A „tökéletes” Cristiano Ronaldo már 906 gólnál jár

MOHAI DOMINIKMOHAI DOMINIK
Vágólapra másolva!
2024.10.14. 11:34
Cristiano Ronaldo Lengyelországban is a kapuba talált, 39 évesen is alapembere a portugál válogatottnak (Fotó: Reuters)
Ismét magabiztosan, jó játékkal győzött Portugália, amelynek célkeresztjében Roberto Martínez szövetségi kapitány szerint a világbajnokság áll – ha Cristiano Ronaldo így folytatja, ő is ott lesz az amerikai tornán.


MÁR CSAK 94. A Lengyelország–Portugália találkozón tovább meneteltek a vendégek, könnyed, 3–1-es győzelmet arattak Varsóban, így az Európa-bajnokság óta továbbra is százszázalékosan teljesítenek, és vezetik A-ligás csoportjukat. Ugyancsak robog tovább Cristiano Ronaldo, aki megszerezte labdarúgó-pályafutása 906. gólját, s halad az ezredik felé. A találkozó elején úgy tűnt, nem lesz szerencséje, hiszen közelről a kapufát találta el, de a sors is úgy akarta, hogy később mindenképp bevegye a kaput. Bernardo Silva nagyszerű akció végén szerzett góljával már vezettek a portugálok, amikor Rafael Leao indult meg a saját térfeléről, szólója végén a lövése a kapufán csattant, de a középen érkező Ronaldo olyan reflexmozdulatot tett bal lábával, hogy a labda a kapuba gurult. A 39 éves támadót a 63. percben lecserélték, ezután egy-egy gól esett mindkét oldalon.

„Tökéletesen végrehajtottuk a taktikai elképzeléseket, amelyeket gyakoroltunk az utóbbi napokban      – fejtegette a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Roberto Martínez, a portugálok szövetségi kapitánya. –      Jobb lett volna kapott gól nélkül kihúzni, de a teljesítményünkre nem lehet panasz. Egyre több jó játékosunk van, és minden fejleszteni kívánt területen javul a csapat. Ez felkészültebb társaság, mint amelyik az Eb-re utazott. Minden energiánkkal a világbajnokságra koncentrálunk. Cristiano Ronaldo lecserélése fontos, mert muszáj menedzselni a játékosok terhelését, és a padon kezdők szerepeltetésére szükség van. Cristiano tökéletes, semmi baj sincs vele.”

A győzelem kiharcolása mellett Renato Veiga és Samú Costa bemutatkozására is jutott idő. Veiga a Sportingban nevelkedett, ám felnőttként az Augsburgban és a Baselben futballozott, mielőtt nyáron csatlakozott a Chelsea-hez. Az első perctől a pályán volt Lengyelország ellen, a mérkőzés után elmondta, nagy megtiszteltetés neki, hogy Rúben Dias védőpárja lehetett. Costa nagyrészt a Bragában játszott utánpótlásszinten, s a Mallorcából került be a nemzeti csapatba, a hosszabbításban kapott néhány percet.

„Renato Veiga a jövőnk egyik fontos alakja      – jelentette ki Roberto Martínez.      – Különleges játékos, már az első edzésektől sugárzott belőle az érettség. Agresszív és kommunikatív, jól védi le a területeket, és nagyszerű a levegőben. Lengyelország is erős a fejpárbajokban, mégis kitűnően teljesített, fantasztikusan mutatkozott be. Mindent elmond róla, hogy Robert Lewandowskival szemben így futballozott.”

A Lengyelország–Portugália mérkőzés felvezetéseként hazai részről két, a válogatottól nemrég visszavonult játékost köszöntöttek. Grzegorz Krychowiak 2023. szeptemberében, 100. válogatott fellépése után jelezte, többé nem lép pályára lengyel mezben. A 34 éves középpályás öt gólt szerzett 2011 és 2023 között, két világbajnokságon és két Európa-bajnokságon képviselte hazáját. Wojciech Szczesny 84 válogatott meccsel a háta mögött vonult vissza az idei Eb után. A kapus az elmúlt négy Európa-bajnokságon és két világbajnokságon egyaránt a csapat tagja volt, igaz, egyik világeseményen sem alkotott maradandót. A részben hazai rendezésű, 2012-es Eb-n az első meccsen kiállították, a 2016-os, Eb-negyeddöntőbe jutó együttesben csak az első mérkőzésen játszott, s Németországban is az első két találkozót kapta meg, amelyeken kikapott Lengyelország. Legszebb emléke valószínűleg a katari vb, amelyet az első csoportmeccstől a nyolcaddöntős búcsúig végigvédett.
A Lengyel Labdarúgó-szövetség megadta a módját a két legenda megünneplésének, hiszen két, a két térfelet beborító mezt készítettek az alkalomra, a fehéren Krychowiak neve és a 100-as szám, a sárgán Szczesny neve és a 84-es szám szerepelt.

 
Legendáiktól búcsúztak a lengyelek


NEMZETEK LIGÁJA 
3. FORDULÓ
A-LIGA
1. CSOPORT
Horvátország–Skócia 2–1 (Matanovic 36., Kramaric 70., ill. Christie 33.)
Lengyelország–Portugália 1–3 (Zielinski 78., ill. B. Silva 26., C. Ronaldo 37., Bednarek 88. – öngól)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik