Megtorpedózta a konkurencia a Corvinul szervezeti formaváltását, a mostani idényben nem juthatnak fel

MIKE BARNABÁSMIKE BARNABÁS
Vágólapra másolva!
2024.08.22. 13:26
Egy darabig biztosan nem ünnepelhetnek feljutást a vajdahunyadi drukkerek (Fotó: Imago Images)
Hiába voltak rendben a Corvinul papírjai, az európai kupaszereplés és a riválisok óvásai miatt kialakult lehetetlen helyzetre hivatkozva a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elutasította a vajdahunyadiak szervezeti formaváltási kérelmét – erősítette meg a Gazeta Sporturilor értesüléseit a román szövetség.

Váratlan fordulatot vett a Corvinul feljutásáról dönteni hivatott szervezeti formaváltás: a FRF kedden még azt közölte, hogy elfogadta a vajdahunyadiak erről kapcsolatos kérelmét, de csütörtökön már azt jelezte az információt elsőként megszellőztető Gazeta Sporturilornak, hogy kénytelen volt elutasítani az El-ből a Paksot kiejtő másodosztályú klub kérését.

Mint azt megírtuk, a Corvinul a helyi önkormányzatok által működtett alsóbb ligás romániai klubokhoz hasonlóan közhasznú egyesületként működik – miközben az élvonal küzdelmeit megrendező Profi Liga csak cégformában működő klubokat vesz fel a tagjai közé. A vajdahunyadi és Hunyad megyei tanácsok már januárban megszavazták a csapatot nyáron átvevő cég létrehozását, hogy a következő idénynek már feljutási joggal vághasson neki. A kupagyőzelem azonban alaposan „bekavart”: az európai kupalicencet, amelyet nem a román szövetség, hanem egyenesen az UEFA hagyott jóvá, még a régi, közhasznú klub sportengedélyére (CIS) kérte és kapta meg a Corvinul. 

Ez tehát lehetetlenné tette, hogy – a folyamatban levő európai kupakaland miatt – a klub a Liga 2 indulása előtt beadja a szervezeti formaváltási kérelmet, a FRF  viszont segítő kezet nyújtott a Román Kupa címvédőjének: elhalasztotta a hunyadiak első három bajnoki mérkőzését, így (egy jogi kiskaput kihasználva, mivel a csapat technikailag még nem kezdte meg bajnoki szereplését) a klub vezérkarának volt ideje összeállítani a szükséges dokumentációt, amelyet aztán a szövetség el is fogadott.

A FRF kedden tehát közleményben tudatta, hogy elfogadta a Corvinul kérelmét, viszont a szabályzat által előírt ötnapos határidőn belül négy klub: a FCU Craiova, az FC Arges, az FC Voluntari és az FK Csíkszereda is fellebbezett a döntés ellen. Így aztán lehetetlen helyzet állt elő: a fellebbezésekről a Corvinul vasárnapi, Voluntari elleni meccse előtt (ekkor zárul be a korábban említett jogi kiskapu) időszűke miatt nem születhet döntés, míg a vajdahunyadiak több mérkőzést már nem halaszthatnak el – a versenyszabályzat ugyanis maximum három találkozó elhalasztását engedélyezi, ezeket pedig már korábban kimerítette a klub. 

A FRF így végül tudatta, hogy a kialakult helyzet elutasította a Corvinul kérelmét, dacára annak, hogy a bemutatott dokumentumokat rendben találta. A vajdahunyadi klub így legkorábban 2026-ban térhet vissza a legmagasabb osztályba.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik