, Ligakupa) után ismét a bajnoki küzdelmek kerülnek előtérbe a szigetországban, ahol a 21. PL-fordulóra kerül sor. A sors(olás) úgy hozta, hogy az első – vagyis a Bajnokok Ligája-helyeket elfoglaló – négy csapat közül csak egy játszik szombaton, a többi vasárnap vagy hétfőn lép pályára.

NÉMETORSZÁGBAN

A Bundesliga 2013–2014-es idénye az egy hónapos téli pihenőt követően január 24-én folytatódik a 18. forduló első mérkőzésével, a péntek esti Mönchengladbach–Bayern München ütközettel.

Az utolsó meccsnap éppen a listavezető Arsenalé, amely az Aston Villa otthonából igyekszik elhozni a három pontot. A második helyezett Manchester City és a negyedik Liverpool egyaránt vasárnap mérkőzik, előbbi Newcastle-ben, utóbbi pedig a Stoke otthonában.

Az egyetlen ma pályára lépő élgárda, a harmadik Chelsea a Hullhoz látogat a forduló nyitó mérkőzésén.

Gera Zoltán együttese, a West Bromwich Albion Southamptonban vendégeskedik, míg a Manchester United az Old Traffordon vághat vissza a Swansea-nak a múlt heti hazai kupavereségért – szintén a szombati műsor részeként.

OLASZORSZÁG

A spanyol élvonalhoz hasonlóan a Serie A-ban is az utolsó (19.) őszi fordulót rendezik meg a hét végén. Két találkozó szerepel a mai programban: kora este az utolsó előtti Livorno a nyolcadik Parmát látja vendégül, 20.45-től pedig a szintén alsóházi Bologna a tizedik Laziót fogadja, amely hétfőn bravúros győzelmet aratott az Internazionale felett Miroslav Klose hajrábeli találatával.

SPANYOL PRIMERA DIVISIÓN
19. FORDULÓ

16.00: Athletic Bilbao–Almería
18.00: Celta Vigo–Valencia (Tv: Sport1)
20.00: Atlético Madrid–Barcelona (Tv: Sport1)
22.00: Elche–Sevilla (Tv: Sport1)

ANGOL PREMIER LEAGUE
21. FORDULÓ

13.45: Hull City–Chelsea (Tv: Digi Sport1)
16.00: Cardiff City–West Ham United
16.00: Everton–Norwich City
16.00: Fulham–Sunderland
16.00: Southampton–West Bromwich
16.00: Tottenham Hotspur–Crystal Palace (Tv: Digi Sport1)
18.30: Manchester United–Swansea City (Tv: Digi Sport1)

OLASZ SERIE A
19. FORDULÓ

18.00: Livorno–Parma (Tv: Sport Klub)
20.45: Bologna–Lazio (Tv: Sport Klub)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik