AC Milan: a költségvetés egyre jobb, most a csapaton a sor!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2024.07.19. 11:14
Pörög az üzlet (Fotó: acmilan.com)
Lehet óriási hőség a vén kontinensen, tombolhat a nyári szünet, nyújthat megannyi érdekességet és szórakozási lehetőséget a strandok és fesztiválok világa, mint rendesen, most is óriási figyelem övezi a futballvilág átigazolásait. Idén is nekilátunk, hogy rendet vágjunk a transzferek között – ahogyan az 2008 óta hagyomány, a Premier League után a Serie A-val folytatjuk a kört.



Lassan megszokott, hogy több olasz csapat átigazolási cikkét is úgy kezdjük, hogy a nagy reményekkel érkező előző, külföldi tulajdonos hatalmas átigazolásokat csapott az azonnali eredményekért és a szurkolók bizalmának elnyeréséért, de az új játékosok nem hoztak nagy sikereket, egyre kevesebb lett a pénz, majd el kellett adni a klubot – az AC MILAN 2022 augusztusa óta új amerikai tulajdonoshoz tartozik, akkor szerezte meg a RedBird Capital Partners 1.2 milliárd euróért a szintén amerikai alaptól, az Elliott Investment Managementtől, amely kínai uralomnak vetett véget Milánóban. 

Ugyan a kupasikerek messze elkerülik mostanában a Milant, de tavaly a bajnokságban a 2. helyen végzett, előtte elődöntőzött a Bajnokok Ligájában, 2022-ben megnyerte a Serie A-t. Igaz, hol vannak ezek az eredmények a közelmúlt csodás csapatainak csodás eredményeitől?!

Nagyjából olyan messze, mint a mostani csapat az akkoriaktól. 

Per pillanat a Milané a Serie A második legértékesebb kerete az Interé mögött, megelőzve a Juventust, a bajnokságban is a második helyen végeztek. A világon az övék a 16. legértékesebb játékoskeret – sokat elmond a Premier League-ről, hogy a Milan előtti hét klubból öt angol (Newcastle United, Aston Villa, Brighton, Tottenham, Manchester United), egy meg maga a városi rivális. 

A „maradék” pedig az a Bayer Leverkusen, ahonnan a Milannak esélye sincs elhozni alapembert.

Távozott a Milantól a vezetőedző, Stefano Pioli, az „újhullámos” Paulo Fonseca váltotta, aki korábban dolgozott az AS Románál. Az elnök, Paolo Scaroni 77 éves, alelnöke a nagy Franco Baresi, Ivan Gazidis utóda pedig az ügyvezetői poszton Giorgio Furlani, aki az átigazolások karmestere – a technikai igazgató tavaly óta a francia Geoffrey Moncada, aki a Monaco fő játékosmegfigyelője volt 2016 és 2019 között, majd az olaszoknál is ebben a munkakörben dolgozott egy ideig. Az átigazolási sztorik másik főszereplője a nagy Zlatan Ibrahimovic, a RedBird vezető tanácsadója.

Forrás: Swiss Rumble

Nem vehetik fel a versenyt a legnagyobbakkal, a 2022-es váltás évében 275 millió euró volt a klub összebevétele, ez most 400 millióra nőtt, és a topligákban merőben szokatlan módon még egy kis nyereséggel is zárták az előző idényt! A kiadásokból 51 millió volt az amortizáció, 16 millió az értékcsökkenés, a bérköltségek szinten maradtak. 2020 és 2023 között a kereskedelmi bevételek megháromszorozódtak!

„Nagyjából négyszázmillió euró a bevételünk. Hogyan tudnánk ezt növelni? Bonyolult kérdés, függ a szponzorainktól, az UEFÁ-tól érkező jogdíjaktól, és azon dolgozunk, hogy a Serie A maga is több bevételre tegyen szert, mindenekelőtt a jogdíjakból. És akkor ott van még a stadion kérdése, ez is nagyon fontos. Én az első bérletemet az édesapámtól kaptam, a San Siro egy különleges hely, a szurkolók szerint ott van a világ öt legjobb stadionja között. Ugyanakkor üzleti, bevételtermelői szempontból a San Siro mára elavult…” – adta meg a nyár alaphangját Furlani, akinek volt egy jó és egy rossz híre is a milanosoknak. Mivel jól áll a klub (tekintsünk most el attól, hogy a tulajdonosváltást vizsgálja a milánói ügyészség, razziát is tartottak a klubházban), nem kell eladniuk egy alapemberüket sem, de a keretben óriási változások nem lesznek. 

Emeljük ki azt is, hogy az AC Milan nem rendelkezik adóssággal! 

Az elnök, Paolo Scaroni éppen pár napja emlékezett vissza a Milan kínai korszakára, amikor olyan közel álltak a csődhöz, hogy majdnem el sem tudtak indulni az új idényben, „de az utolsó perc utolsó másodpercében érkezett ötmillió euró”. 

És még egy adalék azoknak, akik szerint egy játékos megvételének költségei megállnak az átigazolási díjaknál: a klub 119.5 millió euróért vásárolt tavaly játékosokat más egyesületekből, tanácsadókra és ügynökökre 20 milliót fizetett ki, és ez kiugróan alacsony arány a többi csapathoz képes!

Kevés a nyereséges klub a Serie A-ban  (Forrás: Swiss Rumble)

Tavaly nyáron az új tulajdonos nem viccelt, 13 játékossal kötöttek szerződést, 8 futballistát eladtak, Zlatan Ibrahimovic visszavonult, 17 futballistát pedig kölcsönadtak. Az érkezők közül Yunus Musah, Christian Pulisic, Samuel Chukwueze, Tijjani Reijnders, Ruben Loftus-Cheek és Noah Okafor kapott több lehetőséget. A középső középpályás Reijnders alapember a holland válogatottban is, a szélső Pulisic 26 kanadai ponttal zárt (a csapat legjobbja, Rafael Leao 29-cel), Okafor jó 1000 percet játszott csak, de kilenc kanadai pontot hozott össze, a szintén szélső Chukwueze szintén kiegészítő ember volt, az amerikai középpályás, Musah 40 fellépésén átlagban 60 percet sem volt pályán. 

Az angol karmester, Loftus-Cheek ugyanennyi mérkőzésen átlagban 72.5 percig jutott, és nem mellékesen tíz gólig – Okafor, Musah és Chukwueze átlagosztályzatai nem verdesték az eget, de nem könnyű egycsapásra beilleszkedni a Serie A világába. És a BL-ébe: csoportjukban a PSG mellett a Borussia Dortmund is megelőzte őket, bár a Newcastle előtt végeztek, az igazán nagy pofon az volt, hogy az AS Roma kiütötte őket az Európa-liga negyeddöntőjében.

A 37 esztendős Olivier Giroud 17 góllal és 9 gólpasszal búcsúzott a Milantól, a belga játékmester, a 36.5 millióért vett Charles De Ketelaere vételi opcióját érvényesítette az Atalanta, 22 millióért, kétmillió még a bónuszlehetőség, tízszázalékos a továbbadási jutalék. A belga játékos első bergamói idényét 25 kanadai ponttal zárta… 

A bosnyák középpályásért, a harmincéves Rade Krunicért 3.5 milliót fizetett a Fenerbahce, elengedték az egykoron 38 millió euró értékben leigazolt Mattia Caldarát és a veterán Simon Kjaer, Antonio Mirante duót. A szerb csatárt, Marko Lazeticset kölcsönadták Topolyára, a Divock Origi, Fodé Ballo-Touré párost pedig érdemeik el nem ismerése mellett a tartalékok közé száműzték.

Origit nem vitte el opciósan ötmillió euróért a Nottingham, az éves bruttó bére 7.5 millió euró, a Milanban 36 meccsen 2 gólt lőtt, a három éve 5.4 millióért vett szenegáli hátvéd, Fodé Ballo-Touré csak 1.3 milliót keres éves szinten, de mindösszesen 1200 perc játékkal szolgálta meg a költségeit. 

Évek óta megrekedt a fejlődésben a most kölcsönből visszatérő belga szélső, Alexis Saelemaekers, a fiatal ék, Lorenzo Colombo négy gólig jutott a Monzában, az elefántcsontparti szélső, Chaka Traoré csak pár percet kapott a Palermóban, az argentin bekk, Marco Pellegrino fél év alatt tízszer játszott a Salernitanában, a kolumbiai kapus, Devis Vásquez megvételét pedig kevesen értik. 

Volt már a felnőtt válogatott keret tagja az argentin támadó, Luka Romero (apja, Diego anno játszott Muraszombaton is), fél év alatt három gólig jutott az Almeríában, és visszatért Daniel Maldini is, aki a Monzában jó 300 perc alatt is lőtt négy gólt, adott egy asszisztot. Az előző idényben sérülések miatt hónapokat hagyott ki a 22 esztendős trequartista, egy kis bizalommal szárnyakat kaphatna ő és Romero is.

Nem mellékesen Daniel „viszi tovább a vérvonalat”, ugyanis a bátyja, a 28 éves Christian már visszavonult.

A Monza, a Genoa és az Atalanta vinné őt, Marco Pellegrino közel áll az Independientéhez (opciósan, és már ott is edz), de még a River Plate, a Leganés és a Sampdoria is tárgyal az ügynökével. 

Egy cikk szerint az al-Szadd sovány ötmillió euróval csapta fel a Yacine Adli-aktát, bár az 5-ös szám szerintünk csak véletlen elütés lehet, sajtóhiba; a roppant tehetséges, még tizenéves szerb-német védőt, Jan-Karlo Szimicset hívja vissza a VfB Stuttgart, és a Feyenoord, az Anderlecht és Torino megfigyelőit is meggyőzte (pár napja 2025 nyaráig hosszabbítottak vele, állítólag a belga kérő és a Milan már megegyezett egymással a hárommilliós vételárban). Malick Thiawért és Fikayo Tomoriért bejelentkezett a Newcastle United (előbbi vihető, 30 millióért, tudta meg a Corriere dello Sport), a középső középpályás Tommaso Pobegával jó ideje szemez a Fiorentina és a Torino, az U21-es válogatott csatárral, Marco Nastival az Empoli. 

Első olvasásra talán meglepő, de több olasz lap is arról ír, hogy Alexis Saelemaekers a Juventusban köthet ki, 10 millióért, ennek hátterében az áll, hogy a torinóiak új mestere Thiago Motta, akinek a keze alatt a belga tavasszal több mérkőzésen is a régi önmagát idézte. Egy bergamói lap szerint az Atalanta akár 12 milliót is adna a futballistáért! Lehetséges célpont még a Leicester City, a Nottingham Forest, a West Ham, a Torino és az AS Roma, és hogy, hogyan nem, érdeklődnek iránta Szaúd-Arábiából is.

Plusz az Alavés és a Monza, Venezia, Hellas Verona trió. Kölcsönjáték hétmilliós opcióval?

Leao kivásárlási árát tavaly 175 millió euróban határozták meg (és ez is lejárt pár napja), ezt az al-Hilal sem akarta megfizetni. Az O Jogo szerint a szaúdiak egy 100 millió eurós ajánlattal nyitottak, ennél tovább egyelőre nem mentek. A futballista ügyeit az édesapja intézi, rutinos, Neymar-, Adrien Rabiot- és Kylian Mbappé-sztorikon megedződő olvasóink tudják, miért fontos ez. Leao nettóban ötmillió körül keres, bónuszokkal.

Ötmilliót kaphat a Milan az Atalantától, mert a bergamóiak tízmilliót adnának a középpályás Marco Brescianiniért a Frosinonének, és a vételár fele a volt csapaté.

Luka Jovics a télen elkapta a fonalat (hosszabbítottak is vele), tehát nem felejtett el futballozni, a Fenerbahce is ebben bízik, és ajánlatot tett érte, ám a szerb a Zenit és pár szaúdi csapat érdeklődését is felkeltette. Devis Vásquezért az Empoli, a Spezia és a Torino jelentkezett (az előbbi kapta meg végül, kölcsönbe), Colombo talán az Empoliban vagy a Sampdoriában nyomozza a gólokat a következő idényben. Iszmaël Bennaszer követte volna Piolit az al-Ittihadhoz (kivásárlási ár: 50 millió euró), de ott végül Laurent Blanc lett a vezetőedző, ám van másik szaúdi kérője is; a fiatal védőt, Filippo Terraccianót kölcsönkérte a Torino, míg Ballo-Touré a Besiktasban köthet ki, ugyanakkor a törökök első ajánlatára nemet mondott a játékos.

A Napoli érdeklődött Musah mozdíthatósága felől, ám kosarat kaptak, írja a CM.

Spanyolosan erősített eddig a Milan: a Real Madridtól megvette 5 millió euróért a 19 éves szélsővédőt, Álex Jiménezt, ő az előző idényben kölcsönben eddig is az olaszokat erősítette. Álvaro Morata játszott a Realban, az Atléticóban és a Juventusban – a nemsokára 32 éves ék a szakértők szerint ideális a Milan számára, spanyol lapok szerint 15, olaszok szerint 13 millió a kivásárlási ára, plusz adó. Morata mindenképpen a világ 5. legdrágább játékosa lett abban az értelemben, hogy a klubjai 189+13/15 milliót fizettek érte (plusz aláírási és ügynöki díjak!), nála több transzferdíjat csak Ousmane Dembélé (220 millió euró), Cristiano Ronaldo (247 millió), Romelu Lukaku (339) és Neymar (400) mozgatott meg! 

Sokkal jobb ajánlatot kapott Morata az al-Kadsziahtól, ahol a nagy Michel az edző, de a támadó nemet tudott mondani az évi 17 milliós nettó fizetésre, Milánóban ennek a harmadát keresi majd, bónuszokkal, és a sajtóhírek szerint 4+1 évre ír alá. Az egykori kiváló csatár, Aldo Serena szerint nem ő volt az elsőszámú célpont a nyárra, azonban Joshua Zirkzee túl drága volt a Milannak.

Ki követheti Moratát? Adrien Rabiot-nak és Mario Hermosónak nincs csapata (a francia állítólag bruttó 8 milliót kér évente), a monacói Youssouf Fofanáért 20 milliót követel a Monaco (a játékos hajlik a váltásra évi 6 millióért, az ő szerződése jövőre jár le, a milánóak ezért csak 12 milliót kínáltak érte), a kolumbiai középpályás, Richard Ríos remekelt a Copán, az argentinok elleni döntőben is. A Palmeiras játékosának nincs EU-s útlevele – Szimics szerb-német, Marco Pellegrino argentin-olasz, Bennaszer algériai-francia, Musah amerikai-angol, Pulisic amerikai-horvát, Luka Romero argentin-spanyol, Ballo-Touré szenegáli-francia –, ez azért érdekes, mert Olaszországban évente maximum két nem EU-s játékost lehet külföldről átigazolni (a svájci és brit útlevéllel rendelkezők mentesülnek ez alól).

Rabiot a Tuttosport szerint nem akart a Juvénél maradni, és a nyaralása közben választ majd a Milan és a Galatasaray között.

Az Udinese 20+5 millióra tartja Lazar Szamardzsicsot, a La Gazzetta dello Sport szerint a Milan hivatalosan is felvette a kapcsolatot Emerson Royal (Tottenham), Aaron Wan-Bissaka (Manchester United) és Issa Kaboré (Manchester City) klubjaival, ügynökeivel, de kiszemelt Sztrahinja Pavlovics (RB Salzburg) is. A meglepetés a listán a félmillióért elhozható, még tizenéves Jakub Krzyzanowski a Wisla Krakówtól.

Pavlovics 1.5 milliós nettó bérért szívesen Olaszországba igazolni, az osztrákok 25 milliót kérnek érte, tudta meg a Corriere dello Sport. A berlini Diogo Leite maga árulta el egy nyilatkozatában, hogy megtisztelő számára a Milan érdeklődése.

Két férfi, egy eset. Két férfi, egy ügynök

Kész tényként kezeli a Sky Sport Italia és a Corriere dello Sport, hogy Morata mellett még egy csatárt vesz a nyáron a Milan: az AS Roma maga ajánlotta fel 25 millióért Tammy Abrahamet, Niclas Füllkrug mozdítható Dortmundból, az Aston Villa 30 millió eurót kér Jhon Duránért, mert vinné a kolumbiai csatárt a West Ham is. A Tuttosport szerint újra felvették a kapcsolatot Memphis Depayjal, de neki engednie kell a mostani, évi bruttó tízmilliós béréből a milánói karrierért.

Ismét divatba jöttek a játékoscserék, ennek okairól a minap írtunk, Jovicsból ugyan nem kérnek a „farkasok”, de olasz szakírók szerint Saelemaekerst az AS Romával Abrahamre, vagy a Juventusszal Federico Chiesára elcserélnék, kis ráfizetéssel.

Ezt fajta a ráfizetést szívesen vállalnák a Milannál az amerikai tulajdonosok is.

 

A SERIE A ÁTIGAZOLÁSAI
2024 NYARA

ATALANTA BERGAMO
ÉRKEZETT: Charles De Ketelaere (Milan, kölcsön után végleg, 22 000 000 euró), Ben Godfrey (Everton, 12 000 000 euró), Ibrahim Sulemana (Cagliari, 7 500 000)
Kölcsönből vissza: Nadir Zortea (Frosinone), Samuel Giovane (Ascoli), Brandon Soppy (Schalke), Giorgio Cittadini (Monza), Federico Zuccon (Cosenza), Nicolo Cambiaghi (Empoli), Pierluigi Gollini (Napoli), Caleb Okoli (Frosinone), Roberto Piccoli (Lecce), Viktor Kovalenko (Empoli)
Kölcsönbe: Nicolo Zaniolo (Galatasaray, 6 400 000 euró)
TÁVOZOTT: Duván Zapata (Torino, kölcsön után végleg, 5 600 000 euró), Ebrima Colley (Young Boys, kölcsön után végleg, 1 650 000), Giuseppe Di Serio (Spezia, kölcsön után végleg, 1 500 000), José Luis Palomino (szerződése lejárt), Nicolo Cambiaghi (Bologna, 10 000 000), Nadir Zortea (Cagliari, 5 000 000)
Kölcsönbe: Giorgio Cittadini (Frosinone), Roberto Piccoli (Cagliari, 500 000), Michel Adopo (Cagliari)
Kölcsönből vissza: Emil Holm (Spezia)

FC BOLOGNA
ÉRKEZETT: Emil Holm (Spezia, 7 000 000 euró), Remo Freuler (Nottingham, kölcsön után végleg, 4 500 000 euró), Jens Odgaard (AZ, kölcsön után végleg, 4 000 000), Najim Bjar (Reims, 1 000 000), Juan Miranda (Betis, i.), Nicolo Cambiaghi (Atalanta, 10 000 000), Thijs Dallinga (Toulouse, 15 000 000)
Kölcsönből vissza: Antonio Raimondo (Ternana), Niklas Pyyhtiä (Ternana), Kevin Bonifazi (Frosinone), Sydney van Hooijdonk (Norwich City)
TÁVOZOTT: Marko Arnautovic (Inter, kölcsön után végleg, 8 000 000), Luis Binks (Coventry, k. v., 2 000 000), Ebenezer Annan Novi Pazar, 350 000), Adama Soumaoro (szerződése lejárt), Joshua Zirkzee (Manchester United, 42 500 000)
Kölcsönből vissza: Alexis Saelemaekers (Milan), Victor Kristiansen (Leicester City)

CAGLIARI
ÉRKEZETT: Sebastiano Luperto (Empoli, 3 500 000), Kingstone Mutandwa (Cagliari U19), Nadir Zortea (Atalanta, 5 000 000), Alen Sherri (Egnatia, 300 000)
Kölcsönbe: Roberto Piccoli (Atalanta, 500 000), Michel Adopo (Atalanta)
Kölcsönből vissza: Davide Veroli (Catanzaro), Razvan Marin (Empoli), Giorgio Altare (Venezia), Gastón Pereiro (Ternana)
TÁVOZOTT: Alberto Dossena (Como, 8 000 000), Giorgio Altare (Venezia, 1 000 000), Nahitan Nández (al-Kvadsziah, i.), Simone Aresti (szl.), Marco Mancosu (szl.), Ibrahim Sulemana (Atalanta, 7 500 000)
Kölcsönből vissza: Andrea Petagna (Monza), Eldor Somurodov (Roma), Gaetano Oristanio (Inter), Gianluca Gaetano (Napoli)

COMO 1907
ÉRKEZETT: Alberto Dossena (Cagliari, 8 000 000), Gabriel Strefezza (Lecce, kölcsön után végleg, 5 000 000), Andrea Belotti (Roma, 4 500 000), Ben Lhassine Kone (Torino, 1 500 000), Matthias Braunöder (Austria Wien, kölcsön után végleg, 1 500 000), Peter Kovacik (Podbrezova), Marco Curto (Südtirol, kölcsön után végleg), Mattia Felici (Feralpisalo, 2 000 000), Pepe Reina (Villarreal, ingyen), Alberto Moreno (Villarreal, i.)
Kölcsönből vissza: Alberto Cerri (Empoli)
TÁVOZOTT: 
Kölcsönbe: Jean-Pierre Nsame (Legia Warszawa), Marco Curto (Cesena)

FC EMPOLI
ÉRKEZETT: 
Kölcsönbe: Sebastiano Esposito (Inter), Mattia Viti (Nizza)
Kölcsönből vissza: Petar Stojanovic (Sampdoria), Gabriele Guarino (Modena), Liam Henderson (Palermo)
TÁVOZOTT: Sebastiano Luperto (Cagliari, 3 500 000), Etrit Berisha (szl.), M'Baye Niang (szl.), Mattia Destro (szl.), Lorenzo Tonelli (szl.)
Kölcsönből vissza: Simone Bastoni (Spezia), Elia Caprile (Napoli), Alberto Cerri (Como), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Szymon Zurkowski (Spezia), Matteo Cancellieri (Lazio), Nicolo Cambiaghi (Atalanta), Razvan Marin (Cagliari), Jusszef Maleh (Lecce), Viktor Kovalenko (Atalanta)

FIORENTINA
ÉRKEZETT: Marin Pongracic (Lecce, 15 000 000)
Kölcsönből vissza: Abdelhamid Szabiri (al-Fajha), Lorenzo Amatucci (Ternana), Louis Munteanu (Farul), Alessandro Bianco (Reggiana), Niccolo Pierozzi (Salernitana), Filippo Distefano (Ternana), Josip Brekalo (Hajduk Split), Szofjan Amrabat (Manchester United)
TÁVOZOTT: Alekszandr Kokorin (Aris Limassol, k. v., i.), Alfred Duncan (szl.), Giacomo Bonaventura (szl.), Gaetano Castrovilli (Lazio, i.), Nikola Milenkovics (Nottingham Forest, 14 000 000), Niccolo Pierozzi (Palermo, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Maxime López (Sassuolo), Davide Faraoni (Hellas Verona), Andrea Belotti (Roma), Arthur Melo (Juventus)

GENOA FC 
ÉRKEZETT: Vitinha (Marseille, k. v., 16 000 000), Koni De Winter (Juventus, k. v., 8 000 000), Morten Thorsby (Union Berlin, k. v., 4 000 000), Emil Bohinen (Salernitana, k. v., 2 000 000)
Kölcsönbe: Alessandro Zanoli (Napoli)
Kölcsönből vissza: Alessandro Marcandalli (Reggiana), George Puscas (Bari), Mattia Aramu (Bari), Kelvin Yeboah (Standard Liege), Silvan Hefti (Montpellier), Filip Jagiello (Spezia), Filippo Melegoni (Reggiana), Massimo Coda (Cremonese), Güven Yalcin (Karagümrük)
TÁVOZOTT: Francesco Cassata (Spezia, 590 000), Kevin Strootman (szl.), Giorgio Cittadini (Monza), Djed Spence (Tottenham), Massimo Coda (Sampdoria, 500 000)
Kölcsönbe: Mattia Aramu (Mantova)

HELLAS VERONA
ÉRKEZETT: Suat Serdar (Hertha, k. v., 4 500 000), Jackson Tchatchoua (Charleroi, 3 000 000), Daniel Mosquera (América Cali, 700 000), Christian Corradi (Vicenza, 500 000), Martin Frese (Nordsjaelland, i.), Dailon Rocha Livramento (MVV, 600 000), Charlys (Vitória U20, 100 000)
Kölcsönből vissza: Kevin Lasagna (Karagümrük), Federico Ceccherini (Karagümrük), Daniele Ghilardi (Sampdoria), Davide Faraoni (Fiorentina), Yayah Kallon (Bari), Mert Cetin (Ankaragücü)
TÁVOZOTT: Tijjani Noslin (Lazio, 15 000 000), Kevin Rüegg (Basel, 440 000), Juan Cabal (Juventus, 12 800 000)
Kölcsönbe: Thomas Henry (Palermo, 280 000), Kevin Lasagna (Bari)
Kölcsönből vissza: Michael Folorunsho (Napoli), Jackson Tchatchoua (Charleroi), Fabien Centonze (Nantes), Karol Swiderski (Charlotte), Federico Bonazzoli (Salernitana), Rúben Vinagre (Sporting CP)

INTERNAZIONALE
ÉRKEZETT: Davide Frattesi (Sassuolo, kölcsön után végleg, 29 000 000 euró), Carlos Augusto (Monza, k. v., 13 000 000), Marko Arnautovic (Bologna, k. v., 8 000 000), Piotr Zielinski (Napoli, i.), Mehdi Taremi (Porto, i.)
Kölcsönből vissza: Francesco Pio Esposito (Spezia), Joaquín Correa (Marseille), Zinho Vanheusden (Standard Liege), Mattia Zanotti (St. Gallen), Eddie Salcedo (Lecco), Valentín Carboni (Monza), Gaetano Oristanio (Cagliari), Lucien Agoumé (Sevilla), Martín Satriano (Brest), Sebastiano Esposito (Sampdoria), Andrei Radu (Bournemouth), Filip Sztankovics (Sampdoria)
TÁVOZOTT:  Davy Klaassen (szl.), Juan Cuadrado (szl.), Alexis Sánchez (szl.), Stefano Sensi (szl.), Gaetano Oristanio (Venezia, 4 000 000), Mattia Zanotti (Lugano, 2 500 000)
Kölcsönbe: Franco Carboni (River Plate, 500 000), Sebastiano Esposito (Empoli), Zinho Vanheusden (Mechelen), Ebenezer Akinsanmiro (Sampdoria)
Kölcsönből vissza: Emil Audero (Sampdoria)

JUVENTUS 
ÉRKEZETT: Douglas Luiz (Aston Villa, 51 500 000), Khéphren Thuram (Nice, 20 600 000), Juan Cabal (Hellas Verona, 12 800 000)
Kölcsönbe: Michele Di Gregorio (Monza, 4 500 000)
Kölcsönből vissza: Facundo González (Sampdoria), Kaio Jorge (Frosinone), Dean Huijsen (Roma), Matías Soulé (Frosinone), Gianluca Frabotta (Cosenza), Marley Aké (Yverdon), Arthur Melo (Fiorentina), Enzo Barrenechea (Frosinone)
TÁVOZOTT: Samuel Iling-Junior 20 England (Aston Villa, 14 000 000), Enzo Barrenechea (Aston Villa, 8 000 000), Koni De Winter (Genoa, k. v., 8 000 000), Kaio Jorge (Cruzeiro, 7 200 000), Adrien Rabiot (szl.), Alex Sandro (szl.)
Kölcsönből vissza: Carlos Alcaraz (Southampton)

LAZIO 
ÉRKEZETT: Tijjani Noslin (Hellas Verona, 15 000 000), Mattéo Guendouzi (Marseille, k. v., 13 000 000), Loum Tchaouna (Salernitana, 8 000 000), Gaetano Castrovilli (Fiorentina, i.)
Kölcsönbe: Fisayo Dele-Bashiru (Hatayspor), Nuno Tavares (Arsenal)
Kölcsönből vissza: Marcos Antonio (PAOK), Matteo Cancellieri (Empoli), Toma Basic (Salernitana), Jean-Daniel Akpa Akpro (Monza)
TÁVOZOTT: Luis Alberto (al-Duhail, 11 000 000), Luís Maximiano (Almería, k. v., 8 100 000), Raúl Moro (Valladolid, k. v., 2 000 000), Felipe Anderson (Palmeiras, i.), Kamada Daicsi (Crystal Palace, i.), Ciro Immobile (Besiktas, 3 000 000)
Kölcsönbe: Marcos Antonio (Sao Paulo)
Kölcsönből vissza: Luigi Sepe (Salernitana)

US LECCE
ÉRKEZETT: Kialonda Gaspar (Estrela Amadora, 2 000 000), Christian Früchtl (Austria Wien, 1 000 000), Tete Morente (Elche, i.), Balthazar Pierret (Quevilly, i.)
Kölcsönből vissza: Thórir Jóhann Helgason (Eintracht Braunschweig), Pablo Rodríguez (Ascoli), Jusszef Maleh (Empoli)
TÁVOZOTT: Gabriel Strefezza (Como, k. v., 5 000 000), Lorenzo Venuti (Sampdoria), Alexis Blin (Palermo, 1 500 000), Marin Pongracic (Fiorentina, 15 000 000)
Kölcsönből vissza: Ahmed Tuba (Basaksehir), Pontus Almqvist (FK Rosztov), Roberto Piccoli (Atalanta)

AC MILAN
ÉRKEZETT: Álex Jiménez (Real Madrid U19, 5 000 000), Álvaro Morata (Atlético Madrid, 13 000 000)
Kölcsönből vissza: Marco Nasti (Bari), Luka Romero (Almería), Divock Origi (Nottingham), Alexis Saelemaekers (Bologna), Daniel Maldini (Monza), Marco Pellegrino (Salernitana), Marko Lazetics (Fortuna Sittard), Chaka Traore (Palermo), Fodé Ballo-Touré (Fulham), Lorenzo Colombo (Monza)
TÁVOZOTT: Charles De Ketelaere (Atalanta, k. v., 22 000 000), Rade Krunic (Fenerbahce, k. v., 3 500 000), Olivier Giroud (Los Angeles FC, i.), Mattia Caldara (Modena, i.), Simon Kjaer (szl.), Antonio Mirante (szl.), Jan-Carlo Simic (Anderlecht, 3 000 000)
Kölcsönbe: Marko Lazetics (Topolya), Devis Vásquez (Empoli), Luka Romero (Alavés)

AC MONZA
ÉRKEZETT: Georgiosz Kiriakopulosz (Sassuolo, k. v., 3 000 000), Omari Forson (Manchester United, i.)
Kölcsönből vissza: Andrea Petagna (Cagliari), Mattia Valoti (Pisa), Giorgio Cittadini (Genoa), Leonardo Mancuso (Palermo), Valentin Antov (Cremonese), Alessio Cragno (Sassuolo)
TÁVOZOTT: Carlos Augusto (Inter, k. v., 13 000 000), Matija Popovics (Napoli, i.), Papu Gómez (szl.), Leonardo Mancuso (Mantova, i.)
Kölcsönből vissza: Alessio Zerbin (Napoli), Giorgio Cittadini (Atalanta), Valentín Carboni (Inter), Daniel Maldini (Milan), Lorenzo Colombo (Milan), Jean-Daniel Akpa Akpro (Lazio)
Kölcsönbe: Michele Di Gregorio (Juventus, 4 500 00)

NAPOLI
ÉRKEZETT: Matija Popovics (Monza, i.),  Rafa Marín (Real Madrid, 12 000 000), Leonardo Spinazzola (Roma, i.), Alessandro Buongiorno (Torino, 35 000 000)
Kölcsönből vissza: Elia Caprile (Empoli), Alessio Zerbin (Monza), Michael Folorunsho (Hellas Verona), Valid Cseddira (Frosinone), Alessandro Zanoli (Salernitana), Gianluca Gaetano (Cagliari), Giuseppe Ambrosino (Catanzaro)
TÁVOZOTT: Diego Demme (Hertha, i.), Piotr Zielinski (Inter, i.)
Kölcsönbe: Alessandro Zanoli (Genoa), Giuseppe Ambrosino (Frosinone)
Kölcsönből vissza: Leander Dendoncker (Aston Villa), Hamed Junior Traore (Bournemouth), Pierluigi Gollini (Atalanta)

PARMA 1913
ÉRKEZETT: Emanuele Valeri (Frosinone, i.), Szuzuki Zion (St. Truiden, 7 500 000)
Kölcsönből vissza: Elias Cobbaut (Mechelen)
TÁVOZOTT: Gennaro Tutino (Cosenza, k. v., 2 500 000), Stanko Juric (Valladolid, k. v., 1 500 000), Roberto Inglese (szl.), Cristian Ansaldi (szl.)

AS ROMA
ÉRKEZETT: Angelino (RB Leipzig, k. v., 5 200 000), Joao Costa (Roma U19), Riccardo Pagano (Roma U19), Niccolo Pisilli (Roma U19), Enzo Le Fée (Rennes, 23 000 000), Mathew Ryan (AZ, i.)
Kölcsönből vissza: Eldor Shomurodov (Cagliari), Ebrima Darboe (Sampdoria), Andrea Belotti (Fiorentina), Marash Kumbulla (Sassuolo)
TÁVOZOTT: Andrea Belotti (Como, 4 500 000), Rui Patrício (szl.), Leonardo Spinazzola (Napoli, i.), Husszem Auar (al-Ittihad, 12 000 000)
Kölcsönbe: Riccardo Pagano (Catanzaro)
Kölcsönből vissza: Renato Sanches (PSG), Dean Huijsen (Juventus), Diego Llorente (Leeds United), Romelu Lukaku (Chelsea), Rasmus Kristensen (Leeds United), Szardar Azmun (Bayer Leverkusen)

FC TORINO
ÉRKEZETT: Duván Zapata (Atalanta, k. v., 5 600 000), Adam Maszina (Udinese, k. v., 1 000 000), Saúl Coco (Las Palmas, 7 500 000), Ché Adams (Southampton, i.)
Kölcsönből vissza: Nemanja Radonjics (Mallorca), Emirhan Ilkhan (Basaksehir), Yann Karamoh (Montpellier), Horváth Krisztofer (Kecskemét)
TÁVOZOTT: Ben Lhassine Kone (Como, 1 500 000), Koffi Djidji (szl.), Ricardo Rodríguez (szl.), Alessandro Buongiorno (Napoli, 35 000 000)
Kölcsönből vissza: David Okereke (Cremonese), Matteo Lovato (Salernitana), Uros Kabics (Crvena zvezda)

UDINESE
ÉRKEZETT: Lorenzo Lucca (Pisa, 8 000 000), Damián Pizarro (Colo-Colo, 3 500 000)
Kölcsönből vissza: Filip Benkovic (Trabzonspor), Matheus Martins (Watford), Leonardo Buta (Gil Vicente), Domingos Quina (Vizela)
TÁVOZOTT: Walace (Cruzeiro, 8 000 000), Adam Maszina (Torino, k. v., 1 000 000), Roberto Pereyra (AEK Athén, i.)
Kölcsönből vissza: Lorenzo Lucca (Pisa)

VENEZIA FC
ÉRKEZETT: Giorgio Altare (Cagliari, k. v., 1 000 000), Issa Doumbia (AlbinoLeffe, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Michaël Cuisance (Osnabrück)
TÁVOZOTT: Michaël Cuisance (Hertha, 300 000), Michael Svoboda (szl.), Marco Modolo (visszavonult), Gyenyisz Cserisev (szl.)

 Lezárva pénteken délben, vastaggal az előző hét átigazolásai.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik