Angol uralom, női rekord és magyar visszaesés a nyári átigazolási időszakban

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.09.03. 11:40
AnadoluKylian Mbappé klubváltása már a nyár elején hivatalossá vált (Fotó: Getty Images)
Ugyan még egyes helyeken, köztük Magyarországon is tart az átigazolási időszak, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) már közzétette nemzetközi játékosátigazolási elemzését, amely számos rekordot mutat férfi és női labdarúgásban egyaránt.

„Nagyon intenzív átigazolási időszakon vagyunk túl, amely többek között megerősítette a női labdarúgás átigazolásainak folyamatos fejlődését. A jelenlegi tendenciák is rávilágítanak az átigazolási rendszer szabályozási kerete folyamatos fejlesztésének fontosságára” – mondta Emilio García Silvero, a FIFA jogi igazgatója. A szervezet Miamiban működő csapata egy új platformon mutatja be a nyári átigazolási időszak trendjeit.

REKORDMENNYISÉG, ANGOL FÖLÉNY

A férfi profi labdarúgásban szeptember 2-ig összesen több mint 6.4 milliárd dollárt költöttek a csapatok átigazolási díjakra. Ez minden idők második legnagyobb összege. Világszerte 10 900 nemzetközi átigazolást regisztráltak, ami a valaha volt legtöbb. 2023-ban 10 490, míg két éve 9913 átigazolást regisztráltak. 

Talán nem meglepő, hogy az angol klubok jártak az élen. Az összes átigazolási összeg (6.4 milliárd) negyedét, 1.6 milliárd dollárt az angol klubok költötték. Az angolok mögött Olaszország (825 millió), Franciaország (697 millió), Spanyolország (599 millió) és Németország (572 millió) áll, a topligákat Szaúd-Arábia követi 431 millióval. Az érkezők tekintetében is az angol csapatok jártak (526 átigazolás) az élen, Brazíliát (469) és Portugáliát (444) megelőzve. A top három után Spanyolország, Németország, Olaszország, Franciaország következik.

Magyarországon szeptember 2-ig 70 érkezőt és 90 távozót regisztráltak. Előbbiek összértéke 12 millió dollár, ami 25 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, míg a távozókért összesen 26.7 millió dollárt kaptak a magyar csapatok, összértékük 2.1 százalékkal kevesebb, mint 2023-ban volt.

NEMZETKÖZI TRENDEK

Átlagosan a klubok csaknem hárommillió dollár költöttek átigazolásonként. Tavaly 3.68 millió volt ugyanez az érték, de 2020-ban is hárommillió dollár fölötti. A FIFA közleménye alapján a nyári átigazolási időszakban klubot váltó játékosok átlagosan 24.5 évesek. Ez a szám négy év óta stagnál. 

A média figyelmét leginkább azok a végleges átigazolások keltik fel, amelyek a játékos új és korábbi klubja közötti átigazolási megállapodással járnak. Ezek azonban csak az összes átigazolás ötödét teszik ki (2192 ügylet). Kiemelkedően a leggyakoribb eset az, amikor egy lejárt szerződésű játékos külföldön talál magának új csapatot, ebből 6270 ügylet volt nyáron. A maradék átigazolásokat pedig a kölcsönszerződések és a kölcsönből visszatérő játékosok teszik ki.

A legdrágább nyári átigazolások kezdőcsapata

FELJÖVŐBEN A NŐI LABDARÚGÁS

A női profi labdarúgásban 6.8 millió dollárt költöttek nemzetközi átigazolásokra, ami több mint kétszerese az előző évközi átigazolási időszakban elköltött összegnek. Emellett a női profi labdarúgásban világszerte több mint 1100 nemzetközi átigazolást regisztráltak. Ez szintén rekord, és több mint 30 százalékos növekedés a 2023-as nyári átigazolási időszakhoz képest.

Legtöbbet az amerikai csapatok mozgolódtak, 128 érkező játékost regisztráltak, Spanyolországban 84-et, míg Angliában 63-at. A legtöbbet viszont az angolok költötték, 2.33 millió dollárt, csaknem kétszer annyit, mint a spanyolok, akik 1.35 milliót. Magyarországon 19, külföldi bajnokságából érkező játékost regisztráltak, illetve 17 távozót. Előbbi 58 százalékos emelkedés, utóbbi pedig 46 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A FIFA 2025 januárjában mélyreható elemzést tesz közzé a 2024-es naptári év során megkötött nemzetközi átigazolások jellemzőiről.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik