Az elnök szerint sikeres olimpián vannak túl a magyar vitorlázók

Vágólapra másolva!
2024.08.17. 22:29
Sikeres volt az olimpiai vitorlázóinknak (Fotó: Magyar Vitorlásszövetség)
Haranghy Csaba, a hazai szövetség elnöke szerint a párizsi olimpián megerősödött a magyar vitorlázók helye a világ élvonalában.

A Magyar Vitorlásszövetség hírlevele szerint telt ház előtt, ünnepélyes keretek között fogadták Balatonfüreden a játékokról hazatérő Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt. Utóbbi történelmi sikert ért el azzal, hogy negyedik lett az ILCA7 hajóosztályban, mivel eddig még az első tíznek rendezett éremfutamba sem sikerült magyarnak bejutnia a korábbi Laser hajóosztályban.

„Senkit sem támogattak úgy a honfitársaik, mint minket, magyarokat. Az, hogy ennyire tudunk örülni egy negyedik helyezésnek, hihetetlen nagy erőt ad és szeretném ezt megköszönni a közönségnek” – mondta Vadnai Jonatán.

Érdi Mária 2023-as világbajnokként, idei Európa-bajnokként, ezáltal aranyéremre esélyesként érkezett az olimpiára, de sérülés miatt komoly fájdalmakkal kezdte meg a versenyeket Marseille-ben, a párizsi játékok vitorlásversenyeinek helyszínén. Később két futamgyőzelemmel mutatta meg, hogy továbbra is ott van a csúcson.    

„Nagyon nehéz időszakon vagyok túl, mert egy nagyon jól sikerült felkészülés után aranyérmes reményekkel érkeztem a párizsi olimpiára, ám egy gerincsérv megakadályozott abban, hogy teljesüljön az álmom. Amióta elkezdtem vitorlázni, hiszek benne, hogy tudok olyan jó lenni, hogy ha minden összeáll, senki sem tud legyőzni. Ebben hiszek ma is, és ebben a hitben folytatom a versenyzést, s készülök a Los Angeles-i olimpiára és a következő négy év nemzetközi versenyeire” – mondta Érdi Mária, aki 14. helyen zárta az olimpiát.

„A mezőny aranyérmet várt Érdi Máritól és dobogóra várta Jonit is, ami azt jelenti, hogy ennyire magas szinten van jelenleg a magyar vitorlázás innen, a Balaton partjáról. Sokan nem is tudják, milyen nehéz kijutni az olimpiára vitorlázóként. Biztos vagyok benne, hogy négy év múlva teljesül minden álmunk” – mondta Berecz Zsombor, a tokiói ötkarikás játékok ezüstérmese, aki idén szövetségi kapitányként utazott a francia fővárosba.

„Gratulálok az olimpikonoknak és a teljes stábnak, azt gondolom, hogy sikeres olimpián vagyunk túl. Megmutattuk, hogy ott van a helyünk vitorlázásban a világ élvonalában. Ha nem is teljesült minden álmunk, nagyot léptünk előre a céljaink felé” – hangsúlyozta Haranghy Csaba, majd a szövetség főtitkára, Holczhauser András kiemelte, büszkék arra a tíz évvel ezelőtt indult programra, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság és a sportért felelős államtitkárság támogatásával indítottak azzal a céllal, hogy ott legyen a magyar vitorlázás az olimpián is az élvonalban.

„Párizs már a második, ahol magyar versenyző ott tudott lenni az élmezőnyben, és látva Érdi Mária és Vadnai Jonatán tudását és teljesítményét, kijelenthetjük, hogy éremért mennek a magyar vitorlásválogatott tagjai Los Angelesbe” – zárta gondolatait a főtitkár.
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik