Guardiola: Csak az a kérdés, mikor leszünk bajnokok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.25. 09:52
null
Vajon ünnepelhetnek-e ma a Bayern játékosai? (Fotó: Reuters)
Elképesztően korán, március 25-én bajnok lehet a Bayern München! A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 27. fordulójában Pep Guardiola és csapata a Hertha Berlin otthonában matematikailag is biztossá teheti újabb bajnoki elsőségét. A spanyol szakember szerint az sem baj, ha nem ma lesz bajnok a Bayern – bár ezzel új rekordot állítana fel. Angliában Manchester két nagy csapata ismét összecsap egymással.

 

 

BUNDESLIGA – BAJNOK LEHET A BAYERN; RUHR-VIDÉKI DERBI

NAGY BALHÉ LESZ DORTMUNDBAN
A várható bajnokavatás „árnyékában” Borussia Dortmund–Schalke 04 rangadót is rendeznek a Bundesligában. A 144. Revierderbynek nemcsak a pályán nagy a tétje – egy pont választja el egymástól a 2. Dortmundot és a 3. Schalkét –, hanem az utcán is: a rendőrség kiemelten készül, mivel nagy balhét vár.

Mind a Schalke, mind a Dortmund fanatikusainak van már a rovásán, így egy újabb rendbontás után súlyos szankciókkal sújthatják a klubokat. A dortmundiak a múlt héten is alkottak, Hannoverbe tartva egy tizenötös csoportjuk felborított egy rendőrségi furgont, majd telematricázta azt… Januárban Kölnben robbantottak ki tömegverekedést a két ősi rivális huligáncsoportjai.

A rendőrség már több sajtótájékoztatót is tartott a Revierderby előtt, a készültség hatalmas – a helyi hatóság ezres nagyságrendű balhéra számít. Mintegy háromezer rendőr biztosítja a stadiont és környékét, a Dortmund ezerfős, megerősített rendezői gárdával készül. A rendőrség elsősorban azt kívánja megakadályozni, hogy a dortmundi és gelsenkircheni fanatikusok találkozzanak a meccs előtt.

Ha a Dortmund drukkerei megint nem bírnak magukkal, akkor a DFB betilthatja egy időre a Südtribünét. Súlyos tömegverekedés esetén elképzelhető, hogy a rendőrség a klubokkal egyeztetve ideiglenesen kitiltja a vendégszurkolókat a következő Revierderbykről.

Korábban egyszer sem fordult elő a Bundesliga történetében, hogy egy csapat már márciusban pezsgőt bonthatott a bajnoki címére. Most viszont egyenesen a csodával lenne egyenlő, ha ez nem változna meg. Mindössze annyi kell hozzá, hogy a Bayern München kedd este idegenben legyőzze a Herthát.

Nem szeretnénk komolyabb találgatásokba belemenni a mérkőzés végeredményét illetően, ezért beszéljenek helyettünk a számok: a müncheniek a mostani szezonban még nem kaptak ki a bajnokságban (két döntetlen jelzi, hogy nem hibátlan a csapat), összesen ötvenegy mérkőzés óta veretlenek a Bundesligában, de a zsinórban megnyert tizennyolc bajnoki – ami rekord a négy nagy bajnokságot figyelembe véve – sem a Herthának kedvez. A berliniek egyébként sincsenek csúcsformában, a legutóbbi négy mérkőzésükön egy gólt szereztek, legutóbbi győzelmüket február 22-én szerezték.

„Meglepett a játékosaim teljesítménye, elképesztő, hogy sorozatban tizennyolcszor nyertünk – nyilatkozta Josep Guardiola, a Bayern München vezetőedzője. – Kemény a Bundesliga, számomra ez a legfontosabb sorozat, mivel itt hétről hétre bizonyítani kell, hogy jobb vagy az ellenfelednél. Ezért, ha kedden nyerünk, rendesen megünnepeljük. Abban nem kételkedem, hogy mi leszünk a bajnokok, csak az a kérdés, mikor. Akkor sem dől össze a világ, ha nem a Hertha ellen. Ott lesz utána a Hoffenheim vagy akár az Augsburg elleni találkozó. Még bőven van időnk. Persze minél előbb, annál jobb.”

Ezzel nyilván tisztában vannak a müncheniek, elvégre a jelenlegi rekordot is ők tartják, ám az előző szezonban április 6-ig kellett várniuk a bajnoki cím megszerzésére. A bajorok a Hertha elleni találkozón egy másik elképesztő rekordot is beállíthatnak. Sorozatban hatvanhárom Bundesliga-mérkőzésen szereztek gólt, s ha Berlinben is betalálnak, utolérik a Barcelonát, amely a négy nagy bajnokságot tekintve a vonatkozó lista élén áll.

Tényleg csoda lenne, ha a Bayern München nem nyerné meg már kedden a bajnokságot.

PREMIER LEAGUE – MANCHESTER UNITED–MANCHESTER CITY DERBI

Kedden manchesteri derbit rendeznek a bajnokságban, de a bajnoki cím szempontjából legfeljebb a Citynek lehet fontos a találkozó. Manuel Pellegrini együttese ugyan hat pontra van az éllovas Chelsea-től, de három mérkőzéssel kevesebbet játszott, így a vesztett pontok tekintetében jobban áll. A hetedik helyen álló United ezzel szemben legfeljebb a Bajnokok Ligája indulás kiharcolásában reménykedhet, de hátránya tizenegy pont a negyedik Arsenallal szemben, így elképesztően nehéz lenne behoznia a londoniakat. A hazaiak ráadásul házi gólkirályuk, a sérült Robin van Persie (és a csapatkapitány Nemanja Vidics) nélkül lépnek pályára, a holland az őszi bajnokiról is hiányzott, akkor 4–1-re nyert City.

Az Olympiakosz elleni hősies továbbjutás, illetve a West Ham elleni győzelem persze önbizalomra adhat okot a botladozós hónapokat követően a Unitednek. Utóbbi találkozón először kezdett egyszerre a télen vett Juan Mata és Kagava Sindzsi, akik jó párost alkottak, Wayne Rooney pedig félpályás góllal jelzett a Citynek.

„Valóban biztató formában várjuk a derbit – szögezte le David Moyes, a United menedzsere. – Ha olyan jól játszunk, mint a West Ham ellen és olyan elhivatottak leszünk, mint az Olympiakosszal szemben, akkor nagyon nehéz dolga lesz a Citynek. Reményeim szerint kezdünk formába lendülni és önbizalommal telve lépünk pályára kedden.”

Persze önbizalomnak a City sincs híján – legalábbis a bajnoki eredményeket tekintve – és ha a keretek erősségét nézzük, akkor Sergio Agüero hiánya ellenére is a Pellegrini-gárda tűnik az esélyesebbnek. A világoskékekre szombaton is nehéz meccs vár, hiszen az Arsenalhoz mennek, a soron következő két bajnoki tehát nagyban befolyásolhatja bajnoki esélyeiket, így minden bizonnyal elszántan várják a United elleni meccset.

Bár a manchesteri derbi esetében talán még külön tét sem kell hozzá.

ANGOL PREMIER LEAGUE
28. FORDULÓ, ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS

20.45 Manchester United–Manchester City (Tv: Digi Sport1)
29. FORDULÓ, ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉSEK
20.45 Arsenal–Swansea (Tv: Digi Sport2 – 22.45, felvételről)
20.45 Newcastle–Everton

SPANYOL PRIMERA DIVISIÓN
30. FORDULÓ

20.00 Málaga–Espanyol (Tv: Sport1)
22.00 Elche–Athletic Bilbao (Tv: Sport1)

OLASZ SERIE A
30. FORDULÓ

20.45 Roma–Torino (Tv: Digi Sport2)

NÉMET BUNDESLIGA
27. FORDULÓ

20.00 Hertha–Bayern München (Tv: Eurosport2)
20.00 Braunschweig–Mainz
20.00 Borussia Dortmund–Schalke (Tv: Eurosport2)
20.00 Werder Bremen–Wolfsburg

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik