Hertha: „Egyszer újra kapitány lennék” – Dárdai a jövőről

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.21. 10:33
null
Dárdai Pál jelenleg csak a Herthára koncentrál (Fotó: AFP)
Dárdai Pál, a Hertha BSC edzője hosszú interjút adott a Berliner Morgenpost című helyi lapnak, amelyben beszélt távoli jövőt érintő terveiről is. A magyar válogatott szövetségi kapitánya elárulta, a Hertha után egyszer visszatérne a nemzeti csapat élére.

 

„A legfontosabb tényező, hogy a felnőttcsapat előtt már irányítottam a válogatottat – mondta Dárdai arra a kérdésre, mi volt a legnagyobb ugrás számára az elmúlt egy évben. – Az óriási lépés volt. Az edzésmódszereimben azóta sem változott sok minden. A gyerekekkel is hasonló feladatokat végeztettem, be kell vonnom őket a feladatokba, hogy keményen dolgoztassák a fejüket is. A meccseken is muszáj használni a fejüket, máskülönben nagyon nehéz lenne.”

„Nem értem, miért beszélünk folyamatosan a nyomásról. Nincs rajtam nyomás, egyszerűen utálok veszíteni. Ha hazamegyek, és idegeskedem, a családom sínyli meg, mert nyomom a monológokat” – válaszolt a hétköznapi stresszt firtató kérdésre a szakember, aki 39 évével jelenleg a legfiatalabb Bundesliga-tréner.

Dárdai szerint nem lényeges, hogy még nincs sok edzői tapasztalata. „Ez nem fontos. A fontos az, hogy mindig felkészült legyek, és őszinte. Mindig is félig edző, félig játékos leszek. Talán még tapasztalatlan edző vagyok, ugyanakkor játékosként rengeteg meccs van a hátam mögött.”

„Figyelek rá, hogy mentálisan és fizikailag is felkészültek legyünk. Ehhez adjuk hozzá Rainer Widmayer [a másodedző – a szerk.] elemzéseit. Ha jól fel akarsz készülni, az azt jelenti, hogy sok ellenfelet kell megnézned. Sajnos otthon sem tudom szabályozni magam, és sok meccset megnézek az ellenfelekről.”

Dárdai azt is elárulta, hogy mit hiányol még a csapatából… „A gyorsaságot. Gyors játékosokat keresünk. Ha egészében nézem a csapatot, rájövök, hogy ezen a ponton még szükségünk van előrelépésre. Megvan az akarat a futásra, megvan a fej megfelelő használata. Ezekre mind szükség van a Bundesligában. De hogy is volt mindez Robin Hooddal? Bújj ki a fa mögül, tüzelj gyorsan, és rejtőzz el újra. Fejjel sok mindent meg lehet oldani, ha nehezebb időket élünk, akkor is.”

Dárdai egy év alatt lépett elő az utánpótlásból vezetőedzővé, megkérdezték tőle, mennyire volt nehéz ezt kezelnie. „Michael Preetz sportigazgató is kérdezett a terveimről, tudja, hogy nem szerencsejátékozom. Elmondtam neki, hogy a gyerekeim még mindig kicsik, szeretnék jövőre is Berlinben maradni. Ha megbukok a felnőtteknél, visszamegyek a következő generációkhoz. Ez sem lenne probléma számomra, de ha jól szerepelünk, meghosszabbodik a szerződésem. Ha nem vagyok elég jó, visszamegyek a gyerekekhez. A legjobb az lenne, hogy most néhány évet a felnőtteknél töltenék, aztán visszamennék a kicsikhez, és egyszer újra szövetségi kapitány lennék. Aztán befejezem. Hertha és Magyarország. Nincs szükségem többre.”

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA
2. FORDULÓ
20.30:
Hertha BSC–Werder Bremen (Tv: Eurosport2)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik