Végképp bealkonyulhat a szerva-röptének

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.06.22. 22:18
Címkék
Minthogy a ma kezdődő, a sportág legnagyobb kincseként számon tartott wimbledoni bajnokság a magyarok számára hosszú évek óta futó kalanddal ér fel, nyilván nem számíthatunk arra, hogy az egyesben érdekelt két honi játékos, az alanyi jogon főtáblás Mandula Petra (58. a világranglistán), illetve a selejtezőből induló Kapros Anikó (203.) kiugró eredményt ér el a füves pályás Grand Slam-tornán.
Mandula Petra: talán végre füvön is (fotó: Árvai Károly)
Mandula Petra: talán végre füvön is (fotó: Árvai Károly)
Mandula Petra: talán végre füvön is (fotó: Árvai Károly)
Mandula Petra: talán végre füvön is (fotó: Árvai Károly)
Mandula Petra: talán végre füvön is (fotó: Árvai Károly)
Mandula Petra: talán végre füvön is (fotó: Árvai Károly)
Ráadásul nem is nagyon lehet változtatni az állapotokon, hiszen teniszezőink többsége elkönyvelte magában, úgysem tud megbarátkozni a borítással, ami pedig nem megy, azt jobb, ha nem is erőltetik.
Mandula mindazonáltal megtehette volna, hogy valamelyik felvezető versenyen rajthoz áll, már csak azért is, hogy szokja a rettentő gyors és csúszós pályát. Nem tette meg, jóllehet a magyar teniszezők közül talán ő alkalmazkodik a legjobban a gyors pályákhoz, vagyis tőle várható váratlan eredmény – no, ennyit a pozitívumokról.
Az ugyanis már kevésbé hangzik jól, hogy az egymás után a negyedik wimbledoni bajnokságára készülő Mandula ez ideig csupán egyszer, 2001-ben élte túl az első fordulót (a másodikban aztán kiesett), illetve hogy az idén a remek képességekkel megáldott (meg aztán balkezes) svájci Patty Schnyderrel (19.) került szembe az első körben – örömteli hír viszont, hogy a Sport1 csatorna jóvoltából a nézők is nyomon követhetik az összecsapást. Petráék a 7-es pálya harmadik mérkőzését játsszák, feltehetően este öt-hat óra tájban.
A főtáblán kedden bemutatkozó Kapros Anikó sem volt szerencsés a sorsolásnál, neki a rendkívül erős, kifejezetten jól adogató amerikai Meghann Shaughnessy (20.) jutott. A magyar lány mindenesetre nem fél ellenfelétől, felszabadult játékkal próbálja emlékezetessé tenni élete első felnőtt wimbledoni bajnokságát. "Eddig nem sok sikerélményem volt az idén, de a Roland Garroson már éreztem, kezdem visszanyerni az önbizalmam – mondta Kapros Anikó. – Nyilván nem én vagyok a mérkőzés esélyese, ami bizonyos szempontból még előnyömre is válhat, hiszen nem lesz teher a vállamon. Igyekszem hamar befejezni a labdameneteket, akár a hálónál is – persze, ez nem azt jelenti, hogy a szerva-röpte játékot erőltetem majd…”
Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy párosban Mandula Petra az osztrák Wartusch oldalán tizenkettedik kiemeltként vág neki a versenynek, és minden bizonnyal egyéni csúcsot dönt majd, elvégre ebben a műfajban még nyeretlen a londoni Grand Slam-viadalon. Akárcsak Marosi-Aracama Katalin, aki az amerikai Reeves segítségével javíthat az eredménysorán.

Szavazás

Hogyan szerepel Mandula Petra Wimbledonban?



Lleyton Hewitt egyáltalán nem mehet biztosra
Lleyton Hewitt egyáltalán nem mehet biztosra
Lleyton Hewitt egyáltalán nem mehet biztosra
Most pedig nézzük, mire számíthatunk a legnagyobbaktól! A trendet követve a férfiak versenye lesz az igazi csemege, dacára annak, hogy az utóbbi évek meghatározó egyéniségei közül jó néhányan nem indulnak Wimbledonban. A hétszeres bajnok Pete Sampras például 1988 óta először nem vesz részt a seregszemlén (lehet, hogy az év végén vissza is vonul), de hiányzik majd Patrick Rafter (ő már befejezte), Richard Krajicek (ő is), a 2001-es győztes Goran Ivanisevic (ő még gondolkodik rajta) – egyszersmind a Wimbledonban megszokott szerva-röpte játék.
Hogy ez a valóság szomorú-e, vagy sem, ki-ki döntse el, az mindenesetre híven tükrözi a sportág átalakulását, hogy a mezőnyt a hátulról ütők uralják, míg a klasszikus hálózó játékra legfeljebb Maksz Mirnij, Greg Rusedski, Roger Federer, Mark Philippoussis, a Roland Garroson felfedezett Martin Verkerk, no meg a "Te lehetsz Fred Perry harminchatos diadala után az első brit bajnokunk” mondattal évek óta traktált, már száz éve a finálé kapuján dörömbölő Tim Henman kapható. Még a két stílus egyvelegéből kifejezetten jó "terméket” gyártó Andy Roddickkal kiegészítve sem túl veretes névsor. (Bár ha arra gondolunk, hogy az utóbbi tíz Grand Slam-viadalon 15 különböző úr képviseltette magát a fináléban…)
Az alapvonalon megöregedett, sok nagy csatát megélt Andre Agassi szerint a címvédő Lleyton Hewitt a legnagyobb esélyesek egyike – a másik meg ő maga.
A 33 esztendős amerikai világelső számára kiemelt fontossággal bír a torna, mert amíg Hewittnak rengeteg megvédendő pontja van, addig neki kevés, tekintettel arra, hogy egy éve már a második fordulóban elszállt, vagyis jókora előnyre tehet szert a világranglista élén. Igaz, Agassit ismerve nem feltétlenül ez az elsődleges szempont.
"Lassan eljár felettem az idő, ezért igyekszem minden mérkőzést, minden pillanatot komolyan venni. Wimbledont meg különösen, mert életem egyik legszebb élménye volna, ha másodszor is elhódítanám a trófeát. Ennek érdekében az összes energiámat mozgosítani fogom” – jelentette ki az 1992-es bajnok Agassi, aki ezek szerint átértékelte a színes ruhás, hosszú hajas korszakában tett kijelentését. ("Ami Wimbledonban folyik, az nem tenisz…”)

A hölgyek versenye kapcsán nem tudunk sok újdonsággal szolgálni – a címvédő Serena, illetve a tavalyi döntős Venus Williams, valamint Kim Clijsters, Justine Henin-Hardenne, Lindsay Davenport és Jennifer Capriati közül kerülhet ki az idei győztes –, bár a legendás Martina Navratilova felhívta a figyelmet egy fontos tényezőre. "A Williams lányok melbourne-i tarolása után sokan – köztük Serena és Venus – azt hitték, nem lehet őket legyőzni. A párizsi Roland Garroson éppen ennek az ellenkezője bizonyosodott be, és mivel a vetélytársakban megvan a kellő önbizalom, úgy érzem, Wimbledonban is révbe érhet előttük valaki.”
Persze, salak és fű között van "némi” különbség, és nem elsősorban az, amit anno a bohém John McEnroe fogalmazott meg: "Salakot még nem szívtam…”

Tv: a Sport1 14 órától élő egyenes adásban közvetít a wimbledoni bajnokság első napjáról

Amit a nem hivatalos füves pályás vb-ről tudni érdemes

Név: Angol nyílt nemzetközi teniszbajnokság
Időtartam: 2003. június 23.–július 6.
Helyszín: All England Croquet and Lawn Tennis Club, Wimbledon, London (20 pálya; a Centre Court befogadóképessége: 13 813; az 1. pálya befogadóképessége: 11 400)
Pályaborítás: fű
Labdák: Slazenger
Férfi egyes: a torna az "All England Lawn Tennis Cup Single Handed Champion of the World” feliratú, 1887-ben készült ezüstkupáért zajlik; 128-as főtábla, 104 játékos a világranglista-helyezése alapján, 16 játékos a 128-as selejtezőből, 8 játékos szabadkártyával; a mérkőzések három nyert szettig tartanak, az ötödik játszmában nincs rövidítés.
Férfi páros: az ezüstkupát az Oxford University Lawn Tennis Club ajánlotta fel 1879-ben; 64-es főtábla, 53 páros a világranglista-helyezések alapján, 4 páros a június 19. és 21. között megrendezett 16-os selejtezőből, 7 páros szabadkártyával; a mérkőzések két nyert szettig tartanak, a harmadik játszmában nincs rövidítés.
Női egyes: Az Elkington&Co. által 1864-ben készített ezüsttál a győztes jutalma; 128-as főtábla, 108 játékos a világranglista-helyezése alapján, 12 játékos a 96-os selejtezőből, 8 játékos szabadkártyával; a mérkőzések két nyert szettig tartanak, a harmadik játszmában nincs rövidítés.
Női páros: a viadal első helyezettje a "The Duchess of Kent Challenge Cup” ezüstkupával gazdagodik; 64-es főtábla, 54 páros a páros világranglista-helyezések alapján, 4 páros a selejtezőből, 6 páros szabadkártyával; a mérkőzések két nyert szettig tartanak, a harmadik játszmában nincs rövidítés.
Vegyes páros: az 1902-ben és 1906-ban párosban győztes S. H. Smith ajánlotta fel a nyertesnek járó ezüstkupát; 64-es főtábla, 59 páros a világranglista-helyezések alapján, 5 páros szabadkártyával; a mérkőzések két nyert szettig tartanak, a harmadik játszmában nincs rövidítés.
A 18 év alatti juniorok számára férfi (64 résztvevő) és női (64) egyest, illetve férfi (32) és női (32) párost rendeznek. A 35 évnél idősebb férfiak (16) részére csoportmérkőzéses lebonyolítással, a 45 évnél idősebb férfiak (16) részére egyenes kieséssel, míg a 35 évnél idősebb hölgyek (8) részére szintén csoportmérkőzéses rendszerben rendeznek tornát.
Pénzdíjak
Összdíjazás: 9 373 990 angol font (15 484 000 amerikai dollár) – 6.2 százalékkal magasabb, mint tavaly volt.
Az 1. helyezettek díjai. Férfi egyes: 575 000 GBP (950 000 USD). Férfi páros: 210 000 GBP (347 000 USD). Női egyes: 535 000 GBP (884 000 USD). Női páros: 194 250 GBP (321 000 USD). Vegyes páros: 88 500 GBP (146 000 USD)
ATP Race-pontok: 200 (1. hely), 140 (2. hely), 90 (elődöntő), 50 (negyeddöntő), 30 (nyolcaddöntő), 15 (3. forduló), 6 (2. forduló), 1 (1. forduló)
WTA-világranglistapontok: 520 (1. hely), 364 (2. hely), 234 (elődöntő), 130 (negyeddöntő), 72 (nyolcaddöntő), 44 (3. forduló), 26 (2. forduló), 2 (1. forduló). A bónuszpontok duplán számítanak.
Televízió: Sport1, DSF
Internetcím: http://www.wimbledon.org vagy http://www.wimbledon.com (legfrissebb eredmények és a mérkőzések állása: http://www.wimbledon.org/en_GB/scores/ index.html)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik