Micsoda bemutatkozás! Leweling góljával a németek legyőzték a hollandokat

Vágólapra másolva!
2024.10.14. 20:35
A debütáns Leweling bombagólja mindent eldöntött a hollandok ellen (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Nemzetek Ligája A-ligájának 4. fordulójában, a mieink csoportjában Németország odahaza egy góllal legyőzte Hollandiát.

NEMZETEK LIGÁJA
4. FORDULÓ
A-LIGA
Németország–Hollandia 1–0 (0–0)
München, Allianz Aréna, 68 367 néző. Vezette: Vincic (szlovén)
NÉMETORSZÁG: Baumann – Kimmich, Rüdiger, N. Schlotterbeck, Mittelstädt – Stiller (Anton, 82.), Pavlovic (Schade, 78.) – Leweling (Gosens, 87.), Wirtz (Andrich, a szünetben), Gnabry – Kleindienst (Burkardt, 82.). Szövetségi kapitány: Julian Nagelsmann
HOLLANDIA: Verbruggen – Hato, Van de Ven, De Vrij, Dumfries – Q. Timber (Wieffer, a szünetben), Reijnders (Malen, a szünetben), Gravenberch (Geertruida, 80.) – Gakpo (Frimpong, 65.), Brobbey (Zirkzee, 75.), Simons. Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Gólszerző: Leweling (64.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Bosznia-Hercegovina–Magyarország 0–2 (0–1)

Négy korszakos alakjától, Ilkay Gündogantól, illetve három 2014-es világbajnoktól, Manuel Neuertől, Toni Kroostól és Thomas Müllertől búcsúzott el a német válogatott Münchenben, a Hollandia elleni meccsen, mindannyian az Európa-bajnokság után mondták le a további szereplést címeres mezben. Előbb csak a kapu mögötti élőképen jelent meg hatalmas méretben az alakjuk, majd a pályán is köszöntötték őket.

Julian Nagelsmann német szövetségi kapitány több poszton is váratlant húzott, a támadósorban például helyet kapott a stuttgarti újonc, Jamie Leweling és a Mönchengladbach középcsatára, Tim Kleindienst is. Nem volt ott Jamal Musiala, a Bayern Münchent Serge Gnabry képviselte a támadósorban. A kaput pedig Neuer visszavonulása és Marc-André ter Stegen sérülése miatt Oliver Baumann védte, aki igencsak kivárta a sorát, mert huszonhatszor ült már a nationalelf kispadján, de most először végre védhetett is (tette ezt 467 Bundesliga-mérkőzéssel a háta mögött). A hollandok úgy oldották meg a Budapesten kiállított Virgil van Dijk pótlását, hogy a balhátvéd, Micky van de Ven húzódott be középre Stefan de Vrij mellé, az új balbekk pedig az Ajaxban futballozó Jorrel Hato lett.

Majdnem tökéletesre sikerült Jamie Leweling debütálása, már a második percben (kereken 100 másodperc elteltével) a kapuba lőtt 15 méterről, de aztán a VAR-vizsgálat azt állapította meg, hogy a passzt adó Gnabry lesről jött vissza. A 11. percben pedig Maximilian Mittelstädt bombázott ballal a holland kapura, ám Bart Verbruggen szépen védett. A viharos német kezdés azonban csak eddig tartott, hamar felvette a kesztyűt a vendégcsapat is, a félidő közepére teljesen kiegyenlítetté vált a játék. Ám túl sok labdát eladtak a saját térfelükön a hollandok, ezekből Jamie Lewelingnek és Tim Kleindienstnek is akadt egy-egy veszélyes lövése.

A szünet után, az 52. percben Gnabry találhatott volna be, de tiszta lövőhelyzetben csúnyán fölé pörgetett. A mezőnyben nem volt rossz Ronald Koeman együttese, ám továbbra is várnia kellett az első igazi helyzetére. Volt egy olyan időszaka a meccsnek a második félidőben, amikor úgy tetszett, a csapatok túl jól ismerik egymást ahhoz, hogy fogást találjanak a másikon – na, hja, hat év alatt nyolcadszor találkoznak a szomszédok…

Holland helyzet továbbra sem jött, érkezett viszont német gól a 64. percben! Joshua Kimmich ívelt be balról szögletet, Tim Kleindienst ugrott fel fejelni, labdája még kipattant Micky van de Venről, ám érkezett rá Jamie Leweling, aki 11 méterről jobbal elemi erővel a bal felső sarokba bombázott. A 77. percben a Lipcsében légióskodó Xavi Simons jelezte, hogy még nem dőlt el semmi: 21 méterről lőtt, a lécet találta el!

A fizikai erejéről híres Brian Brobbey egyáltalán nem zavart vizet középcsatárként, talán igaza lehet Marco van Bastennek, aki technikailag képzetlennek nevezte a közelmúltban. Joshua Zirkzee váltotta, de egy másik csere, Donyell Malen egyenlített ki majdnem, a 89. percben kapura küldött remek lövését azonban Baumann hatalmas bravúrral védte. Bár a kapura lövési mutatóban a németek fölényesen felülmúlták az oranjét (13–3 a Kicker szerint), egyetlen gól döntött: 1–0.

Mivel a magyar válogatott győzött Bosznia-Hercegovinában, jól jött neki a csoportban Hollandia veresége, amelyet így pontszámban utolért a Marco Rossi irányította együttes.

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

   
A CSOPORT ÁLLÁSA

M

Gy

D

V

L-K

Gk

P

1. Németország

4

3

1

10–3

+7

10

2. Hollandia

4

1

2

1

8–6

+2

5

3. MAGYARORSZÁG

4

1

2

1

3–6

–3

5

4. Bosznia-Hercegovina

4

1

3

3–9

–6

1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik