„Elképesztő, hogy milyen legendákhoz csatlakozhattam” – Harry Kane átvette az Aranycipőt

Vágólapra másolva!
2024.08.27. 19:54
Harry Kane megkapta az Aranycipőt (Fotó: Kicker/Michael Gottschalk)
Kedd este a müncheni Allianz Aréna múzeumában Harry Kane átvette a 2023–2024-es idény legjobb európai góllövőjének járó Aranycipőt, az angol csatár az előző Bundesliga-kiírásban 36 gólt szerzett.

Harry Kane kedden a müncheni Allianz Aréna múzeumában átvette a 2023–2024-es bajnoki idény legjobb európai góllövőjének járó Aranycipőt. A 31 esztendős csatár első, Bayern Münchenben töltött idénye felemásra sikeredett, minden sorozatot figyelembe véve 45 gólt szerzett, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy trófeát nyerjen a bajor együttes, így az angol futballista továbbra is vár első jelentősebb trófeájára. A Bundesligában 36-szor talált be, nyolc góllal előzte meg az Aranycipő-ranglista második helyén végző, 28 találatot jegyző stuttgarti Serhou Guirassyt, aki ma már a Borussia Dortmund játékosa.

 

A müncheni díjátadón ott volt az ESM meghívottjaként Keir Radnedge, a World Soccer és más orgánumok legendás angol futballszakírója is, ezért megragadtuk az alkalmat, hogy kifaggassuk, miként látja a díjazott Harry Kane játékát. Ő lőtte a legtöbb gólt a válogatott színeiben, de vajon Kane minden idők legjobb angol csatára? „Ő a csúcstartó valóban, de sok nagyszerű elődje volt, akiknek egyik-másik erényét Kane egyesíti. Bobby Charlton talán jobb futballista volt, de némileg hátrébb játszott, nem csak gólokat lőtt. Harry Kane gólérzékenységét a világbajnok Jimmy Greaves góléhségéhez hasonlítanám. A játéka pedig valahol Gary Linekeré és Alan Sheareré között van félúton. Lineker fantasztikus kezdősebességgel indult meg a labdával a kapu felé, Shearer pedig klasszikus angol középcsatár volt, remek fejjátékkal, ami persze Kane-re is jellemző.”

Greaves, Lineker és Shearer erényeivel

Gerd Müller és Robert Lewandowski után az angol támadó a harmadik Bayern-futballista, aki elnyeri a rangos elismerést, a (nyugat)német csatár az 1969–1970-es idényben 38, az 1971–1972-es évadban 40 góllal lett aranycipős, ami pedig a lengyel klasszist illeti, a 2020–2021-es bajnoki kiírásban 41, a 2021–2022-es idényben meg 35 góllal lett a legjobb.

A Bayern München múzeumában előbb lejátszottak egy érzelmes videót az Aranycipő történetéről, majd Harry Kane 36 bajnoki gólját vetítették le, közte pedig Jan-Christian Dreesen, a Bayern München vezérigazgatója mondta el gondolatait.

„A Bayern Münchennek sok-sok nagyszerű csatára volt a történelme során, Harry Kane is közéjük tartozik – mondta az 56 éves sportvezető. – Nagyon örülünk, hogy a csapatunkban tudhatjuk, büszkék vagyunk rá. Ő nagyon értékes futballista, a Bundesliga is sokkal vonzóbb lett neki köszönhetően. Annak külön örülünk, hogy ott folytatta, ahol Angliában abbahagyta, zökkenőmentes volt a beilleszkedése. Harry Kane nagyszerű dolgokat ért el az első idényében, többek között megdöntötte a legendás Uwe Seeler bemutatkozó Bundesliga-idényében szerzet góljai számát, illetve a Bajnokok Ligájában is csodálatos találatokat szerzett. Sokat mondó, hogy ezek előtt csak két Bayern München-játékos, Gerd Müller és Robert Lewandowski nyerte meg az Aranycipőt, jól illeszkedik a klubba. Ő nemcsak góllövő, igazi vezér és példakép, gyorsan belopta magát a szurkolóink szívébe. Optimista vagyok, ebben az idényben trófeákat nyerünk a vezérletével. Ez az Aranycipő az első díj a sok közül, ami ránk vár.”

Az ESM jelenlévő képviselői a díjazottal. Jörg Jakob, a Kicker főszerkesztője, az ESM elnöke (a képen Kane-től jobbra), a kép bal szélén Szöllősi György, lapunk főszerkesztője (Fotó: Kicker/Michael Gottschalk)

A díjat az Európa vezető sportlapjait – köztük a Nemzeti Sportot – tömörítő Európai Sport Média (ESM) elnöke, Jörg Jakob adta át Harry Kane-nek, a díjátadón pedig ott volt lapunk főszerkesztője, az ESM alelnöke, Szöllősi György is.

„Fantasztikus érzés, ezt a díjat a klubnak és a csapattársaimnak köszönhetem – mondta a 31 éves csatár. – A díj mindenkinek jár, nélkülük nem állnék most itt. Mindig is az volt az álmom, hogy a legmagasabb szinten futballozzak, elképesztő, hogy milyen legendákhoz csatlakozhattam. Nagyon jól érzem magam Münchenben, segíteni akarok a klubnak, alig vártam az idény kezdetét. Különleges energiát érzek, várom, hogy kiderüljön, hová is vezet ez az út. Folytatni szeretném a gólszerzést, de a legfontosabb az, hogy trófeákat nyerjünk. A családomat mindenképpen meg kell említenem, ők mindig támogatnak, a feleségem rendre a földön tart.”

Harry Kane édesapja, Patrick Kane és Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, az ESM alelnöke

Az első sorban ültek a Bayern München múzeumában rendezett díjátadón a büszke aranycipős, Harry Kane talán még büszkébb szerettei: Kate Goodland, a sztár felesége, egyben négy gyermeke édesanyja, Harry testvére, Charlie és a szülők is. Utóbbiak közül a talán még a világhírű fiánál is magasabb papával, Pat Kane-nel tudtunk pár szót váltani, amíg Harryt fotózták a friss díjjal a kezében. Elmondta, hogy alacsony szinten ő is futballozott, de hiába volt magas, meg sem közelítette azt a szintet, amelyet a fia elért. A nyári Európa-bajnokságon szerinte meccsről meccsre jobb volt Anglia, de igazán jól egyszer sem játszott, talán a hollandok elleni elődöntő a kivétel, mondta. A papa egyébként ott van Harry összes meccsén, az idegenbeli fellépésekre is elkíséri. S ha így van, akkor kénytelenek voltunk emlékeztetni a magyarok elleni közelmúltbeli meccsekre, amelyek közül a budapesti, angol 4–0-s siker és a wolverhamptoni magyar 4–0 alkalmával valóban jelen volt. A budapesti, zárt kapus 1–0-ra viszont még a hozzátartozók sem jöhettek el (csak a magyar gyerekek, mintegy 35 ezren…). „Jók voltak a magyarok, remekül játszottak, Anglia csapata talán kissé el is bízta magát a meccs előtt – mondta Pat Kane a Nemzeti Sportnak a bravúros, 2022-es magyar győzelemről. – Hasonló volt a helyzet az Izlandtól idén elszenvedett idei vereséghez, igaz, az barátságos meccs volt, ez pedig Nemzetek Ligája, és nem igaz, hogy nem vettük komolyan ezt a sorozatot.” Az ősszel azonban szerencséjükre nem kell velünk játszaniuk, nyugtattuk meg Pat Kane-t, aki nem vette ezt szemtelenségnek, ellenben megjegyezte, hogy valóban így van, hiszen ők, velünk ellentétben, ki is estek az NL A-ligájából, majd kedélyesen bajor sörébe kortyolva, mosolyogva sok sikert kívánt Magyarországnak.

Harry Kane a családjával a díjátadón (Fotó: Kicker/Michael Gottschalk)
Harry Kane a családjával a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon az oroszországi Szamarában (Fotó: Getty Images)
Patrick Kane: Sok sikert a magyaroknak!

 

1968: Dunai Antal (Ú. Dózsa) 36 gól
1969: Dunai Antal (Ú. Dózsa) 32 gól
1977: Várady Béla (Vasas) 36 gól
1979: Fekete László (Ú. Dózsa) 31 gól
1980: Fazekas László (Ú. Dózsa) 36 gól
1981: Nyilasi Tibor (Ferencváros) 30 gól
MAGYAR EZÜST- ÉS BRONZCIPŐSÖK

 

1968 előtt, amíg nem létezett az elismerés, nem is egyszer magyar labdarúgó szerezte a legtöbb bajnoki gólt a kontinensen. Először is Schlosser Imre, aki még FTC-játékosként 1911 és 1914 között sorozatban négyszer volt a leghatékonyabb csatár Európában 42, 40, 42, illetve 36 góllal.
Az első világégés végén, 1918-ban és 1919-ben az MTK-s Schaffer Alfréd emelkedett ki a mezőnyből a maga 42 és 41 találatával. Cseh II Lászlónál (Hungária, 36) 1937-ben, Zsengellér Gyulánál (Újpest, 56!) 1939-ben nem akadt jobb a kontinensen, a második világháború után pedig egymás után ötször is magyar kapta volna az Aranycipőt. Előbb 1945-ben ismét Zsengellér (36), majd a felülmúlhatatlan Deák „Bamba” Ferenc (még szentlőrinciként 66, illetve 48), 1948-ban a kispesti Puskás Ferenc (50), majd már fradistaként harmadszor is Deák (59), akit utóbb az évszázad európai gólkirályának azért megválasztottak, ha Aranycipőt nem is kaphatott soha. Végül kétszer (1952, 1954) a már honvédos Kocsis Sándor ágyazott meg 36, illetve 33 góljával az 1954-es világbajnokság gólkirályi címének. (Ez utóbbit 11 góllal érdemelte ki, ami a meccs/gólátlagot tekintve a vb-történetben a valaha volt legmagasabb, 2.2-es mutató.)
Az 1996–1997-es idény, az egyes ligákat erősségük alapján minősítő új rendszer bevezetése óta az elvi esélyét is elveszítette a magyar bajnokság arra, hogy aranycipőst adjon Európának.
(forrás: fft-archivum.nemzetisport.hu)
magyarok, akik aranycipősök lehettek volna, HA LÉTEZIK A DÍJ

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik