Tenisz: szenzáció, Fucsovics–Nadal az olimpia első körében

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
• Párizs
Vágólapra másolva!
2024.07.25. 11:45
(Fotó: Getty Images)
Két magyar férfijátékos szerepel a párizsi olimpia tenisztornáján. A csütörtöki sorsoláson eldőlt, hogy Marozsán Fábián francia riválissal találkozik egyesben, míg Fucsovics Márton mellé a 22-szeres Grand Slam-győztes salakkirályt, Rafael Nadalt sorsolták.

 

Javában zajlik az élet a párizsi Roland Garros teniszkomplexum pályáin. Az olimpia sorsolására igyekezve elsőként a hazaiak fenegyerekét, Corentin Moutet-t láthattuk, néhány méterrel arrébb a figyelemfelkeltő viselkedéséről ugyancsak híres, viszont egészen fantasztikus tudással rendelkező orosz Grand Slam-győztes, Danyiil Medvegyev gyakorolta az adogatásokat – hamar magával ragadja a sportág egyszeri kedvelőjét a miliő. És közben záporoztak a rossz hírek is: elhúzódó csuklósérülése miatt nem indul a játékokon a dán Holger Rune, a 19 esztendőn át tartó karrierje utolsó versenyét játszó brit Andy Murray visszalépett az egyes küzdelmeitől, s csak párosban szerepel Daniel Evans oldalán.

A csaknem negyedórás késéssel kezdődő csütörtök délelőtti sorsoláson viszont láthattuk Murrayt olyan hatalmas alakok oldalán, mint a 22-szeres Grand Slam-győztes, a bastadi 250-esen a múlt héten döntőbe jutó Rafael Nadal és a háromszoros majorgyőztes svájci Stan Wawrinka, no meg két kiváló női játékos, az ukrán Elina Szvitolina és a visszavonulását a sorsolás röviddel előtt bejelentő német Angelique Kerber – nem beszélve a nemzetközi szövetség, az ITF elnökéről, David Haggertyről, illetve a közönség soraiban helyet foglaló Mark Woodforde-ról, korábbi klasszis párosjátékosról.

Haggerty felhívására az érdeklődők, médiamunkások felállva tapsolták meg az első sorban ülő legendákat, akik elfogódottan és kissé meghatottan mosolyogtak a gesztus láttán. A sorsolás gyorsan haladt, automatikus volt, először arról értesülhettünk a magyar szempontból fontos párosítások közül, hogy Fucsovics Márton és Marozsán Fábián párosa holland duóval találkozik, Tallon Griekspoor és a párosspecialista Wesley Koolhof alkotja a rivális kettőst – nem legyőzhetetlen ellenfél, és ha sikerül nyerni, a következő fordulóban valószínűleg a spanyolok bámulatos párosa jön szembe az idén két Grand Slamet is nyerő Carlos Alcarazzal és Nadallal!

A női egyest azonnal feldobták a kivetítőre, aztán egy pillanatra lekerült onnan, mindenesetre a legfontosabb: a világelső lengyel Iga Swiatek a román Irina-Camelia Beguval csap össze a nyitó körben. A férfi egyesnél volt némi hatásszünet, sőt, negyedenként kerültek fel az ágak, és rögtön az első tábla teteje láttán leesett az állunk: az hagyján, hogy a szerb rekord-Grand Slam-győztes, a 24 trófeával rendelkező Novak Djokovics az ausztrál Matthew Ebdennel kezd, merthogy  a 22-szeres Grand Slam-győztes, a spanyol salakkirály, Rafael Nadal a mi Fucsovics Mártonunkkal (a mérkőzés pontos időpontját még nem ismerjük), így a második körben potenciálisan összejöhet a mindenki által nagyon várt Djokovics–Nadal csata, persze nem bánnánk, ha ehhez honfitársunknak is lenne egy-két szava…

„Vegyes érzések vannak bennem – mondta a 32 éves Fucsovics a szövetség közösségi oldalán. – Kaphattam volna könnyebb sorsolást is, ugyanakkor még sosem játszottam Nadallal, és talán ez az utolsó lehetőségem, hogy megmérkőzzek vele, ráadásul éppen a Roland Garroson. Nyerni megyek ki a pályára, ő már nincs a legjobb formájában, én most kezdek visszajönni, úgyhogy akár meg is lephetem őt.” 

A nyíregyházi teniszező a hír hallatán a Nadalhoz hasonlóan balkezes Velcz Zsomborral folytatta a csütörtöki edzését.

Fucsovics Márton kifejtette, egy hete kezdte újra a tréningeket, már kilencvenszázalékos állapotban van a sérült keze, és nagyon motivált az olimpia előtt.

A jelenleg Umagban vitézkedő, ott este az orosz Andrej Rubljov ellen negyeddöntőt játszó Marozsán Fábián nem kapott félelmetes ellenfelet, Ugo Humbert-nél képes lehet jobbnak lenni, igaz, a hazai közönség lendíthet a balkezes francia szekerén. Álljon itt még az is, hogy a torna talán legnagyobb esélyese, Carlos Alcaraz libanonival játszik először, Hadi Habib neve túl sokat nem mond a tenisz fekete öves fanatikusainak sem.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik