Lewandowski az év játékosa, Szon Hung Min kapta a Puskás-díjat

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.12.17. 18:55
null
Szon Hung Min 2020 Puskás-díjasa (Fotó: AFP)
A 2020-as The Best FIFA díjátadó gálán a férfiaknál Robert Lewandowski, a Bayern München lengyel csatára, míg a nőknél Lucy Bronze, a Manchester City angol védője lett az év játékosa. Nagy meglepetésre a férfiaknál nem Hansi Flicket (Bayern München), hanem Jürgen Kloppot (Liverpool) díjazták. A 12. alkalommal kiosztott Puskás-díjat Szon Hung Min, a Tottenham dél-koreai játékosa nyerte meg a Burnley ellen szerzett remek góljával.

A koronavírus-járványra tekintettel virtuális keretek között rendezték meg a 2020-as The Best FIFA díjátadó gálát, amelynek során a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség tizenegy kategóriában osztotta ki a legjobbaknak járó elismeréseit. A FIFA november 25-én hozta nyilvánosságra a kategóriák 10-es – később pedig a hármasra szűkített – listáit, a jelöltek kiválasztásakor egyaránt a 2019. július 20. és 2020. október 7. közötti időszakban nyújtott teljesítményt véve alapul.

A megadott határidőn belül a Bayern München öt trófeát nyert – szeptember végén megnyerték az európai és a német Szuperkupát, valamint korábban a német bajnoki cím és a Német Kupa mellett elhódították a Bajnokok Ligája serlegét is –, így előzetesen bajor tarolásra lehetett számítani – ez azonban teljes mértékben nem jött össze… A legjobb játékos – Cristiano Ronaldót és Lionel Messit maga mögé utasítva – Robert Lewandowski lett, ami nem is csoda, hiszen a lengyel csatár 47 tétmérkőzésen 55 góllal és 10 gólpasszal segítette a Bayernt. A kapusoknál a müncheni Manuel Neuer nyert, míg az edzőknél kisebb meglepetésre nem a bajorokat irányító Hans-Dieter Flicket, hanem a 2019-es győztes, a Liverpoolt 2020-ban Premier League-győzelemre vezető Jürgen Kloppot díjazták.

Lewandowski lett a legjobb játékos a 2020-as FIFA-gálán (Fotó: AFP)
Lewandowski lett a legjobb játékos a 2020-as FIFA-gálán (Fotó: AFP)

A nőknél a legjobb játékos Lucy Bronze (angol, Olympique Lyon/Manchester City), a legjobb kapus Sarah Bouhaddi (francia, Olympique Lyon), a legjobb edző pedig Sarina Wiegman (holland, holland válogatott) lett.

Miközben Neuer lett az év kapusa, az év csapatának kapujába a liverpooli Alisson került be – ez talán az egyik legnagyobb meglepetés a gálán kihirdetett álomcsapattal kapcsolatban, amelyben szokás szerint Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is helyet kapott, miközben a triplázó Bayern Münchenből négy futballistát szavaztak be.

Egy évvel Zsóri Dániel győzelme után a 12. alkalommal adták át az év góljáért járó Puskás-díjat, amelyet ezúttal a Tottenham Hotspur klasszisa, Szon Hung Min nyert meg. A FIFA által felállított 10 fős listáról a szurkolók online szavazáson választották ki a három legszebbet, a három legtöbb voksot kapó gólból pedig a FIFA legendák szakértői bizottsága választotta ki a dél-koreai labdarúgó Burnley elleni gólját.

Magyarországról Marco Rossi és Szalai Ádám mellett a Nemzeti Sport munkatársa, Szeli Mátyás voksolt ezen kategóriákban, és lapunk idén is úgy döntött, hogy kikéri az olvasók tanácsait is, mielőtt leadná a magyar szavazatot. Az NSO voksolásán Luis Suárez sarkazós találata végzett az élen.

FIFA-GÁLA, 2020 – A DÍJAZOTTAK

Puskás-díjas: Szon Hung Min (dél-koreai, Tottenham)
Az év férfi játékosa: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
Az év női játékosa: Lucy Bronze (angol, Olympique Lyon/Manchester City)
Az év férfi kapusa: Manuel Neuer (német, Bayern München)
Az év női kapusa: Sarah Bouhaddi (francia, Olympique Lyon)
Az év férficsapatot irányító edzője: Jürgen Klopp (német, Liverpool)
Az év női csapatot irányító edzője: Sarina Wiegman (holland, holland válogatott)
Az év férficsapata: Alisson – Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Sergio Ramos, Alphonso Davies – Joshua Kimmich, Kevin De Bruyne, Thiago Alcantara – Lionel Messi, Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo
Az év női csapata: Christiane Endler – Lucy Bronze, Wendie Renard, Millie Bright – Delphine Cascarino, Barbara Bonansea, Verónica Boquete, Megan Rapinoe – Vivianne Miedema, Tobin Heath, Pernille Harder
Fair play díj: Mattia Agnese
Az év szurkolója: Marivaldo Francisco da Silva

A modul betöltése néhány másodpercet igénybe vehet.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik