Serena ellen az egész világ

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.05.25. 20:38
Címkék
Csaknem három év után ismét címvédőként készülhet az éppen aktuális Grand Slam-tornára Serena Williams. Legutóbb a 2000-es US Openre érkezett pluszteherrel a vállán, akkor nem is tudta megvédeni elsőségét, ami természetesen nem azt jelenti, hogy a ma kezdődő Roland Garroson sem sikerül neki, különben is, hozzá kell szoknia ehhez az érzéshez, jelen állás szerint ugyanis mind a négy Grand Slamen ő a címvédő. (Parádés sorozata éppen Párizsban kezdődött tavaly.)
Egyesek szerint nem a világelsô Serena Williams dobálja majd a puszikat két hét múlva
Egyesek szerint nem a világelsô Serena Williams dobálja majd a puszikat két hét múlva
Egyesek szerint nem a világelsô Serena Williams dobálja majd a puszikat két hét múlva
Egyesek szerint nem a világelsô Serena Williams dobálja majd a puszikat két hét múlva
Egyesek szerint nem a világelsô Serena Williams dobálja majd a puszikat két hét múlva
Egyesek szerint nem a világelsô Serena Williams dobálja majd a puszikat két hét múlva
Persze, nem csupán címvédőként számít "űzött vadnak”, mert amióta átvette a vezetést a világranglistán – de főleg azután, hogy verhetetlennek kiáltotta ki magát –, a női mezőny jelentős része az ő skalpját akarja begyűjteni. Jó előjel Serena számára, hogy ez mindössze két teniszezőnek, Henin-Hardenne-nek és Mauresmónak sikerült az idén, viszont gyorsan tegyük hozzá, mindkét alkalommal salakon… Az említett két hölgyön kívül további három indulóval kell komolyan számolnia, nővérével, Venusszal, valamint az élete első GS-győzelmére hajtó Clijstersszel és a tavalyelőtti bajnok Capriatival.
"Nem tudom, hatással lehet-e rám az, hogy bajnokként vágok neki a tornának, az utóbbi két évben ugyanis beérett a játékom, ezért nem hiszem, hogy tartanom kell bármitől is. Nem szoktam kétszer elkövetni ugyanazt a hibát, talán ez az, ami nagy játékossá tett, mindenesetre akad kihívó bőven. Venusszal magasra tettük a lécet az utóbbi években, és egyre többen megközelítik azt a szintet, ahol mi állunk. Érdekes lesz” – közölte a 21 esztendős amerikai. Amennyiben Serena duplázni tud Párizsban, 14 év után ő lesz az első, aki sorozatban öt Grand Slam-tornán marad veretlen – ehhez fogható bravúrt legutóbb Graf hajtott végre.
Henin-Hardenne szerint egyébként megszakad a világelső győzelmi sorozata. "Hosszú labdamenetekbe kell hajszolni, mert a tizedik ütés után korántsem olyan félelmetes, mint az első háromnál. Csak így lehet megverni őt” – véli a belga játékos. Ô már csak tudja, hiszen az idényt 21 győzelemmel nyitó Williams éppen tőle kapott ki először 2003-ban – és azóta csak 3, 2-es mutatója van a világelsőnek…
Férfi egyesben még élesebb csatára van kilátás, mert bár néhány klasszis lemondta a szereplését (Szafin és Sampras is köztük volt), a mezőny rendkívül kiegyenlített. "A másik három Grand Slammel ellentétben itt tényleg bárki befuthat” – jelentette ki például Darren Cahill, Agassi edzője, nem felejtve el persze, hogy a legnagyobb esélyesek között szerepel "tanítványa” is. Melbourne bajnoka egyébként már az első héten ünnepelhet, ha ugyanis túljut az első két fordulón, 48 párizsi győzelmével megelőzi Wilandert a vonatkozó eredményességi listán (Vilas vezet 56 diadallal, mögötte Lendl 53-mal a második, Pietrangeli 50-nel a harmadik, Borg 49-cel a negyedik), egyszersmind utoléri az aktív teniszezők rangsorát 762 meccsgyőzelemmel vezető Samprast.
Agassin kívül a Grand Slam-tornákon még nem "robbantó” Federert, a háromszoros győztes Kuertent, no meg a világelső, Párizsban viszont még az elődöntőig sem jutó Hewittot sorolják az esélyesek közé, vagyis nekik kell valahogy megbirkózniuk a spanyol és argentin flottával. Az előbbi nemzetet 16 játékos képviseli Párizsban – köztük a címvédő Costa, továbbá Ferrero és Moyá, azaz három bajnokaspiráns –, az utóbbit pedig 12, olyan kitűnő teniszezőkkel, mint a hamburgi első Coria, illetve Gaudio vagy Nalbandian. Első ránézésre elképzelhetetlennek tűnik, hogy ebből a 28 játékosból egy se legyen ott a fináléban…
Végül, de nem utolsósorban Changról: a 31 esztendős amerikai utoljára teszi tiszteletét a Roland Garroson, az idény végén ugyanis befejezi pályafutását. Chang 1989-ben megnyerte a párizsi versenyt (óriási meglepetésre öt szettben legyőzve Edberget), és lett 17 évesen és három hónaposan minden idők legfiatalabb Grand Slam-bajnoka férfi egyesben, hat évvel később pedig a döntőben kapott ki Mustertől. Nem a csúcson hagyja abba.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik