Vb 2026: kiszenvedték a győzelmet a brazilok, Argentína pontokat hullajtott, hatalmas gól okozta Kolumbia vesztét

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.10.11. 07:35
Luiz Henrique szerezte a brazilok győztes gólját Chile ellen (Fotó: Getty Images)
A 2026-os labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezőcsoportjának magyar idő szerint péntek hajnali találkozóján az eddig botladozó brazil válogatott a 90. percben szerzett találatnak köszönhetően győzött Chile vendégeként. Az argentinok döntetlenre végeztek Venezuelában, Bolívia pedig a magaslaton egy góllal legyőzte Kolumbiát. Ecuador és Paraguay összecsapásán nem született gól.

A brazil válogatott rossz formában várta a Chile elleni találkozót, hiszen Dorival Júnior együttese az ezt megelőző öt meccséből csupán egyet tudott megnyerni, így sokan – némi joggal – már elkezdték kongatni a vészharangokat. Az ötszörös világbajnoknál sérülés miatt nem lépett pályára Vinícius Júnior, ott volt viszont a kezdőcsapatban Rodrygo, Raphinha vagy a meglepetésre lehetőséget kapó Botafogo-játékos, Igor Jesús. Utóbbi nagy szerepet vállalt a győzelemben, az ő bravúros csúsztatásával egyenlített ugyanis Brazília az első félidő hosszabbításának első percében – azt követően, hogy Chile a 2. percben Eduardo Vargas ívelt fejesével megszerezte a vezetést a találkozón. A brazilok mindkét félidőben szenvedtek, ám a 90. percben valahogy begyötörték a győztes gólt: Luiz Henrique 15 méterről okosan lőtte ki a hosszú sarkot, ennek köszönhetően Brazília begyűjtötte a három pontot és feljött a tabella negyedik helyére. 

Argentína és a kezdőcsapatban pályára lépő Lionel Messi sem fogott ki jó napot Venezuela vendégeként, pedig Nicolas Otamendi egy lecsorgó labdát már a 13. percben a hazai kapuba juttatott. A lelkesen játszó venezuelaiak ezt követően többször is veszélyeztették az argentin kaput – amelyet ezúttal eltiltás miatt nem Emiliano Martínez, hanem Gerónimo Rulli védett –, ám sokáig kihagyták a helyzeteiket, a 65. percben azonban megtört a jég: Salomón Rondón egy beívelés után megelőzte védőjét, és ragyogó mozdulattal a hosszúba csúsztatott, ezzel pedig ki is alakította az 1–1-es végeredményt.

A Bolívia–Kolumbia találkozót paprikás hangulatú felvezetés előzte meg amiatt, hogy a hazaiak ismét 4150 méter magasságban fogadták ellenfelüket, ráadásul állítólagos kémkedéssel is zavarták a kolumbiaiak felkészülését. A vendégek számára ennek ellenére jól indult a meccs, mivel a 20. percben a bolíviai Héctor Cuéllart kiállította a játékvezető. Az emberelőnnyel azonban nem tudott élni Kolumbia, sőt az 58. percben kimondottan rosszra fordult James Rodríguezék helyzete: Miguel Terceros tolt egyet-kettőt befelé a labdán, majd ritkán látott bombagólt helyezett el a kolumbiai kapuban. Bolívia pedig ezzel megnyerte a találkozót, Kolumbia pedig – a rendes játékidőt tekintve – 2022. februárja után kapott ki ismételten, lévén az Argentína elleni Copa América-döntőben a hosszabbításban maradtak alul idén júliusban. 

Az Ecuador–Paraguay meccsen hiába birkóztak a csapatok, egyik fél sem tudott gólt szerezni. Így döntetlennel ért véget a találkozó.

DÉL-AMERIKAI VB-SELEJTEZŐ
9. FORDULÓ
Chile–Brazília 1–2 (Vargas 2., ill. I. Jesús 45+1., L. Henrique 90.)
Venezuela–Argentína 1–1 (Rondón 65., ill. Otamendi 13.)
Ecuador–Paraguay 0–0
Bolívia–Kolumbia 1–0 (Terceros 58.)
Kiállítva: H. Cuéllar (20. – Bolívia)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik