Népsport: száz esztendeje született Körmöczy Zsuzsa

L. PAP ISTÁNL. PAP ISTÁN
Vágólapra másolva!
2024.08.25. 11:23
A Roland Garros serlegével 1958-ban, mögötte Shirley Bloomer, akinek átengedett egy játszmát
Körmöczy Zsuzsa univerzális sporttehetségből lett minden idők legnagyobb magyar női teniszezője, negyvenéves születésnapja előtt kevéssel egy wimbledoni esőszünet alatt döntött úgy, hogy befejezi. Nagyszerű Roland Garros-győzelme után ő lett Magyarországon 1958-ban az év első női sportolója, volt szövetségi kapitány, neve szinte egybe forrt a Vasas teniszszakosztályáéval – száz évvel ezelőtt született.

Nem sokon múlott, hogy Körmöczy (eredetileg: Székely-Körmöczy) Zsuzsa valamelyik más sportágban alkosson maradandót, hiszen mindent kipróbált, ami szembejött. Így például 1937 novemberében megnyerte a Magyar Úszó Egyesület tőrvívóversenyét, majd országos másodosztályú bajnok lett, annak egyenes következményeként, hogy a legendás olasz mester, Italo Santelli edzéseit látogatta. Igaz, a hosszú szárú vívónadrág helyett rövid teniszsortban forgatta a fegyvert, ami azért a vívóteremben nem volt mindennapos…

Gömbérzékéről pedig csak annyit, hogy nagyapja balatonföldvári nyaralójának kertjében váltott lábbal dekázgatott a teniszlabdával, itt szúrta ki magának első edzője, Zeitler János. „Zsuzsa nagy Fradi-szurkoló hírében állott, s az eszményképe Toldi Géza volt. Nem vette észre, hogy ugratom, kézzel-lábbal bizonyozott, hogy délután a Fradi megnyeri a meccset és Toldi ott lesz a gólszerzők között” – emlékezett a családi barát, Pető Béla újságíró egy 1958-as írásában a Népsportban arra, hogy Körmöczyék mennyire rajongtak a sportért, és nem csak tenisszel voltak beoltva.

Még nem volt 14 éves, amikor három szettben megverte az amerikai teniszranglista harmadik helyezettjét. Az épp Budapesten szereplő francia Davis-kupa-menő, Jean Lesueur ezt látva csak ennyit mondott: „Boldog vagyok, hogy láthattam a jövő Suzanne Lenglenjének első igazán nagy győzelmét.”

Körmöczyt zsidó származása miatt 1941-ben kitették a válogatottból, törölték ranglistahelyezését, Pintér Klára néven, hamis papírokkal bujkált Krosz Károly mozigépésznél (ahol a legnehezebb időkben is szorgalmasan árnyékteniszezett a nappaliban…), amíg meg nem érkeztek a szovjet csapatok, sokakkal ellentétben neki tényleg elhozva a felszabadulást.

Még csak 21 éves volt, az úri sportnak minősített tenisz nem élt meg könnyű napokat a kommunista hatalomátvétel után, de Körmöczyt a tehetsége és az őt mindig mindenben támogató híres-hírhedt sportpolitikus, Kutas István ezen is átsegítette. Már 1952-től újra utazhatott, 1955-től játszhatott a Roland Garroson, valamint Wimbledonban. (Ahogyan a sztárok jelentős része, Ausztráliába egyszer sem jutott el, a US Openen pedig csak egyszer indulhatott, 1963-ban.)

Összesen 26 Grand Slam-torna jutott neki, legjobb eredményét már 34 évesen, 1958-ban érte el, amikor megnyerte a Roland Garrost, ami egyesben azóta sem sikerült magyar teniszezőnek. (Ugyanitt egy évvel később döntős volt, de 1956-ban és 1961-ben is bejutott a négy közé, ahogyan egy ízben, 1958-as párizsi diadala után egy hónappal Wimbledonban is.)

A kivételes klasszis emlékét utcanév is őrzi, természetesen a Vasas-teniszcentrum mellet

Amúgy is az 1958-as év volt Körmöczy Zsuzsa karrierjének csúcsa. Második helyen állt a világranglistán, miután kilenc nemzetközi versenyen indult és nyolcat meg is nyert. „A teniszsport háromnegyed százados történetében még nem volt rá példa, hogy magyar versenyző a világranglistán ilyen előkelő helyet foglalt volna el. Kehrling és Asbóth többször kapott helyet a legjobb tíz között, de csak a lista második felében. A legjobb szereplésünk az ötödik hely volt, azt is Körmöczy Zsuzsa érte el. Most pedig második…! Csak Gibson, a sokoldalú amerikai néger lány tudta megelőzni” – lelkendezett a korabeli Népsport.

Ebben az évben nyert Monte-Carlóban is, mégpedig 1948 és 1952 után harmadszor, és ezzel kiérdemelte a triplázónak járó 47 dekás aranykancsót. Amitől szerinte a szervezők nem nagyon akartak megválni, csak a nyolcadik helyen emelték ki, a létező legkeményebb sorsolást kapta, és a vonalak is szépen mozogtak – de Körmöczy Zsuzsa ellen ezen a versenyen ez is kevés volt. Utána már a monte-carlóiak is belefáradtak a magyar klasszis vegzálásába, aki így további háromszor győzött a Riviéra első számú tenisztornáján.

Monte-Carlo után következett Párizs, és a magyar tenisztörténelem legnagyobb női eredménye, a Roland Garros női egyes versenyének bajnoki címe. A negyeddöntőben lázasan nyert a későbbi kétszeres Roland Garros-győztes angol Ann Haydon ellen, az elődöntőben pedig 6:1, 6:0-ra lemosta a dél-afrikai Heather Segalt. „Nem találkoztam még ilyen játékossal, aki szinte semmit sem ront. Már az első játszmában éreztem, hogy ezt a mérkőzést nem tudom megnyerni” – ismerte el Körmöczy teljesítményét a legyőzött ellenfél.

A döntőben következett az angol Shirley Bloomer. Ahogy a Népsport korabeli száma írta: „Mindketten ragyogó technikával, igen fejlett taktikai érzékkel játszottak… Igen gyakran elismerő tapsvihar szakította meg a két nagy tudású versenyző nagyszerű küzdelmét.” Az első játszmát Körmöczy 6:4-re megnyerte, a másodikban viszont gyorsan 4:1-es hátrányba került… „Akkor elhatároztam, hogy ezt a játszmát feladom, és a további időt arra használom, hogy őt megfuttassam, kifárasszam, magamat pedig rendbe hozzam” – emlékezett vissza később Körmöczy, aki a korabeli Népsport szerint „ismét olyan energikus volt, mint az első játszmában, bátran játszott, de minden labdára jól összpontosított. A lendülete meglepte az angolt, s bár minden erejét beleadta, szinte tehetetlennek bizonyult a magyar bajnoknővel szemben.” Végül 6:4, 1:6, 6:2-re nyert, és ma is ott díszeleg a neve és a fotója a Roland Garros-múzeum falán, olyanok társaságában, mint Suzanne Lenglen, Margaret Smith Court, Billie Jean King, Chris Evert, Martina Navratilova, Steffi Graf vagy Szeles Mónika.

Miközben ’56-ban a magyar sport színe-java emigrációba menekült, a politikailag abszolút megbízható Körmöczyt idehaza 1958-ban a Magyar Testnevelési és Sport Tanács tagjának nevezték ki, 1963 decemberétől pedig a Magyar Testnevelési és Sportszövetség országos tanácsának tagja lett.

Az aktív versenyzéstől csak negyvenévesen, 1964-ben, Wimbledonban vonult vissza – amolyan Darnyi Tamás módra, stílszerűen. Az angol Vivienne Dennis elleni első fordulós meccse ugyanis az első játék után eső miatt félbeszakadt, Körmöczy a szünetben átgondolta a dolgokat, és a folytatásra már nem jött ki az öltözőből. (Darnyi Tamás az 1993-as sheffieldi úszó Európa-bajnokságon döntött úgy a megnyert 400 és a szerinte bizonytalan 200 vegyes között, hogy visszavonul…)

A búcsút követően a női válogatott szövetségi kapitánya lett, majd a Testnevelési Főiskola nemzetközi osztályát vezette, 1985-től pedig majdnem húsz éven a Vasas teniszszakosztályát is. Megkapta a magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, a MOB díjával, valamint több életműdíjjal. 

Minden idők legjobb magyar női teniszezője kevéssel 82. születésnapja után, 2006. szeptember 16-án hunyt el.

KÖRMÖCZY Zsuzsa
Született: 1924. augusztus 25., Budapest
Elhunyt: 2006. szeptember 16., Budapest
Sportága: tenisz
Ütőfogása: jobbkezes
Legjobb eredményei: Roland Garros-győztes (1958, egyes), Roland Garros-döntős (1959, egyes); 4x Roland Garros-elődöntős (1956, 1961, egyes; 1948, női páros; 1947, vegyes páros); Wimbledon-elődöntős (1958, egyes), az Év női sportolója (1958)
névjegy

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik