Hertha: Dárdai Pál végre nyugalomban építheti csapatát

Vágólapra másolva!
2021.08.11. 14:07
null
Dárdai Pál negyedik felkészülési időszakát kezdte meg a Herthával (Fotó: AFP)
Alig másfél évvel azt követően, hogy Dárdai Pál már nem volt a Hertha vezetőedzője, a klub a kiesés elleni harc kellős közepén találta magát. Visszatérése után a magyar szakember – ismét – megmentette a berlinieket, most pedig végre lesz ideje nyugodtan építkezni – írja a Berlin-Brandenburgi közmédia (RBB).


ÍGY TELT AZ ELŐZŐ IDÉNY

Az 2020–2021-es kiírás utolsó fordulóját követően Dárdai Pál végre hátradőlhetett, és ünnepélyesen elszívhatott egy szivart: klubja egy kisebb dobozkányi cohibával ajándékozta meg, miután sikerült bent tartania a Herthát.

Abban a fordulatos idényben egyáltalán nem volt egyértelmű, hogy ez bekövetkezik. A Hertha Bruno Labbadia irányításával kezdte meg szerepését, s a korábbi vezetőedző feladata az lett volna, hogy egy rosszul összeállított, rutintalan és igen vegyes nemzetiségi összetételű gárdát egy csapattá formáljon. A német tréner kudarcot vallott. A rajtot megelőzően igazolt játékosok, úgy mint Lucas Tosuart, illetve Deyovaisio Zeefuik számára új volt még Németország és a Bundesliga is – egyszerűen időre volt szükségük, hogy megérkezzenek. A tehetséges támadók, Matheus Cunha és Dodi Lukebakio nem hajtották végre megfelelően a taktikai utasításokat, a klub veteránjai, Vladimir Darida, Niklas Stark és Peter Pekarík pedig nem tudtak a csapat vezéreivé válni – sorolja a problémák vélt okait az RBB szakírója.

A Hertha 2020–2021-es idény elején, a Braunschweig ellen már az első fordulóban kiesett a Német Kupából, majd az első öt bajnoki mérkőzésből négyet elveszített. A csapaton hamar úrrá lett a bizonytalanság és a kieséstől való félelem. Végül 18 mérkőzés után megköszönték Labbadia munkáját, sőt a klub igazgatójának, Michael Preetznek is távoznia kellett.

Ekkor visszatért a vezetőedzői posztra a csapatot 2015 és 2019 között már irányító klubikon, Dárdai Pál, aki stabilizálta a csapatot, majd az utolsó nyolc mérkőzésén veretlenül maradva bent tartotta a Herthát a Bundesligában.

Dárdai Pál élő tévéadásban, szivarral ünnepelte a Hertha bennmaradását (Fotó: ZDF)
Dárdai Pál élő tévéadásban, szivarral ünnepelte a Hertha bennmaradását (Fotó: ZDF)
TÁVOZÓK ÉS ÉRKEZŐK
Első edzősége idején Dárdai nullszaldósra hozta ki az átigazolásokat, a főnökei most is ezt várják tőle: távozott 20 millió euróért plusz bónuszokért Jhon Córdoba az FK Krasznodarhoz, a fiatal balhátvéd, Luca Netz négymillióért a Borussia Mönchengladbachhoz (és ezzel rekorder, U18-as játékos a Bundesligán belül ilyen sok pénzért még nem váltott klubot); visszavonult a világbajnok Sami Khedira, kölcsönbe került a harmincéves szélső, Mathew Leckie, a paraguayi középső védő, Omar Alderete egy idényre a Valenciához igazolt, pontosabban őt 7.5 millió euróért meg kell venni, ha a denevéres klub bejut egy európai kupába, és Aldarete egy bizonyos számú mérkőzésen pályára lép.

A játékoskeret értéke még így is 180 millió euró, ugyanis visszatért kölcsönből az anno még Dárdai idején nyolcmillióért vett, de csalódást okozó csatár, Davie Selke (az előző idényben Brémában 23 mérkőzésen 3 gólt lőtt), a 22 éves középső középpályás, Arne Maier, aki nem varázsolt az Arminia Bielefeldben, de U21-es és olimpiai válogatott – és elcserélnék őt az Augsburg szintén U21-es és olimpiai válogatott szélsőjére, Marco Richterre.

Pontosabban: Richter nyolcmillióért (ebből egymillió a bónusz) érkezne, Maier kölcsönbe távozna, de ha 25 mérkőzésen pályára lép, akkor kötelező megvenni őt, ráadásul 15 millió euróért!

A Bundesliga következő, 2021–2022-es kiírását felvezető összeállításunkat itt olvashatja el!

B. J.

 

Dárdai Pállal a jó hangulatú interjúi is visszatértek a Bundesligába 2021 elején (Fotó: AFP)
Dárdai Pállal a jó hangulatú interjúi is visszatértek a Bundesligába 2021 elején (Fotó: AFP)


AZ EDZŐ CSAK EGYVALAKI LEHET

Dárdai Pál 2015 és 2019 között közel négy és fél évig már irányította a Herthát – ez alatt az időszak alatt csapata mindig stabil játékot mutatott. A 2016–2017-es idényben az Európa-liga-csoportkör is összejött, ám azt utolsó helyen zárták a berliniek, akiknek a nagybefektető, Lars Windhorst érkezéséig nem volt lehetőségük komoly erősítésekre.

Néhány év után a Herthánál úgy érezték, váltásra van szükség a kispadon: 2019-ben Ante Covic váltotta Dárdait, akitől a megfontolt, védekezésre építő játék helyett látványos, támadófutballt vártak – néhány hónappal később már a kiesés elől menekült a csapat. A német-horvát trénert Jürgen Klinsmann váltotta – a szakembertől nevéhez méltóan nagy eredményeket is vártak, de őt végül tíz meccs után kénytelenek voltak elküldeni. Ekkor átmenetileg Alexander Nouri ült a kispadon, majd Bruno Labbadiától várták a megváltást – amely elmaradt, 2021 januárjában pedig bezárult a kör: ismét Dárdai Pál lett a vezetőedző. A folytatás ismert. Most, tizenkét héttel Dárdai ünnepi szivarozását követően a magyar szakemberben kigyulladt a szikra.

„Nagyon jó érzésekkel várom az új idényt. Ilyen jól még soha sem sikerült a felkészülésünk, mint most. Szinte furán is érzem magam emiatt” – viccelődött Dárdai, aki negyedik alkalommal vitte végig a kék-fehéreket az idény előtti alapozó időszakon. Csapatával – ahogy korábban is mindig, úgy most is – sikerrel vette a Német Kupa első fordulóját (1–0-ra nyert a Meppen otthonában).

Dárdai Pálnak egy szedett-vedett alakulatot kellett csapattá formálnia (Fotó: AFP)
Dárdai Pálnak egy szedett-vedett alakulatot kellett csapattá formálnia (Fotó: AFP)

ELVÁRÁSOK A KÖVETKEZŐ IDÉNYRE

Óriási célkitűzések vélhetően nem fogják majd nyomni Dárdai Pál vállát. Fredi Bobic sportigazgatóval együtt várhatóan igyekeznek majd a realitás talaján maradni és megfelelő alapot kiépíteni a későbbi sikerekhez. A Herthánál a tehetséges játékosok egyéni fejlesztésén és a keret egy csapattá gyúrásán lesz a hangsúly. Ez a munka Dárdai januári hivatalba lépésekor kezdődött – emeli ki az RBB összeállítása.

„Az előző idényt felfoghatjuk felkészülési időszaknak. Amikor átvettem a fiúkat, a csapatszellemünk egyenlő volt a nullával. Rosszul volt az ember, ha bement az öltözőbe. Aztán a hajrában nyolc meccsen át veretlenek voltunk. Alaposan megünnepeltük a bennmaradást, majd most nyáron lelkesen folytattuk a közös munkát” – mondta el újságírói kérdésre Dárdai.

A Herthánál évek óta szeretnék, ha a csapat támadóbb szellemben, látványosabban játszana. A következő idény elején ez ismét az edzői teendők listájának élén áll. Merészebb játékstílust várnak el a csapattól, hogy gyorsabban tudja nyomás alá helyezni, nyomasztani és hibára kényszeríteni az ellenfelet. Ha minden jól megy, a magyar tréner az idény végén ismét élvezettel szívhatja el szivarját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik