Küzdött-harcolt férfi kéziválogatottunk, de kikapott a világbajnok dánoktól

Vágólapra másolva!
2024.08.02. 10:30
Az öt gólig jutó Ilic társaihoz hasonlóan mindent megpróbált, de Dánia nyert (Fotó: Árvai Károly)
Negyedik mérkőzésén a magyar férfi kézilabda-válogatott 28–25-re kikapott a világbajnoki címvédő Dániától a párizsi olimpián, így az utolsó, a franciák elleni találkozón kell kiharcolni a továbbjutást.

 

KÉZILABDA
FÉRFIAK
B-CSOPORT
DÁNIA–MAGYARORSZÁG 28–25 (16–14)
Párizs, 5764 néző. V: García, Marín (spanyolok)
DÁNIA: N. LANDIN – GIDSEL 8, Kirkelökke, Saugstrup, JÖRGENSEN 5, Arnoldsen 2, Jakobsen 1. Csere: Pytlick 3, M. Landin, LAUGE 4, M. Hansen 5 (5). Szövetségi kapitány: Nikolaj Jacobsen
MAGYARORSZÁG: MIKLER R. – Rodriguez P. 2, Ancsin G. 2, Hanusz, BÁNHIDI 4, Bodó 4, Bóka. Csere: Bartucz (kapus), Sipos A., ILIC Z. 5, Fazekas G. 3, Ligetvári, Lékai 2 (2), Rosta M. 3. Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez
Az eredmény alakulása. 4. p.: 1–2. 10. p.: 6–2. 16. p.: 8–7. 21. p.: 9–11. 25. p.: 11–13. 28. p.: 13–14.  39. p.: 18–17. 42. p.: 21–17. 49. p.: 25–20. 54. p.: 27–22
Kiállítások: 12, ill. 2 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 2/2
MESTERMÉRLEG
Nikolaj Jacobsen: – Minden meccs nehéz az olimpián. A magyarok tele vannak jó játékossal, erősek, kemények védekezésben, és most elővették az öt egyes formációt is hátul, de azt egész jól menedzseltük. Az első félidőben túl sok könnyű gólt engedélyeztünk az ellenfélnek, a másodikban már rendben volt a védekezésünk, Niklas Landinnak is remek napja volt. Örülök az újabb győzelemnek.
Chema Rodríguez: – Ismét jó meccset játszottunk a világ egyik, ha nem a legjobb csapata ellen, de sajnos a győzelem nem jött össze. Érdekes ez a helyzet, szerintem volt eddig négy jó mérkőzésünk, mindössze az Egyiptom ellen, az első tíz percben teljesítettünk alul. Örülünk, hogy versenyképesek vagyunk és bárkivel felvesszük a harcot, de ennél nyilván többet akarunk, mert ez önmagában nem elég.
 

ÖSSZEFOGLALÓ

Lényegében tét nélküli volt számunkra a dánok elleni mérkőzés az olimpiai férfitorna 4. fordulójában, tudni lehetett a meccs előtt, hogy a továbbjutásunk az utolsó játéknapon, a franciák ellen dől el, ha akkor nyerünk, bejut válogatottunk a legjobb nyolc közé.

Vélhetően nem csak ezért cserélt Chema Rodríguez a keretben, hiszen ezúttal Palasics Kristóf és Imre Bence üldögélt maszkban a lelátón, illetve Szita Zoltán is pihenőt kapott, Mikler Roland és Hanusz Egon először jutott szerephez a játékokon, Rosta Miklós pedig kisebb betegségből épült fel.

A 2012-es olimpiai negyedik helyezett válogatottban is védett már Mikler, most pedig az első felé tartó lövést megfogta – így kell debütálni.

Az első percek ismerkedése után hajmeresztő hibákat követett el a magyar csapat, szegény Hanusz Egon kétszer is eladta a labdát, mindkettőből jött a lerohanás és a gól, aztán Mikler a saját védése után indított, Bóka Bendegúz nem figyelt, még szerencse, hogy a játékvezetők nem oldalbedobást ítéltek, hanem visszaadták a kapusunknak a labdát, aki újra próbálkozhatott.

A sok hiba persze nem fér bele Tokió ezüstérmese, 2023 világbajnoka ellen, a dánok átrobogtak rajtunk, és négy góllal elhúztak. Chema Rodríguez is nehezen bírta cérnával, addig reklamált, amíg sárga lapot nem kapott, de még itt sem fejezte be, repült is a két perc.

Aztán a félidő közepén jött a fordulat, Mikler zseniálisan védett a kapunkban, elöl pedig sokkal pontosabbak voltunk, sikerült helyzetekig kijátszani az akciókat, a 12. és a 21. perc között hét gólt lőttünk és csak egyet kaptunk, ekkor a dánok mestere, Nikolaj Jacobsen üvöltött a torkán kidagadó erekkel, amikor játékosai igyekeztek felé az időkérésre.

Bodó Richárd többször is szétbombázta a kaput, vezettünk már kettővel is, aztán a hajrá megint nem sikerült, a dánok elsősorban Mathias Gidsel révén egyre hatékonyabbak voltak. Az utolsó támadást mi vezettük az egyenlítésért, de a Miklerhez hasonlóan parádésan védő Niklas Landin kivédte Ligetvári Patrik lövését, a kipattanót Rasmus Lauge saját kilenceséről az üres kapunkba lőtte.

Chema Rodríguez és tanítványai megnehezítették a dánok dolgát (Fotó: Árvai Károly)

Mikler-védéssel és Bánhidi Bence-góllal kezdődött a második félidő, megint egy volt csak a hátrány. Jó volt a védekezés, Miklertől jöttek a bravúrok, Pedro Rodríguez pedig két belemenést is kiharcolt, bár egyik sem esett jól neki… De támadásban még mindig akadt néhány eladott labda, technikai hiba, ami miatt nem tudtuk utolérni a dánokat, egy-két gól volt a lemaradásunk. Aztán a 41. percben nem értették meg egymást védőink, Lukas Jörgensen ki is használta, így lett közte hosszú idő után megint három, aztán a következő akció végén Mikkel Hansen hetesével immár négy.

Innentől pedig már nem nagyon volt esély visszajönni a meccsbe, ehhez már nem volt meg a kellő mentális erő, és talán egy kicsit el is fáradtunk, Mikler azért tartotta a lelket a társakban. A hajrába már úgy mentek bele a felek, hogy lényegében tudták, eldőltek a nyitott kérdések, annak örülhettünk, hogy csapatunk nem omlott össze, becsülettel végigdarálta a meccset. A dánok továbbra is hibátlanok, ránk pedig a sorsdöntő, franciák elleni meccs vár, amelyet ha megnyerünk, utazhat a válogatott Lille-be, a negyeddöntőre. 25–28

1. Dánia

4

4

133–108

+25

2. Norvégia

4

3

1

114–104

+10

3. Egyiptom

4

2

1

1

114–113

+1

4. Franciaország

4

1

1

2

105–111

–6

5. MAGYARORSZÁG

4

1

3

117–114

+3

6. Argentína

4

4

104–137

–33

TOVÁBBI EREDMÉNYEK
A-csoport
Horvátország–Svédország 27–38
Németország–Spanyolország 33–31
Japán–Szlovénia 28–29
B-csoport
Argentína–Franciaország 21–28
Norvégia–Egyiptom 25–26

A MAGYAR FÉRFIVÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Bartucz László (MOL Tatabánya KC), Mikler Roland (OTP Bank-Pick Szeged) – Palasics Kristóf (La Rioja Logrono – Spanyolország) tartalék
Jobbszélsők: Rodríguez Álvarez Pedro (MOL Tatabánya KC) – Imre Bence (THW Kiel, német) tartalék
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (MOL Tatabánya KC), Ilic Zoran (HSV Hamburg – Németország)
Irányítók: Lékai Máté (FTC-Green Collect), Fazekas Gergő (Orlen Wisla Plock – Lengyelország), Hanusz Egon (SL Benfica, portugál)
Beállók: Bánhidi Bence (OTP Bank-Pick Szeged), Rosta Miklós (CS Dinamo Bucuresti – Románia), Sipos Adrián (MT Melsungen – Németország)
Balátlövők: Bodó Richárd (OTP Bank-Pick Szeged), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém) – Szita Zoltán (OTP Bank-Pick Szeged) tartalék
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüredi KSE)
Szövetségi kapitány: Chema Rodríguez

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik