Elhunyt Sven-Göran Eriksson

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.08.26. 13:38
null
Sven-Göran Eriksson (1948–2024) (fotó: Getty Images)
Hosszan tartó betegség után elhunyt Sven-Göran Eriksson – közölte a nyilvánossággal az egykori kiváló edző családja.

„Sven-Göran Eriksson hosszan tartó betegség után ma reggel elhunyt, családja körében. Gyászolja őt lánya, Lina, fia, Johan feleségével, Amanával és kislányával, Skyjal; továbbá édesapja, Sven, barátnője, Yanissette fiával, Alcidesszel, valamint testvére, Lars-Erik feleségével, Jumnonggal” – olvasható a család közleményében, hozzátéve, hogy a néhai svéd edző családja nem kíván nyilatkozni a történtekről. A közlemény továbbá mindenkit arra buzdít, hogy az erre a célra létrehozott honlapon rója le kegyeletét.


Ragyogó edzői karrierje során Sven-Göran Eriksson többek között svéd bajnokságot és UEFA-kupát nyert a – félprofi – Göteborggal, háromszoros portugál bajnok lett a Benficával, elhódította az Olasz Kupát a Romával és a Sampdoriával, valamint olasz bajnok, Olasz Kupa-győztes (kétszer), olasz Szuperkupa-győztes (kétszer), KEK- és európai Szuperkupa-győztes lett a Lazióval. Anglia, Mexikó, Elefántcsontpart és a Fülöp-szigetek válogatottját, valamint a Manchester Cityt és a Leicester Cityt is irányította, összesen tíz országban edzősködött.

2019-ben visszavonult, az év elején pedig sajnálatos hírek érkeztek egészségügyi állapotáról: otthonától nem messze összeesett, majd a kórházi vizsgálatok során kiderült, hasnyálmirigyrákban szenved.

Azóta több korábbi klubja (Lazio, Sampdoria, Benfica, Göteborg) is ünnepélyesen elbúcsúztatta, sőt tavasszal gyerekkori álmát váltotta valóra a Liverpool – amelynél vágyaival ellentétben sohasem dolgozott –, az Ajax elleni gálameccsen (4–2) ő dirigálta a „vörösök” egykori sztárjaiból összeállított öregfiúkcsapatot. Életéről a nyáron dokumentumfilm készült, amelyben visszatekintett pályafutására és köszönetet mondott a futballtársadalomnak.

„Jó életem volt, talán túl jó is, és ezért fizetni kell – mondta keserű mosollyal Eriksson a Sven című, augusztus 23-tól elérhető Amazon Prime-filmben. – De ne sajnálkozzanak, inkább nevessenek! Tudom, mindannyian rettegünk a naptól, amelyiken meg kell halnunk, ám az életnek része a halál is. Ezt meg kell tanulnunk elfogadni. Köszönök mindenkinek mindent, edzőknek, játékosoknak, a közönségnek, fantasztikus volt. Vigyázzanak magukra, tartsák kézben az életüket! És élvezzék! Üdv!”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik