Ez nem az a Rocky

FÜZESY ZOLTÁNFÜZESY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2005.01.25. 20:33
Címkék
A fenti címmel írta meg önéletrajzát Rocco Barbella, az egykori fiatalkorú bűnöző és katonaszökevény, aki körözése miatt nevét Rocky Grazianóra változtatta.
A már idôs Graziano, 1981-ben
A már idôs Graziano, 1981-ben
A már idôs Graziano, 1981-ben
A már idôs Graziano, 1981-ben
A már idôs Graziano, 1981-ben
A már idôs Graziano, 1981-ben
A középsúlyú világbajnoki címet 1947. július 16-án nyerte el a hozzá hasonlóan sziklakemény Tony Zale-től: kiütötte a hatodik menetben. Zale ellen volt még két emlékezetes mérkőzése, amelyeken már ő maradt alul - a pontozókra nem is volt szükség. 1952 tavaszán közel állt a trón visszaszerzéséhez, a harmadik menetben padlóra küldte a címvédő Sugar Ray Robinsont, de elkönnyelműsködte a csatát, védekezés nélkül akarta lefiniselni ellenfelét.

A cím arra utal, hogy valakinek nagyon kellett szeretnie őt "odafent", hogy ama környezetből indulva (kisgyerekként meg kellett verekednie más gyerekekkel, részeges apja fogadásokat kötött hasonszőrű haverjaival, hogy a csemeték közül ki üti le előbb a másikat), és ahogyan fiatalkorú bűnözőként az élete indult, megkapta a lehetőséget az ökölvívással való találkozásra, és ezen keresztül arra, hogy megtalálja az utat a társadalomba.

A könyv bestseller lett, hamarosan meg is filmesítették, Paul Newman játszotta Graziano szerepét a hasonlóan sikeres filmben.

Ezt tűzi műsorára a TCM tévécsatorna szerda éjszaka. A Telehold műsorújság a következő előzetest adta: "Valahol odafönt. Amerikai életrajzi film (1956). Rocky Marcianónak, a nehézsúlyú bokszolónak nemcsak ellenfeleivel, hanem bűnöző múltjával is meg kell küzdenie a világbajnoki címért."

Szegény Marciano biztosan forog a sírjában. Semmi köze a film főhőséhez. Az egyetlen nehézsúlyú világbajnok volt, akit soha senki sem tudott legyőzni. Sohasem volt bűnöző, sőt, templomba járó, családjának élő ember volt…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik