Abraham és Froch szóban már megvívtak egymással

T. G.T. G.
Vágólapra másolva!
2010.11.27. 16:27
null
Abraham (balra) és Froch már a ringen kívül elkezdte „csépelni" egymást (Fotó: Action Images)
Címkék
Zajlik az élet nagyközépsúlyban: a Szuper hatok mezőnyében szombat este Arthur Abraham és Carl Froch csap össze Helsinkiben, vasárnap hajnalban Andre Ward és Sakio Bika mérkőzik Oaklendben. Mindkét összecsapáson a vb-cím a tét.
AZ ÁLLÁS 
Ward       6
Abraham 3
Johnson  3
Froch      2
A pontozásos győzelem 2, a K.O.-T.K.O.-siker 3 pontot ér.

Ember legyen a talpán, aki eligazodik a nagyközépsúlyúak mezőnyében. A nagy reményekkel induló Szuper hatok (Super Six World Boxing Classic) mezőnye „amortizálódott", az eredetileg ringbe lépő hat bunyósból három már nincsen versenyben. Jermain Taylort Allan Green váltotta, Mikkel Kessler helyére Glen Johnson ugrott be, míg az Abraham elleni meccse után Andre Dirrell lett maródi, idegrendszeri problémákra hivatkozva. Kesslernek legalább ígérete van a Bokszvilágtanácstól, ha szemsérülése rendbe jön, kihívhatja a torna győztesét.

Rangjában a Szuper hatok égisze alatt Helsinkiben megrendezendő összecsapás a rangosabb: az örmény származású német Arthur Abraham (31–1) és a brit Carl Froch (26–1) a sorozat harmadik körében találkozik egymással, egyben a Bokszvilágtanács (WBC) megüresedett (?) vb-trónja a tét. A felek pocskondiázzák egymást rendesen, Froch még ellenfele védekező stílusát is kifigurázta, sőt mérkőzésszervezőjével is tiszteletlen volt.

„Megbüntetem ezért – fogadkozott Abraham, aki azt is szóvá tette, Frochot nem csak hátsérülése akadályozta abban, hogy októberre, Monacóba kiírt mérkőzésük létrejöjjön. – Előtte kikapott Kesslertől, ráadásul élete első vereségét szenvedte el, s a lelke ezt nagyon nehezen viselte. Olyannyira, hogy menekült előlem."

Talán mondani sem kell, a Kobra, Froch ezen a feltételezésen vett gúnyolódásával elégtételt. Mindenesetre Dirrelltől elszenvedett veresége Abrahamot is megzavarhatta. Az amerikait azok után ütötte meg, hogy elcsúszott, ezért a mérkőzésvezető Arthur királyt diszkvalifikálta, ráadásul Dirrell azt állítja, hogy idegrendszeri problémáit a sportszerűtlen ütés okozza...

Egy biztos, Helsinkiben két nagy ütőerejű  bunyós látványos csatájára van kilátás, amelyikük győz, az előkelőbb helyen jut a sorozat elődöntőjébe. Az ellenfelek ringbeli habitusát ismerve korántsem biztos, hogy végigmegy a meccs.

A hatok mezőnyében vezető, az „alapszakaszban" első vagy második helyen záró Andre Ward (22–0, 13) ugyancsak bokszol a hétvégén, de nem a sorozat keretében. A Bokszvilágszövetség (WBA) nagyközépsúlyú vb-címéért Oaklandben Sakio Bika (28–4–2, 19) lesz az ellenfele. Az amerikai veszélyes és szívós ellenfelet kap a kameruni születésű Bika személyében: Joe Calzaghe, Lucian Bute és Markus Beyer ellen is címmeccsen bokszolt, igaz, vesztett.

Ward egyébként cáfolja, hogy Dirrell és ő azért nem bokszol egymással a Szuper hatok- sorozatban, mert jó barátok. „Amikor aláírtam a szerződést, tudtam, hogy Dirrell is résztvevője a tornának. Ha lettek volna fenntartásaim, nem indultam volna el. Különben is Anrdrét sérülése gátolja, hogy velem bokszoljon" – öntött tiszta vizet a pohárba Ward. Aki képzettebb bunyós, mint Bika, de a színes bőrű ellenfél nevében benne van a stílusa is. S Ward is tudja: ha Bika felbőszül, azzal vigyázni kell. 

HÁBORÚ LAS VEGASBAN
 

Noha a nagyközépsúlyú kategóriában két meccs is az átlagosnál nagyobb figyelmet vált ki, nem zárható ki, hogy egy könnyűsúlyú címmérkőzés lepipálja mindkettőt: a mexikói legenda, Juan Manuel Márquez (51–5–1, 37) és az ausztrál verekedő, Michael Katsidis (27–2–0, 22) találkozik Las Vegasban a Bokszvilágszövetség (WBA) és a Bokszvilágszervezet (WBO) könnyűsúlyú vb-címeiért. A secondsout.com 14 szakembert szólaltat meg, 11-en Márquez győzelmét jósolják, hárman Katsidisre voksolnak. Sima ügy, mondhatnánk, mert a remek képességű mexikói elintézi az auszit, csak éppen a két szervezetnél is címvédő Márquez már elmúlt 37 éves, ellenfele, a WBO ideiglenes bajnoka meg csupán 30. Ami a mexikói Dinamit mellett szól, hogy a pazar kvalitásai mellett rutinos, a legnagyobbak ellen bokszolt. Ám ha Katsidis nyer, tényleg méltó lesz Nagyszerű becenevére. Mindenesetre lélegzetelállító csata kerekedhet a dologból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik