Briggs: Vitalij Klicsko Foremannél és Lewisnál is jobb

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.10.17. 13:40
null
Vitalij Klicsko alaposan megsorozta Briggst, aki 12 meneten keresztül állta az ütéseket (Fotó: Action Images)
Címkék
Ahogy arról már beszámoltunk, az idősebb Klicsko fivér alaposan eltángálta Shannon Briggst a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki címért zajló mérkőzésen. A vesztes amerikai a találkozó után kijelentette, legyőzője George Foremannél és Lennox Lewisnál is jobb.

 

 BRIGGST KÓRHÁZBA SZÁLLÍTOTTÁK
 

Zavart állapota miatt mentő vitte el Shannon Briggst miután cvereséget szenvedett Vitalij Klicskótól. Bár Briggs tiltakozott a kivizsgálás ellen, menedzsere Greg Cohen ragaszkodott hozzá, hogy kórházba vigyék a szájából és orrából is vérző védencét, aki esélytelenül, de hősiesen állta végig a 12 menetet.

 

Az RTL szakkommentátoraként közreműködő Luan Krasniqi szerint felelőtlenség volt végigengedni az összecsapást, a Compubox statisztikája szerint Klicsko 300 alkalommal találta el kihívóját.

 

 „Legkésőbb a tizedik menetben be kellett volna fejezni a mérkőzést. Felelőtlenség volt, hogy ennyi megrendítő ütés után is tovább engedték. Védekezni sem tudott és esélye sem volt a győzelemre, szükségtelen pofonokat kellett beszednie" – mondta a szakértő

 

 A ringorvos Stephan Bock is javasolta volna a leállítást, ha a brit bíró kikérte volna véleményét.

 

„Azt reméltem, hogy a bíró a 10. menet után véget vet ennek, ha konzultált volna velem, akkor azt mondtam volna, hogy fejezze be" – mondta az orvos, aki a szabályok szerint önszántából nem rendelkezhetett a beszüntetésről, a bíró pedig állítólag azt az utasítást kapta a WBC-től, hogy csakis a legvégső esetben állítsa le a összecsapást. (www.profiboksz.hu)

Nagy verést láthatott a hamburgi gála 14 500 nézője. Vitalij Klicsko (41–2–0, 38) egyhangú pontozással (120: 107, 120:107, 120:105) intézte el Shannon Briggst, aki egyetlen menetet sem nyert meg az ukrán ellen, csupán azzal dicsekedhet, hogy lábon kihúzta a találkozó végéig. Igaz, ez is nagy szó, rajta kívül ez a német Timo Hoffmann-nak (2000) és az amerikai Kevin Johnsonnak (2009) sikerült.

A mérkőzés urán a győztes elismerően nyilatkozott legyőzött ellenfeléről: „Meglep, hogyan bírta az ütéseket. Tisztelem, hogy ilyen hatalmas szíve van. Nem hittem volna, hogy ennyi ütés után lábon kihúzza a mérkőzést" – mondta Klicsko, aki a Bokszvilágtanács (WBC) címvédő mérkőzésén olyan ellenfelet tanított móresre, aki termetre felvette vele a versenyt, s akiről elképzelhetőnek tartották, hogy ütőereje miatt gondot okozhat a világbajnoknak.

Az első menetes K. O.-ról híres Briggs azonban nem élt korábbi fegyverével, sőt semmilyen fegyverrel sem élt.

Akik azt várták, hogy úgy kezd majd, mint a Lennox Lewis elleni találkozóján, amelynek első menetében kis híján végzett a brittel, tévedtek, igaz, az az összecsapás 12 évvel ezelőtt volt. Hamburgban az ütéseiről „Ágyú" becenevet kapó Briggs a német sajtó szerint szombat este ágyútöltelék volt, mindenesetre sportszerűen vette tudomásul vereségét.

„Bokszoltam George Foreman és Lennox Lewis ellen, de Vitalijt jobbnak tartom náluk. Hihetetlenül gyors keze van!" – nyilatkozta a vesztes.

S hogy mennyire állja meg a helyét az összehasonlítás? Minden kornak megvan a maga hőse, az összevetés emiatt torz, de elgondolkodni lehet rajta, mi több játéknak sem rossz.

Egy példa a közelmúltból, 1999-ben Hank Kaplan szakíró ezt mondta: „Azt hiszem, a modern idők nehézsúlyúi minden idők legjobbjai."

Kaplan ezt akkor nyilatkozta, amikor a legendás bunyósról, Rocky Marcianóról mutattak be filmet, s a királykategóriában termetre kicsi Rockyt hasonlítgatták a többi nehézsúlyúhoz, a naturálisan nagyobb bokszolókhoz.

A vitát Kaplan idézete zárta le, a szakíró azzal érvelt, hogy ugyan a régiek lábmunkája lehet, hogy jobb volt, de a feltartó egyenesek jelentősége megnőtt, nagyobb lett a fizikum szerepe, emellett a technikai képzettség is fejlődött, nem beszélve a célirányos felkészülésről és a korszerű táplálkozásról.

Eszerint higgyünk Briggsnek, Klicsko jobb, mint Lewis vagy Foreman. Bár mocoroghat bennünk a kisördög, mert Lewis 2003-ban legyőzte Klicskót...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik