Gut, besser, Bayer? Most jön a neheze: a csúcson és együtt maradni

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.07.14. 14:32
Xabi Alonso korábbi madridi csapattársát is leigazolná (Fotó: AFP)
Lehet óriási hőség és Európa-bajnokság a vén kontinensen, nyújthat megannyi érdekességet és szórakozási lehetőséget a strandok és a fesztiválok világa, mint rendesen, most is óriási figyelem övezi a futballvilág átigazolásait. Idén is nekilátunk, hogy rendet vágjunk a transzferek között – ahogyan az 2008 óta hagyomány, a Premier League, a Serie A és a Ligue 1 után a Bundesligával folytatjuk.

 

 

Szinte nem is emlékszik már az ember arra, amikor nem a Bayern Münchené volt az első bundesligás cikk, de most a bajnokot megillető pozíció a BAYER LEVERKUSENÉ. 

Amelynek munkássága előtt már többször is leborultunk, az előző tíz évben relatíve kis befektetéssel olyan játékosokat fedeztek fel és vettek meg, mint Szon Hung Min, Emre Can, Julian Brandt, Hakan Calhanoglu, Jonathan Tah, Lukás Hrádecky, Moussa Diaby, Nadiem Amiri, Amine Adli, Jeremie Frimpong, Robert Andrich, Piero Hincapié vagy Szardar Azmun. Itt teljesedett ki André Schürrle, Daniel Carvajal, Gonzalo Castro, Kevin Kampl, Christoph Kramer, Charles Aránguiz, Leon Bailey, Ömer Toprak és Bernd Leno, itt talált magára Sven Bender és Javier Hernández – és ami fő, a saját utánpótlás adta fel Benjamin Henrichset, Kai Havertzet és Florian Wirtzet.

Néha azért ők is „mellélőttek”, Mitchell Weiser, Panajotisz Recosz, Lucas Alario, Aleksandar Dragovic és Paulinho leverkuseni karrierje sem lett sikertörténet.

Nem úgy Xabi Alonso megszerzése: a spanyol „grand” 2022-ben érkezett, októberben, a télen akkor csak a Gustavo Puerta, Noah Mbamba, Patrick Pentz triót szerzeték meg (előbbi kettő még nagyon fiatal, a kapust 2.5 milliós haszonnal eladták). A bajnokságban a 6. helyen végeztek, az Európa-ligában elődöntőztek, előtte a Bajnokok Ligája-csoportkörből nem jutottak tovább.

Nyáron aztán Rudi Völler helyét átvette a sportigazgató székben Simon Rolfes, aki Alonsóval vett egy nagy lélegzetet, és alaposan átszabták a keretet: 13 játékos távozott, közöttük Moussa Diaby, Mitchel Bakker, Kerem Demirbay, Nadiem Amiri, Paulinho, Daley Sinkgraven és Andrej Lunyev, a bevételhez bő 30 millió eurót hozzátéve megszerezték a Matej Kovar – Alejandro Grimaldo, Josip Stanisic – Granit Xhaka, Arthur Soares – Nathan Tella, Victor Boniface, Jonas Hofmann sort, a télen meg kölcsönvették a Betistől Borja Iglesiast.

Neverkusenből Laterkusen. Jobb későn, mint soha…

MAJDNEM MINDEN BEJÖTT

Az eredmény ismert: bajnoki cím, Német Kupa-aranyérem, elképesztő veretlenségi sorozat és El-döntő. 

Alonso letette a garast a 3–4–2–1-es felállás mellett, Wirtzet hagyta szabadon szervezkedni, bizalmat szavazott a keményen, elszántan harcoló fiataloknak és rengeteget futó szélsővédőknek. Xhaka és Hofmann rutinja sokat segített, Boniface (rá az El-ben figyeltek fel) 34 mérkőzésen 32 kanadai pontot szerzett, Tella a ligában 800 perc alatt 9 kanadai pontig jutott, Grimaldo napjaink egyik legértékesebb bal oldali mindenese, Josip Stanisic pedig remekelt. A Bayern gyorsan visszavitte, és szerződést hosszabbított vele.

Stanisic márciusban még nem zárta ki, hogy marad, de nemsokára már azon sajnálkozott, hogy Alonso nem tart vele Münchenbe.

 

CSAK SZERÉNYEN

Rolfes leszögezte a Salátástál átvétele után, hogy marad a mostani struktúra, és „nem lesz olyan nagy felfordulás”, mint tavaly.

„A Bayer európai megítélése megváltozott... Természetes az is, hogy megnőtt az érdeklődés a Bayer játékosai iránt, ez mindig a siker jele. Ez nem probléma. Tisztában vagyunk azzal is, hogy nem mi vagyunk a labdarúgó-ökoszisztéma táplálékláncának alján. Amikor valakit eladunk, ez siker, de lehetőség is számunkra.”

Rolfes nem tagadta, ő is kapott néhány megkeresést, a sikereket pedig szerényen elődje, Rudi Völler munkásságának tulajdonította…

„A Bajnokok Ligája, különösen az új formájában, megerőltetőbb lesz, mint hat csoportmeccs az Európa-ligában. Ezért mindenképpen meg akarjuk erősíteni a keretet” – mondta a klubigazgató, Fernando Carro.

MENNEK, MEHETNEK, MENNIÜK KELL

Stanisic mellett távozott Borja Iglesias is, a spanyol csatár nem lőtt gólt 10 fellépésén. Szakítottak a Manchester United egykori nagy ígéretével, az itteni ideje alatt négyszer is nagyon súlyos sérülést szenvedő Timothy Fosu-Mensahhal is.

Jonathan Tahot vinné a Bayern München, a játékos német források szerint ott folytatná legszívesebben. A Kicker szerint egy a gond: nem mindegyik müncheni vezető szeretné ezt a 25-30 milliós transzfert. Korábban éppen így nem vették meg Wirtzet, mert egyesek szerint térdsérülése után nem lesz már olyan, mint korábban. 

Jeremie Frimpong kivásárlási árát 40 millió euróban szabták meg akkor, amikor tizedennyit ért a játékjoga, az FC Barcelona, a PSG, a Tottenham, a két manchesteri gigász és a Liverpool is vizsgálja mozdíthatóságát. A spanyol Sport úgy tudja, a Bayer a vételár egy részeként Ansu Fatit kéri a spanyoloktól. 

A Bild derítette ki, hogy a kivásárlási ára még mindig érvényes, sokak szerint ugyanis ez csak az Eb kezdetéig élt.

A cseh támadó, Adam Hlozek megállt a fejlődésben, Firenzében több játékidőt kaphat, de a Leicester City, a Leeds United, az AS Roma és a Lazio is megvenné-kölcsönvenné-elopciózná. A Bild szerint a Bayer tízmillió eurót kér érte, 13 millióért vette, és a következő vételár 30 százaléka a Sparta Praháé lesz.

Edmond Tapsobáért 50 millió eurónál is többet kellene adni, Fabrizio Romano szerint erre most csak a PSG lenne képes, a kivásárlási ára egyébként 100 millió euró.

Az egyik legjelesebb német szakíró szerint Tah biztosan megy. A szerződése jövőre lejár, hosszabbítani nem akar…

KAPÓSAK

Kapós Piero Hincapié is, a Chelsea és a Tottenham is kacérkodik vele, mindennel együtt legalább 50 millió euróért vihető a 22 éves középső és bal oldali védő. A Bild úgy tudja, az elefántcsontparti középső és jobb oldali védő, a 23 éves Odilon Kossounou 45 millió euróért a Liverpoolhoz kerülhet, a másik két kérője a Manchester United és a Newcastle United.

Védőt tehát mindenképpen venni kell. Vagy igazolni: Mats Hummelsen nem látszik meg az életkora, a Mallorca, a Como, a Sevilla és a Bologna mellett az Inter és a Milan is hívja. Az általa kért bér a Sky szerint hatmillió euró évente.

Dean Huijsent alighanem elviszi a PSG, Jean-Clair Todibót meg éppen a Juventus, ők is Alonso-kiszemeltek voltak, az ajaxos Josip Sutalo az angol érdeklődők miatt 35, Robin Le Normand 50, a salzburgi Oumar Solet vagy a laziós Mario Gila 15 millióba kerül, az unionos Diogo Leite 10-12-be, Robin Koch kivásárlási ára 20 millió euró; a scoutok jelöltje a 18 éves Mateo Benítez a Deportivo Cali U20-as csapatától. 

Érdekes Koch esete: a védő tavaly választhatott, a Leverkusenben vagy a Frankfurtban folytatja-e kölcsönben, és utóbbi mellett döntött. A szerződése lejártával ingyen kapta meg őt az Eintracht.

Az első Német Kupa-győztes Leverkusen (Fotó: Transfermarkt)

EZEK A FIATALOK!

18 éves a skót középpályás, Daniel Kelly, a Celtic tartalékjait erősíti, a szerződése még idén lejár, a vele egykorú argentin ék, Alejo Sarco már a Vélez Sarsfield profija, két évvel fiatalabb a herthás szűrő, Boris Lum, utóbbi kivásárlási ára 5 millió euró.

Vérbeli bal oldali mindenes a Lecce 19 éves, dán-nigériai játékosa, Patrick Dorgu, tavaly 200 ezer euróért vették őt az olaszok, most 15 millióért adhatják tovább, Matias Fernandez-Pardóért 8 milliót ajánlott a Real Sociedad, de a Genttel alkuszik a Leverkusen is – a jövő sztárjai lehetnek.

EZ LENNE A NAGY MEGLEPETÉS!

Két szélsővel is tárgyal a klub: az egyik a Mainz és a német U20-as válogatott erőssége, Brajan Gruda, a másik pedig… James Rodríguez! A 33 éves korábbi klasszis most a Sao Paulóban játszik, a fichajes.net ír a leverkuseniek érdeklődéséről, a németeket állítólag a játékos Copa-teljesítménye győzte meg: 5 mérkőzésen 7 kanadai pont!

Többek szerint Xabi Alonso és Rodríguez eddig mindig elkerülte egymást, valójában két meccset is játszottak egymás oldalán, a Real Madridban, 2014-ben, az Atlético elleni Szuperkupa-döntőben – itt az újabb egymásra találás?

Nem is az a „nagy őrültség” talán, hogy James Rodríguez a Bayerben folytathatja, hanem az, hogy Grudáért 50 millió eurót kér a Mainz, és joggal, hiszen a Dortmund mellett az Aston Villa, a Liverpool, a Newcastle United és a Lipcse is beszállt a licitháborúba…

Akad kiszemelt a középcsatár posztjára is: a hoffenheimes Maximilian Beier a válogatottban is bizonyított. Tavaly még 3 millióért meg lehetett volna venni, idén tízszer ennyi kell ehhez.

És már más szemmel néznek a kérők a Bayerre ugyebár…

JÖTTEK 

Egy középpályást már vett a Bayer, a középen bevethető spanyol Aleix García a Gironában tűnt fel, 18 millióba került (kétmillióval több volt a kivásárlási ára), a 19 éves középső védőért, Jeanuël Belocianért 15 milliót kellett fizetni. Három évvel fiatalabb nála az olasz hátvéd, Andrea Natali, akit az FC Barcelonától sikerült megszerezni, és egyelőre az U19-esekkel készül. 

Ő a most 45 éves Cesare Natali fia, akinek a neve nem véletlenül ismerős, az Atalantában, az Udinesében és a Fiorentiában is futballozott, és volt válogatott kerettag is.

Egyre értékesebbek

 

A BUNDESIGA ÁTIGAZOLÁSAI
2024 NYARA

FC AUGSBURG
ÉRKEZETT: Kristijan Jakic (Eintracht Frankfurt, kölcsön után végleg, 5 000 000 euró), Samuel Essende (Vizela, 4 000 000 euró), Keven Schlotterbeck (Freiburg, 2 500 000 euró), Nediljko Labrovic (HNK Rijeka, 2 500 000 euró), Yusuf Kabadayi (Bayern München II, 900 000), Steve Mounié (Brest, ingyen)
Kölcsönből vissza: Nathanaël Mbuku (St.-Étienne), David Colina (Vejle), Irvin Cardona (St.-Étienne), Okugava Maszaja (Hamburg), Lasse Günther (Wehen Wiesbaden)
TÁVOZOTT: Sven Michel (Paderborn, 300 000), Iago (Bahia, ingyen), Ermedin Demirovic (VfB Stuttgart, 21 000 000)
Kölcsönbe: Lasse Günther (Karlsruhe), Dion Beljo (Rapid Wien)
Kölcsönből vissza: Kevin Mbabu (Fulham), Pep Biel (Olympiakosz)

BORUSSIA DORTMUND
ÉRKEZETT: Waldemar Anton (VfB Stuttgart, 22 500 000 euró)
Kölcsönből vissza: Tom Rothe (Holstein Kiel), Giovanni Reyna (Nottingham Forest), Soumaila Coulibaly (Royal Antwerpen)
TÁVOZOTT: Ole Pohlmann (Rio Ave, 1 600 000), Marius Wolf (szerződése lejárt), Mats Hummels (szerződése lejárt), Marco Reus (szl.)
Kölcsönből vissza: Ian Maatsen (Chelsea), Jadon Sancho (Manchester United)

BAYER 04 LEVERKUSEN
ÉRKEZETT: Aleix García (Girona, 18 000 000 euró), Jeanuël Belocian (Rennes, 15 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: Szardar Azmun (Roma)
TÁVOZOTT: Patrick Pentz (Bröndby, 2 550 000)
Kölcsönbe: Noah Mbamba (Fortuna Düsseldorf)
Kölcsönből vissza: Josip Stanisic (Bayern München), Borja Iglesias (Betis)

FC BAYERN MÜNCHEN
ÉRKEZETT: Michael Olise (Crystal Palace, 53 000 00), Joao Palhinha (Fulham, 51 000 000), Ito Hiroki (VfB Stuttgart, 23 500 000), Bryan Zaragoza (Granada, kölcsön után végleg, 13 000 000), Nestory Irankunda (Adelaide United, 3 400 000), Armindo Sieb (Greuther Fürth, 1 500 000), Eric Dier (Tottenham, kölcsön után végleg, ingyen), Gibson Nana Adu (Unterhaching), Maurice Krattenmacher (Unterhaching), Lovro Zvonarek (Bayern München II)
Kölcsönből vissza: Josip Stanisic (Bayer Leverkusen), Gabriel Vidovic (Dinamo Zagreb), Paul Wanner (Elversberg), Arijon Ibrahimovic (Frosinone), Frans Krätzig (Austria)
TÁVOZOTT: Malik Tillman (PSV, kölcsön után végleg, 12 000 000), Maurice Krattenmacher (Ulm), Bouna Sarr (szl.), Eric-Maxim Choupo-Moting (szl.)
Kölcsönbe: Frans Krätzig (VfB Stuttgart, 500 000)
Kölcsönbe: Gibson Nana Adu (Unterhaching), Armindo Sieb (Mainz), Lovro Zvonarek (Sturm Graz), Paul Wanner (Heidenheim)

VFL BOCHUM
ÉRKEZETT: Patrick Drewes (Karlsruhe, 100 000), Ivan Ordec (Dinamo Moszkva, kölcsön után végleg, i.), Dani de Wit (AZ, i.), Ibrahima Sissoko (Strasbourg, i.)
Kölcsönből vissza: Gerrit Holtmann (Darmstadt)
TÁVOZOTT: Patrick Osterhage (Freiburg, 4 800 000), Aszano Takuma (Mallorca, i.), Kevin Stöger (Mönchengladbach, i.), Andreas Luthe (visszavonult), Christopher Antwi-Adjei (szl.), Michael Esser (visszavonult), Philipp Förster (szl.)
Kölcsönből vissza: Goncalo Paciencia (Celta Vigo), Keven Schlotterbeck (Freiburg)

EINTRACHT FRANKFURT
ÉRKEZETT: Hugo Ekitiké (PSG, k. v., 16 500 000), Can Uzun (Nürnberg, 11 000 000), Lisztes Krisztián (Ferencváros, 4 500 000), Oscar Höjlund (Köbenhavn, 1 350 000), Robin Koch (Leeds United, kölcsön után végleg, i.), Fenyő Noah (Eintracht Frankfurt U19)
Kölcsönből vissza: Igor Matanovic (Karlsruhe), Nathaniel Brown (Nürnberg), Paxten Aaronson (Vitesse), Aurele Amenda (Young Boys), Faride Alidou (1. FC Köln), Jessic Ngankam (Mainz)
TÁVOZOTT: Kristijan Jakic (Augsburg, k. v., 5 000 000), Sebastian Rode (visszavonult), Haszebe Makoto (visszavonult)
Kölcsönbe: Paxten Aaronson (Utrecht), Nacho Ferri (Kortrijk), Hrvoje Smolcic (LASK), Elias Baum (Elversberg), Jessic Ngankam (Hannover)
Kölcsönből vissza: Sasa Kalajdzic (Wolverhampton), Donny van de Beek (Manchester United)

SC FREIBURG
ÉRKEZETT: Eren Dinkci (Werder Bremen, 5 000 000), Patrick Osterhage (VfL Bochum, 4 800 000), Maximilian Philipp (VfL Wolfsburg, k. v., 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Robert Wagner (Greuther Fürth), Hugo Siquet (Cercle Bruges), Keven Schlotterbeck (Bochum)
TÁVOZOTT: Keven Schlotterbeck (Augsburg, 2 500 000), Yannik Keitel (VfB Stuttgart, i.)
Kölcsönbe: Robert Wagner (St. Pauli)
Kölcsönből vissza: Szalai Attila (Hoffenheim)

1. FC HEIDENHEIM 1846
ÉRKEZETT: Mikkel Kaufmann (Union Berlin, 1 250 000), Mathias Honsak (Darmstadt, i.), Julian Niehues (Kaiserslautern, i.), Luca Kerber (Saarbrücken, i.)
Kölcsönbe: Paul Wanner (Bayern München)
TÁVOZOTT: Jan-Niklas Beste (Benfica, 8 000 000), Tim Kleindienst (Mönchengladbach, 7 000 000), Kevin Sessa (Hertha, i.), Nikola Dovedan (Karagümrük, i.)
Kölcsönből vissza: Eren Dinkci (Werder Bremen)

TSG 1899 HOFFENHEIM
ÉRKEZETT: 
Kölcsönből vissza: Jacob Bruun Larsen (Burnley), Diadié Samassékou (Cádiz), Julian Justvan (Darmstadt), Szalai Attila (Freiburg)
TÁVOZOTT: John Brooks (szl.), Robert Skov (szl.)
Kölcsönből vissza: Wout Weghorst (Burnley)

1. FSV MAINZ 05
ÉRKEZETT: Szano Kaisu (Kasima Antlers, 2 500 000), Nikolas Veratschnig (Wolfsberg, 800 000)
Kölcsönbe: Armindo Sieb (Bayern München)
Kölcsönből vissza: Delano Burgzorg (Huddersfield), Ajmen Barkok (Hertha), Paul Nebel (Karlsruhe)
TÁVOZOTT: Delano Burgzorg (Middlesbrough, 2 750 000), Leandro Barreiro (Benfica, i.), Merveille Papela (Darmstadt, i.), Josuha Guilavogui (szl.)
Kölcsönből vissza: Sepp van den Berg (Liverpool), Jessic Ngankam (Eintracht Frankfurt)

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH
ÉRKEZETT: Tim Kleindienst (Heidenheim, 7 000 000), Philipp Sander (Holstein Kiel, 1 000 000), Kevin Stöger (Bochum, i.)
Kölcsönből vissza: Yvandro Borges (NEC), Oscar Fraulo (Utrecht)
TÁVOZOTT: Patrick Herrmann (visszavonult), Tony Jantschke (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Jordan (Union Berlin), Maximilian Wöber (Leeds United)

VFB STUTTGART
ÉRKEZETT: Jamie Leweling (Union Berlin, k. v., 5 000 000), Jeff Chabot (1. FC Köln, 4 000 000), Anthony Rouault (Toulouse, k. v., 3 000 000), Leonidas Stergiou (St. Gallen, k. v., 2 000 000), Ramon Hendriks (Feyenoord, 700 000), Nick Woltemade (Werder Bremen, i.), Justin Diehl (1. FC Köln, i.), Sztefan Drljaca (Dynamo Dresden, i.), Yannik Keitel (Freiburg, i.), Ermedin Demirovic (Augsburg, 21 000 000)
Kölcsönbe: Fabian Rieder (Rennes, 800 000), Frans Krätzig (Bayern München, 500 000)
Kölcsönből vissza: Wahid Faghir (Elversberg), Luca Pfeiffer (Darmstadt)
TÁVOZOTT: Ito Hiroki (Bayern München, 23 500 000), Waldemar Anton (Borussia Dortmund, 22 500 000), Gil Dias (Famalicao, 920 000), Matej Maglica (Darmstadt, k. v.), Haragucsi Genki (szl.)
Kölcsönből vissza: Mahmud Dahod (Brighton), Deniz Undav (Brighton) 

RASENBALLSPORT LEIPZIG
ÉRKEZETT: Assan Ouédraogo (Schalke, 10 000 000), Maarten Vandevoordt (Genk, 10 000 000)
Kölcsönből vissza: Hugo Novoa (Villarreal B), André Silva (Real Sociedad), Ilaix Moriba (Getafe)
TÁVOZOTT: Angelino (Roma, k. v., 5 200 000), Christopher Lenz (szl.)
Kölcsönbe: Janis Blaswich (RB Salzburg, 1 000 000), Yannick Eduardo (De Graafschap)
Kölcsönből vissza: Xavi Simons (PSG)

FC ST. PAULI
ÉRKEZETT: 
Kölcsönbe: Robert Wagner (Freiburg)
TÁVOZOTT: Eric da Silva Moreira (Nottingham Forest, 1 500 000), Marcel Hartel (St. Louis CITY, i.)
Kölcsönből vissza: Aljoscha Kemlein (Union Berlin)

1. FC UNION BERLIN
ÉRKEZETT: Bénes László (Hamburg, 3 000 000), Leopold Querfeld (Rapid Wien, 3 000 000), Ivan Prtajin (Wehen Wiesbaden, 1 000 000), Alex Král (Szpartak Moszkva, k. v., i.)
Kölcsönből vissza: Tim Skarke (Darmstadt), Jordan (Borussia Mönchengladbach), Aljoscha Kemlein (St. PauliTymoteusz Puchacz (Kaiserslautern)
TÁVOZOTT: Jamie Leweling (VfB Stuttgart, k. v., 5 000 000), ), Morten Thorsby (Genoa, k. v., 4 000 000), Mikkel Kaufmann (Heidenheim, 1 250 000), Aissza Laiduni (al-Vakrah, 4 500 000), Robin Knoche (szl.)
Kölcsönből vissza: Brenden Aaronson (Leeds United)

SV WERDER BREMEN
ÉRKEZETT: Skelly Alvero (Lyon, k. v., 4 750 000), Keke Topp (Schalke, 2 000 000), Markus Kolke (Hansa Rostock, 75 000), Marco Grüll (Rapid Wien, i.)
Kölcsönből vissza: Eren Dinkci (Heidenheim), Mio Backhaus (Volendam), Oliver Burke (Birmingham City)
TÁVOZOTT: Eren Dinkci (Freiburg, 5 000 000), Nick Woltemade (VfB Stuttgart, i.), Jiri Pavlenka (szl.), Christian Gross (visszavonult)

VFL WOLFSBURG
ÉRKEZETT: Kamil Grabara (Köbenhavn, 13 500 000), Marius Müller (Schalke, 1 500 000), Dárdai Bence (Hertha, i.)
Kölcsönbe: Mohamed Amoura (Union SG, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Nicolas Cozza (Nantes), Bartosz Bialek (Eupen), Bartol Franjic (Darmstadt)
TÁVOZOTT: Maximilian Philipp (Freiburg, k. v., 1 000 000), Koen Casteels (al-Kvadsziah, i.), Luca Waldschmidt (1. FC Köln, k. v., i.)
Kölcsönbe: Bartol Franjic (Sahtar Doneck)
Kölcsönből vissza: Amin Sarr (Lyon)

HOLSTEIN KIEL
ÉRKEZETT: Magnus Knudsen (FK Rosztov, 1 000 000)
TÁVOZOTT: Philipp Sander (Mönchengladbach, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Tom Rothe (Borussia Dortmund)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik