Olimpiai futballtorna: Marokkó botrányba fulladó meccsen győzte le Argentínát

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.24. 17:19
Nagy csatát vívtak a pályán a marokkóiak és az argentinok (Fotó: Getty Images)
Ritkán látott fordulatok után győzte le Marokkó 2–1-re Argentínát az olimpiai labdarúgótorna B-csoportjának szerda délutáni nyitányán.

 

FRISSÍTÉS: A PÁLYÁRA ROHANÓ MAROKKÓI SZURKOLÓK MIATT KÉT ÓRÁT CSÚSZOTT A DÖNTÉS

Az argentinok egyenlítő gólja után több marokkói drukker is berontott a pályára, mások pedig petárdákat dobáltak az ünneplő játékosok irányába, emiatt a játékvezető az öltözőbe parancsolta a feleket. A FIFA, a francia szövetség (FFF) és a NOB – miközben a mérkőzésnek otthont adó saint-étienne-i Geoffroy Guichard Stadiont kiürítették a rendezők – hosszú tanácskozás után úgy döntött, hogy VAR-vizsgálattal folytatódik a találkozó. Glenn Nyberg játékvezető végül is les miatt visszavonta a gólt, így további három percig játszottak a felek, de nem született újabb argentin gól, így Marokkó ünnepelhetett...


Kiegyenlített mérkőzést játszott a kétszeres olimpiai győztes Argentína Marokkóval, s noha az első félidőben többnyire eredménytelenül gyűrték egymást a felek, a szünet előtt megszerezték a vezetést az észak-afrikaiak: Bilal el-Hanusz beadásából Szufian Rahimi küldte hálóba a labdát.

A fordulás után újabb mélyütést kapott Javier Mascherano együttese: Soler lökése után tizenegyest rúghattak a marokkóiak, s Rulli hiába érezte az irányt, nem tudta védeni Rahimi jól helyezett lövését. A 68. percben összejött a szépítés az argentinoknak, a csereként beálló Giuliano Simeone közvetlen közelről stukkolta a kapuba Soler keresztbe lőtt labdáját. A gól hatására megtáltosodtak a dél-amerikaiak, de – dacára annak, hogy a svéd Glenn Nyberg játékvezető 15 (!) perces hosszabbítást rendelt el – úgy tűnt, hogy Marokkó kihúzza a végéig, mégis az utolsó argentin akcióra maradt a csattanó. Almada átlövését maga ütötte ki a marokkói kapus, majd Otamendi ismétlését a kapufára tenyerelte, a kipattanót Amione lécre fejelte, a labda pedig Cristian Medina elé hullott, aki az üresen tátongó kapuba bólintotta az egyenlítő találatot...

Amelyet két órával később elvett a VAR (részletek a fenti frissítésben)! 1–2


A késő délutáni meccsek egy fokkal kevesebb izgalmat hoztak: a C-csoportban Egyiptom és a Dominikai Köztársaság meccse nem hozott gólt, ellenben a Guinea–Új-Zéland csata hármat is – a tizenegyest hibázó, majd egy perccel később javító Matthew Garbett góljára Amadou Diawara révén válaszoltak az afrikaiak, majd Ben Waine találata elég volt az óceániai együttes sikeréhez.


A lényegi kérdések hamar eldőltek Japán és Paraguay mérkőzésén: Mito Sunszuke a 18. percben megszerezte a vezetést a „kék szamurájoknak”, majd az Eb-döntőben is bíráskodó Francois Letexier VAR-ozás után kiállította a paraguayi Wílder Vierát. Egy darabig még tartotta magát a dél-amerekai együttes, de a 60. perc után futószalagon jöttek a japán gólok: a második gólját jegyző Mito mellett Jamamoto Rihito, valamint az ugyancsak duplázó Fudzsio Sota is beköszönt – lehengerlő sikert könyvelhettek el a távol-keletiek.

Az Irak–Ukrajna meccsen nem született gól az első félidőben, de a szünet után az ukránok kerültek előnybe Valentyin Rubcsinszkij révén. Négy perccel később Ajmen Husszein tizenegyese lehűtötte az ukrán lelkesedést, majd a 75. percben  Ali Dzsasszim Elaibi is beköszönt, megfordítva a mérkőzést.

OLIMPIA
LABDARÚGÁS, FÉRFIAK
1. FORDULÓ
B-CSOPORT
Argentína–Marokkó 1–2 (G. Simeone 68., ill. Rahimi 45+2., 51. – a másodikat 11-esből)
Irak–Ukrajna 2–1 (Husszein 57. – 11-esből, Elaibi 75., ill. Rubcsinszkij 53.)
C-CSOPORT 
Üzbegisztán–Spanyolország 1–2 (Shomurodov 45+3., ill. Pubill 28., S. Gómez 62.)
Egyiptom–Dominikai Köztársaság 0–0
A-CSOPORT
Guinea–Új-Zéland 1–2 (Diawara 72., ill. Garbett 24., Waine 76.)
Franciaország–Egyesült Államok 3–0 (Lacazette 61., Olise 69., Badé 85.)
D-CSOPORT
Japán–Paraguay 5–0 (Mito 18., 63., Jamamoto 69., Fudzsio 81., 87.)
Kiállítva: W. Viera (Paraguay, 25.)
Mali–Izrael 1–1 (Doumbia 63., ill. H. Diallo 56. – öngól)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik