Indul a 49. Bundesliga-szezon: a Bayern visszaköveteli kedvenc tálját

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2011.08.05. 15:30
null
Weidenfeller határozottan nem akar megválni a salátástáltól (Fotó: Action Images)
Kedvenc „játékszerének” visszaszerzésére készül a Bayern München a német labdarúgó-Bundesliga 49. szezonjában – kérdés, hogy a bajor rekordbajnok salátástálszerző kísérletéhez mit szól az összes többi csapat. Nyílt egy új stadion, a szezon minden bizonnyal újabb rekordnézettséget hoz, a klubok anyagi helyzete stabil, a Bundesliga egyre fiatalosabb, látványosabb és erősebb – jól mutatja ezt, hogy a német élvonal lehagyta UEFA-koefficiens tekintetében az olaszt. Pénteken a bajnoki címvédő Borussia Dortmund Hamburg elleni találkozójával indul a BuLi!

 

„Fantasztikus teljesítmény volt, rettenetesen nehéz lesz megismételni vagy fölülmúlni." Jürgen Klopp szavai ezek. Ebből is látszik, hogy a Borussia Dortmundot bajnoki címre vezető – és a Kicker szavazásán az Év edzője címet valami egész elképesztő fölénnyel megnyerő – edző realitásérzékét cseppet sem zavarta meg a BVB bajnoki címe.

A dortmundiaknak az előző idényben minden összejött: fiatalok voltak, elképesztően lendületesek, Európa egyik legjobb tábora támogatta őket, és összességében valósággal elsöpörték az ellenállást. De meg lehet-e ismételni ezt a trükköt két szezonban egymás után?


MÉG EGYSZER SZÁGULDANÁNAK

Az „apró” probléma a címvédési kísérlettel egy tény: 1996 óta nem volt egymás után két olyan évad, amelyből az egyiket ne a Bayern München nyerte volna meg. Legutóbb pont a Dortmund (1994–1995, 1995–1996) tudta két évig távol tartani a münchenieket a tróntól, a klubtörténet minden bizonnyal legerősebb csapatával.

Az előkészületek mindenesetre nagyjából rendben voltak, nyolc felkészülési meccsből hét siker, a kupa 1. fordulóján is simán túllépett a BVB, a Szuperkupát viszont elvesztette a legnagyobb rivális Schalke ellen (0–0, 11-esekkel 3–4). A legnagyobb veszteség Nuri Sahin elvesztése (a dortmundi középpálya „eszét”, az előző idény legjobbját kivásárolta szerződéséből a Real Madrid), a pótlása nem kis kihívás.

Ezt a pótlást persze a dortmundi filozófiának megfelelően próbálják megoldani: jött a belga gólkirály (és szezon játékosa), Ivan Perisic, a nürnbergi – most már válogatott kerettag – Ilkay Gündogan, illetve „befutott” a hatalmas tehetség, Moritz Leitner. Hárman együtt 60 évesek...

A létszámbővítés Klopp kifejezett kérése volt, és a kiválasztás is aszerint történt meg, hogy mennyire illenek bele a játékosok a Dortmund stílusába. Az edző kijelentette: minden eddiginél nagyobb nyomás lesz a labdarúgókon az edzéseken, hisz erősödött a konkurenciaharc. A szisztéma a régi: rendkívül agresszív 4–2–3–1, iszonyatos mennyiségű futás, az ellenfél hibákba kergetése, és a megszerzett labdákból villámakciók indítása. A példakép? Az FC Barcelona.

„A Barcelona pressingje kiemelkedően jó. Ahogy a labdás ellenféllel szemben védekeznek, az páratlan” – mondta Jürgen Klopp a követendő mintáról.

Az kétségtelen, hogy a dortmundiak kerete tökéletesen alkalmas a Klopp kérte taktika megvalósítására, és a tréner variációs lehetőségei nőttek is. Az is kétségtelen, hogy a Dortmund – amely a legfiatalabb kerettel büszkélkedik, amely valaha is elhódította a salátástálat – pont az „ifjúsági tagozat” miatt fejlődőképes. Kérdés viszont három is akad. Bírja-e a sok fiatal a többfrontos terhelést? Kidolgoztak-e az ellenfelek megfelelő ellenstratégiát? És végül: van-e ellenszer a Bayern képviselte „mindig felkelünk a padlóról egy rossz szezon után” gyakorlatra?

AZ EDZŐK TIPPJEI
EDZŐK ÉS TIPPEK A BAJNOKRA ESÉLYT ADNAK NEKIK IS
Jürgen Klopp (Borussia Dortmund): Bayern München Bayer Leverkusen
Jupp Heynckes (Bayern München): Borussia Dortmund Bayer Leverkusen
Robin Dutt (Bayer Leverkusen): Bayern München Borussia Dortmund
Mirko Slomka (Hannover 96): Bayern München
Thomas Tuchel (Mainz): Borussia Dortmund
Dieter Hecking (1. FC Nürnberg): Bayern München
Marco Kurz (1. FC Kaiserslautern): Borussia Dortmund Bayern München
Michael Oenning (Hamburger SV): Bayern München
Marcus Sorg (SC Freiburg): Bayern München Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen
Stale Solbakken (1. FC Köln): Bayern München Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen
Holger Stanislawski (Hoffenheim): Bayern München
Bruno Labbadia (VfB Stuttgart): Bayern München
Thomas Schaaf (Werder Bremen): Bayern München
Ralf Rangnick (Schalke 04): Borussia Dortmund Bayern München
Felix Magath (Wolfsburg): Bayern München
Lucien Favre (Borussia Mönchengladbach): Bayern München Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen
Markus Babbel (Hertha BSC): Bayern München Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen
Jos Luhukay (FC Augsburg): Bayern München

SOSE DÜHÍTSD FEL A BŐRNADRÁGOST!

Szóval, a Bayern-faktor. 1996 óta a Bayern München egy-egy idényre hajlandó volt átengedni kedvenc játékszerét, a salátástálat, de minden új uralkodót egy szezonon belül letaszíttott. Függetlenül attól, hogy a müncheniek mennyire voltak szétesve egy idényben, mindig felálltak a padlóról. A szétesés minden fronton megvolt 2010–2011-ben, a rekordbajnok szurkolói reménykednek benne, hogy jön a „feltámadás”. Új edzővel: hogy Jupp Heynckes kinevezése jó döntés volt-e, az a szezon egyik legnagyobb kérdése lesz.

Rutinban nincs hiány a kispadon, a közeg is ismerős Heynckesnek (már kétszer volt a Bayern trénere), az új jelszó pedig: védelemmel előre!

„A csatárok nyernek meccseket, a védelem pedig bajnokságokat” – hangzott az edzői útmutatás. Ennek érdekében a vezetőség is cselekedett: két elvetélt nevelési kísérlet (Rensing, Kraft) után belátta, kell egy klasszis kapus, és végül kifizette Manuel Neuerért a Schalke által óhajtott összeget. A Nationalelf egyese ezzel sikeresen megutáltatta magát a királykékekkel, no nem mintha a müncheni kemény mag annyira rajongva fogadta volna – arra felkészülhet, hogy ha bakizik, kikezdik. Meg egyébként is: Oliver Kahn nyomdokain nem könnyű haladni, bár a képességek kétségtelenül rendben vannak...

Neuerrel mindenesetre Heynckes reményei szerint megvan az egyik biztos alappillér, és elé jött a védelembe Jerome Boateng, valamint visszaköltözött a Bundesligába Rafinha – ettől függetlenül a hátvédsor még ennél nagyobb erősítést is elviselt volna. Hamit Altintop elvesztése valószínűleg lenyelhető veszteség (csatlakozott a Real egyre népesebb „döner-brigádjához”), két új igazolás pedig lutri. A japán Uszami Takasiban nyilván müncheni Kagavát láttak (más tészta, hogy akkorát húzni, mint amit Kagavával a Dortmund művelt, ritkán lehet), Nils Petersen meg a Bundesliga 2. gólkirályaként jött, de ettől még lehet sztár is, meg második Jan Schlaudraff – ha még emlékszik valaki az Aachenből érkezett ékre, felderenghet neki, hogy ez nem épp pozitív példa...

Heynckes is a 4–2–3–1-ben hisz, főleg, hogy kétségtelenül csapatában vannak a Bundesliga legjobb szélsői. Arjen Robben és Franck Ribéry világklasszisnak tekinthető (és ilyenek a Kicker szigorú ítélete szerint alig vannak a ligában), viszont motiváltságuk néha „billeg”, sérülékenységük pedig szintén „világklasszis” – a rossz nyelvek szerint volt már olyan három hét, amikor Ribéry nem járt semmilyen kezelésen Dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrtnál, a bőrnadrágosok világhírű csapatorvosánál. Az egy ék Mario Gomez lesz, aki, ha előző idénybeli formáját hozza, tökéletes megoldás, ha a két idénnyel ezelőttit, akkor közel sem – mögötte azért ott van Ivica Olic, meg Petersen (Miroslav Klose Rómába ment, a Lazióhoz).

A Bundesliga vezetőedzői mindenesetre a Bayern elsőségét várják: Jupp Heynckes nem szavazott saját csapatára a hagyományos idény előtti körkérdés során (a Dortmundot tette az élre, és a Leverkusennek ad még esélyt), rajta kívül még Thomas Tuchel, Marco Kurz és Ralf Rangnick nevezte meg első számú esélyesként a BVB-t, mindenki másnál a rekordbajnok a favorit. Sokatmondó, hogy a Bayernen és a Dortmundon kívül csak a Leverkusen kapott még említést az edzőktől, mint olyan csapat, amely beleszólhat az elsőség kérdésébe.

kerdes=Vissza tudja-e hódítani a Bayern a bajnoki címet?|opcio1=Igen|opcio2=Nem|
cikkertekelo_szavazas

Szavazz!

Vissza tudja-e hódítani a Bayern a bajnoki címet?
mceBlockPasteEnd

 

A BUNDESLIGA BAJNOKAI
1963–64 1. FC Köln
1964–65 Werder Bremen
1965–66 1860 München
1966–67 Eintracht Braunschweig
1967–68 1. FC Nürnberg
1968–69 Bayern München
1969–70 Borussia Mönchengladbach
1970–71 Borussia Mönchengladbach
1971–72 Bayern München
1972–73 Bayern München
1973–74 Bayern München
1974–75 Borussia Mönchengladbach
1975–76 Borussia Mönchengladbach
1976–77 Borussia Mönchengladbach
1977–78 1. FC Köln
1978–79 Hamburger SV
1979–80 Bayern München
1980–81 Bayern München
1981–82 Hamburger SV
1982–83 Hamburger SV
1983–84 VfB Stuttgart
1984–85 Bayern München
1985–86 Bayern München
1986–87 Bayern München
1987–88 Werder Bremen
1988–89 Bayern München
1989–90 Bayern München
1990–91 1. FC Kaiserslautern
1991–92 VfB Stuttgart
1992–93 Werder Bremen
1993–94 Bayern München
1994–95 Borussia Dortmund
1995–96 Borussia Dortmund
1996–97 Bayern München
1997–98 1. FC Kaiserslautern
1998–99 Bayern München
1999–2000 Bayern München
2000–01 Bayern München
2001–02 Borussia Dortmund
2002–03 Bayern München
2003–04 Werder Bremen
2004–05 Bayern München
2005–06 Bayern München
2006–07 VfB Stuttgart
2007–08 Bayern München
2008–09 VfL Wolfsburg
2009–10 Bayern München
2010–11 Borussia Dortmund

EURÓPA! EURÓPA!

A Leverkusen kétségtelenül dobogóesélyes, a bajnokesélyes kifejezés már kicsit erős lenne, mert a Schalkén kívül a Bayerre ragad legerősebben a „lúzer” címke (öt bajnoki, két kupa-, egy Szuperkupa- és egy Bajnokok Ligája-ezüst). A kulcsemberek közül Arturo Vidal ment el a Juventusba, jött viszont az előző szezonban Mainzban befutott André Schürrle. A gyógyszergyáriak borzasztóan önbizalom-romboló módon kezdték a szezont, 3–0-ra vezettek kupamérkőzésen Drezdában, majd kikaptak 4–3-ra, így Robin Dutt edzőnek van min dolgoznia... A vezetőség minimum európai kupaindulást vár (el), bár a konkurencia bőséges.

Ralf Rangnick a magathi „terror” alól felszabadult Schalkét BL-elődöntőbe és kupagyőzelemig vitte, a Szuperkupa megnyerése jó nyitánynak bizonyult. A királykékek kirakták a Magath hozta teljesen feleslegesnek bizonyult játékosokat (Karimi, Hariszteasz, de a takarítás összesen nyolc futballistát söpört ki), visszajött a Mainzban remeklő Lewis Holtby, a teljesen új érkezők viszont nem nagy nevek. Rangnick a legjobb Bundesliga-edzők között van számon tartva, de a „neuertalanított” Schalke már a dobogóval/BL-kvalifikációval is nagyon elégedett lehetne.

A Leverkusenen és a Schalkén kívül „mindössze” a Stuttgartnál, a Wolfsburgnál, a Hoffenheimnél, a Werder Bremennél, a Hannovernél és a Mainznál mutogattak a vezetők a célkitűzések meghatározása során az „európai kvalifikáció” szavakra. Wolfsburgban ismét bevezették a diktatúrát: Felix Magath vaskézzel irányíthat, és mivel ez a Bundesliga-történet legmeghökkentőbb bajnoki címéhez vezetett 2009-ben, a „farkasoknál” a bizalom is megvan a sok öltözőben népszerűtlen, de igen hatékony tréner felé. Magath nagy húzása a Srdjan Lakic, Christian Träsch, Patrick Ochs trió megszerzése lehet, viszont a Dzeko, Grafite duó már a múlté, a csapat legjobb képességű játékosa, Diego pedig a „leértékelt áru” polcon porosodhat. Diego persze ezért mindent megtett: a brazil irányító az előző idény utolsó meccse előtt faképnél hagyta a csapatot, a fegyelemben mindenekelőtt hívő Magath pedig kidobta, mint macskát...

„Tőlem edzhet a csapattal, de a keretbe nem kerül vissza. A klubvezetőkkel egyetértünk abban, hogy nem kell játszania, és átadólistán marad. A legrosszabb esetben itt marad, de játszani nem fog” – így Magath. Tiszta sor.

A wolfsburgiaknak az a leginkább aggasztó, hogy a csapat formája továbbra is rossz, a felkészülést is végigszenvedte a gárda, majd a néhány éven belül a Bundesligába vágyó (de negyedosztályú) RB Leipzig adott egy pofont a kupában. Magath az átalakulás évét hirdeti, közben alighanem abban reménykedik, hogy nem a vezetőedző posztján lesz átalakítás...

A Stuttgart a tavaszra összeállt (nem kis részben Hajnal Tamásnak köszönhetően), Bruno Labbadia pedig a felsőházat vette célba, ami nem a valóságtól elrugaszkodott ambíció. A Werder Bremen a kupában leégett, de az Everton elleni felkészülési meccsen nem mutatott rossz képet – Thomas Schaaf edző elsősorban az előző idényben széteső csapatvédekezést igyekszik megreformálni. 2010–2011 annyira rossz volt, hogy a brémaiak minden bizonnyal csak javulhatnak.

A Hoffenheimbe nagyon tehetséges edző jött a St. Paulitól (Holger Stanislawski), Dietmar Hopp bőkezűsége viszont már visszafogottabb – az UEFA pénzügyi fair play-elveinek teljesítéséhez nem lehet ész nélkül költekezni, lásd bővebben Luiz Gustavo eladását a télen a Bayernnek, ami Ralf Rangnick lemondásához vezetett.

Az előző idény 11. helye tuti nem elég jó a mecénásnak, aki reméli, Stanislawski tüzet és hitet ad a szerényen megerősített csapatnak. A munkamániás (alig napi 15 órát dolgozó) edző elmondása szerint elégedett lesz, ha a Hoffenheim a 2010–2011-es szürkeség után az első kilencben végez. Egy biztos: a legjobb nevű játékost a Hoffenheim szerződtette, új zimbabwei csatártehetségük, Musona ugyanis minden nagyzolást mellőzve a Tudás (Knowledge) keresztnévre hallgat...

A Hannover előző idénybeli teljesítménye meghökkenést okozott, de alighanem egyszer kifutott eredmény volt, azért a „vörösök” így is csalódottak lennének, ha nem kerülnének a középmezőny elejére (az első tíz a vezetőség szerint reális). A Mainz eszelős tempójú kezdése európai indulást jelentő helyet ért, a két magyart (Stieber Zoltán, illetve a még mindig lábadozó Szalai Ádám) alkalmazó csapat ugyanazt próbálja meg, mint egy éve. Mint ezt Stieber is elmondta: rendkívül agresszív letámadás, ebből vezetett kontrák és sebesség, sebesség, sebesség – Thomas Tuchel edző taktikája igen közeli rokona a dortmundinak (tán nem véletlenül: Klopp és Tuchel is roppant fiatal). Az európai kvalifikáció talán meglepetés lenne – a „second season slump”, azaz az újonc meglepetéscsapatok nehéz következő idénye fenyeget –, de a mainziaknak ideális esetben nem hátrafelé kell tekintgetniük.

Az európai kupaindulást megemlítették Hamburgban is, de ez igen merészen hangzik, tudván, hogy a HSV-nál elhajtották a magas fizetést húzó idősebb (sztár)játékosokat. Van Nistelrooyék mentek, új sportigazgató pedig jött – Frank Arnesen azonmód ki is fosztotta volt munkaadója, a Chelsea tartalékjait. A teljes vérátömlesztés hatalmas bérmegtakarítással járt, és komoly veszélyeket tartogat: ha a HSV nem áll össze, akkor nem elképzelhetetlen egy kiesés elleni küzdelem sem. Ha összeáll, meglepetést is okozhat. Az új elnök, Carl Jarchow megfogalmazása szerint a „HSV a Bundesliga Top 4-be tartozik”.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri a 2011-12-es német Bundesligát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

De nem most, mondhatnánk.

A Freiburg előző szezonbeli 9. helye kitűnő volt, viszont Robin Dutt edző Leverkusenbe vette az irányt – rajta és Ömer Toprakon kívül nincs nagy veszteség, jött viszont egy potenciális meglepetésember, Garra Dembele. A Levszki Szófiától jött csatár minden tekintetben meglepetést okozhat: egyfelől a 36 tétmeccsen elért 34 gól kitűnő ajánlólevél, másfelől a rendszeresen jogosítvány nélkül (és néha ittasan) vezető, már nemi erőszakkal is megvádolt (a vád itt nem állt meg), felfüggesztett börtönbüntetéssel érkező és általánosságban véve kezelhetetlen francia-mali csatár majd' ugyanakkora eséllyel kerülhet a sittre, mint a góllövőlistára. Ha beválik, akár Papiss Cissével, akár nélküle (a sztárcsatárt nagyon sokan vinnék) a Freiburg motorja lehet, ez pedig újabb biztos bennmaradást érhet. A bukmékereknél azért kiesőjelölt a csapat...

Kölnben új seprű söpör a dán FC Köbenhavnt brutális hatékonyságú gépezetté fejlesztő Stale Solbakken révén. A norvég edző európai szinten is feltűnést keltett eredményeivel, és a „kecskések” legnagyobb erősítése lehet – rá is fér az új szemlélet a gyakran alulteljesítő kölniekre. Solbakken asszisztensével együtt gyilkos iramot diktált az edzéseken, majd elvette Lukas Podolskitól a kapitányi karszalagot – keményen kezdett, annyi szent.

FENYEGETŐ SZAKADÉK

A Borussia Mönchengladbach csodával határos menekülést hajtott végre, hasonló szerencsejátékot nehezen játszhat el még egyszer sikerrel (a pakliban benne van, hogy nem lesznek izgalmak, mert simán kiesik a csapat, meg az is, hogy beékelődik a középmezőnybe). A Nürnberg jó szezont zárt, de elvesztette a középpálya legjobbját, Gündogant, és így kemény folytatásra készülhet. A Kaiserslautern kiesését (csakúgy, mint a Nürnbergét) 5:2-höz adják, bár játékerőre a csapat inkább a középmezőnyhöz tartozik. Lakic eligazolása nagy veszteség, a legtöbbet a 'Lauternnél két izraelire (Itaj Sehter, Gil Vermouth) költötték.

„Sehter napi egyórás edzésekhez szokott, meg kell szoknia a terhelést” – jelezte a várható nehézségeket az edző, Marco Kurz, aki a gólpasszkirály Christian Tiffertben és biztos bennmaradásban bízik.

Egy év pokoljárás után ismét Bundesliga-tag a (kétségtelenül élvonalba tartozó) Hertha is, a berliniek reményeik szerint újabb hosszas élvonalbeli tartózkodást kezdenek meg.

„Bent akarunk maradni. Pont” – közölte velősen a célkitűzést az edző Markus Babbel. Középtávon a felsőház a cél, az alapok is megvannak ehhez. A Bayernnél a mély vízbe dobott (és utána „elmenekült”) Thomas Kraft igen éles harcban bizonyíthatja azt, hogy meghatározó kapus lehet a Bundesligában.

A biztos bennmaradást azonnal aláírná mindenki az abszolút újonc Augsburgnál. Az FCA a Bundesliga-történet 51. újonca, és Jos Luhukay élete egyik legnehezebb edzői feladata előtt áll: valahogy benn kéne tartani a piros-fehér-zöldeket. Az edző új szisztémában játszatja csapatát (4–4–2 helyett 4–3–2–1, három védekező középpályással), és ha az átállással nem lenne elég gond, máris vihar van: a nagy kedvenc veterán, Michael Thurk nem szerepel az edző terveiben. Rosszul kezdődik, fogalmazhatnánk...

Ennyit a csapatokról, zárjunk a ligaelnök, Reinhard Rauball szavaival az új idény előtt:

„A Bundesliga izgalmasabb, mint Európa bármely más bajnoksága. Valódi prémiumtermék hatalmas növekedési potenciállal.”

Ezt a csapatok péntektől a pályákon bizonyíthatják is.

BUNDESLIGA
1. FORDULÓ
PÉNTEK
Borussia Dortmund–Hamburger SV
20.30
SZOMBAT
Werder Bremen–1. FC Kaiserslautern 15.30
Hannover 96–Hoffenheim 15.30
VfB Stuttgart–Schalke 04 15.30
1. FC Köln–Wolfsburg 15.30
Augsburg–Freiburg 15.30
Hertha BSC–Nürnberg 18.30
VASÁRNAP
Mainz–Bayer Leverkusen 15.30
Bayern München–Borussia Mönchengladbach 17.30
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik