La Liga: TPO-ügyben perre készülnek a FIFA ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.09. 17:37
A spanyol és a portugál labdarúgóliga hétfőn közös közleményben tudatta, hogy az európai versenyjogi szabályok alapján pert szándékoznak indítani a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ellen, amiért az megtiltja, hogy a labdarúgók játékjogával a klubján kívül más is rendelkezzen.

A két liga szerint a „Third-Party Ownership" (TPO) tiltása EU-versenyjogi szabályokba ütközik, és különösen a kisebb költségvetésű – a jobb játékosokat csak külső befektető, vagyis egy harmadik fél révén megvásárolni képes – klubokat érinti hátrányosan.

A spanyol és a portugál liga reményei szerint a klubok, a játékosok és az ügyletek úgynevezett harmadik felei kártérítésre számíthatnak a tiltás érvénybe lépése esetén, míg a FIFA több millió eurós bírság elé néz.

A FIFA decemberben jelentette be, hogy idén májustól harmadik fél nem rendelkezhet tulajdonrésszel egy labdarúgó játékjogában.

Hivatalos körökben azért tartják nemkívánatos jelenségnek a TPO-t, mert a jogosultságok megosztása érdek-összeütközést teremthet a sportszervezet és a harmadik fél között. Utóbbi befolyásolhatja a játékos, sőt a csapat teljesítményét is, és ezzel sérül a versenyegyenlőség.

Az angol Premier League-ben jelenleg is tiltják a TPO-t, azonban Spanyolországban, Portugáliában és Dél-Amerikában széles körben alkalmazott gyakorlat.

Jorge Mendes portugál szuperügynök – aki többek között Cristiano Ronaldót, James Rodriguezt és Jose Mourinhót tudhatja az ügyfelei között – „katasztrofálisnak" minősítette a FIFA tiltási szándékát, és azt jövendölte, hogy a bíróságok ízekre szedik majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik