Legalább jó volt a játék

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.09.02. 22:09
Címkék
Tragikusan kezdődött a második hét a US Openen: hétfőn összesen 69 meccset kellett elnapolni a heves esőzés miatt, sőt keddig sem fordult jobbra az időjárás, így senkit sem engedtek föl a pályákra.
Jennifer Capriatit kétszer is leparancsolta a pályáról az esô – de természetesen nyert
Jennifer Capriatit kétszer is leparancsolta a pályáról az esô – de természetesen nyert
Jennifer Capriatit kétszer is leparancsolta a pályáról az esô – de természetesen nyert
Jennifer Capriatit kétszer is leparancsolta a pályáról az esô – de természetesen nyert
Jennifer Capriatit kétszer is leparancsolta a pályáról az esô – de természetesen nyert
Jennifer Capriatit kétszer is leparancsolta a pályáról az esô – de természetesen nyert
A statisztikákra mindig is sokat adó amerikaiaknak több sem kellett, azonnal kikeresték, mikor mosott el egy egész napot az eső az Openen – annyira azért nem volt régen, 1988. szeptember 4-én. Hogy az időjárás átírja-e a "rekordot”, kedd este még nem lehetett tudni, a meteorológusok mindenesetre borúlátók voltak, gyakorlatilag semmi jóval sem kecsegtettek. Igaz, a szervezők fejében nyilván meg sem fordul, hogy kéthetesnél hosszabbra nyújtanák az idény utolsó Grand Slam-tornáját.
Hétfőn Anasztaszija Miskina és Mary Pierce összecsapását kevesebb mint ötven néző várta ki (nem is ért véget), Szugijama Aira és Francesca Schiavonéra sem voltak kíváncsiak sokkal többen, sőt a két befejezett meccset is foghíjas lelátók előtt rendezték meg, de legalább minőségi teniszt, nem mellékesen két bajnokaspiránst láthattak a legkitartóbbak.
Jennifer Capriati elképesztő játékkal jutott túl a nyolcaddöntőn, belegondolni is rossz, mi történt volna szerencsétlen Jelena Gyementyijevával, ha az eső nem állítja meg a játékot kétszer is. Az amerikaiak kedvenc Jennyje őrületes erővel ütött meg szinte minden labdát, kis híján föl is borult a mozdulat közben, annyira el akarta trafálni, miközben a másik oldalon rohangáló orosz szépség csak időnként tudta felvenni a ritmust vetélytársával – igaz, akkor nagyon is, elvégre a második szettben 2:4-ről 5:4-re fordított. Ezt követően viszont nem volt pardon, Capriati "átrohant” a következő három játékon, és helyi idő szerint este fél kilenc tájban már magasba is emelhette a kezét. Vele egyébként érdemes számolni a továbbiakban is, mert attól függetlenül, hogy jó húsban van, valósággal szétrobban az erőtől, ráadásul nem akkora hibaszázalékkal dolgozik, mint az utóbbi hónapokban, ami legalább a második intő jel a többiek a számára – az első a New Haven-i felvezető torna megnyerése volt. Különben is, a két Williams után ütőerőben ő a harmadik,
Amerikából jöttek

CSÚCSDÖNTÉSEK I. Nézôcsúcsok születtek a US Open elsô hetében: hét nap alatt összesen 381 891-en látogattak ki a versenyre, vasárnap napközben 34 717-en, míg e napon öszszesen (beleértve tehát az esti programot is) 57 862-en.

CSÚCSDÖNTÉSEK II. Sorra dönti a rekordokat a torna hivatalos honlapja is, a www.usopen.org. A torna elsô hetén 5.6 millió kattintás érkezett az oldalra, ami csaknem 20 százalékos emelkedést jelent a tavalyihoz képest, sôt a látogatók általában öt perccel több idôt töltenek a weblapon, mint egy évvel ezelôtt.

KÁRPÓTLÁS. Nem kell szomorkodniuk azoknak, akik az esô áztatta hétfôi játéknapra váltották meg a jegyüket, mert a szövetség vezetôi úgy döntöttek, hogy a pórul jártak keddi, szerdai vagy csütörtöki jegyre cserélhetik a hétfôit. Mi több, akik az idén esetleg már nem érnek rá kimenni a pályára, azok a jövô évi US Openen beválthatják a tikettet.

EMLÉKEZETES DÁTUM. E hét keddje, vagyis szeptember 2. két zseniális teniszezô számára is kedves dátum: 1971-ben éppen ezen a napon szerezte meg pályafutása elsô gyôzelmét a US Openen Chris Evert és Jimmy Connors. Késôbb el is jegyezték egymást, bár aligha emiatt.
márpedig ezzel a fegyverrel sokra, adott esetben US Open-győzelemig lehet vinni a női teniszben.
Persze Serena és Venus távollétében is akad néhány vetélytársa, itt van mindjárt a Roland Garros-bajnok Justine Henin-Hardenne, aki az első fordulótól kezdve – amikor Kapros Anikóval játszott szoros 7:5, 6:3-at – vígan veszi az akadályokat, a szürke hétfői napon például majdnem 6:0, 6:0-t osztott ki aktuális ellenfelének, Marat Szafin kishúgának, Dinarának. A bátyjára kísértetiesen hasonlító, még a mozdulataival is jóval népszerűbb testvérét idéző, 17 esztendős, tehát még növésben lévő – holott már 182 centi magas… – orosz leány egész jól nyitott, ám miután Henin-Hardenne egyszerűen képtelen volt hibázni (remek szervákat küldött vissza nyerőként, olykor egymás után többet is!), megszeppent, és szemvillanás alatt 0:6, 0:5-ös gödörbe ásta magát. Itt következett néhány percnyi kihagyás a belga klasszistól, utána pedig a befejezés, a magunk részéről meg a konklúzió: a java még Henin-Hardenne kezében van.

Amerikai nemzetközi bajnokság,
US Open, Flushing Meadows
(17 074 000 dollár, kemény pálya)


Férfi egyes
A negyeddöntő párosítása: Agassi (amerikai, 1. kiemelt) vagy Dent (amerikai)– Björkman (svéd) vagy Coria (argentin, 5.); Ferrero (spanyol, 3.) vagy T. Martin (amerikai)–Srichaphan (thaiföldi, 11.) vagy Hewitt (ausztrál, 6.); Schüttler (német, 8.) vagy Schalken (holland, 12.)–Malisse (belga) vagy Roddick (amerikai, 4.); Moyá (spanyol, 7.) vagy el-Ajnaui (marokkói, 22.)– Nalbandian (argentin, 13.) vagy Federer (svájci, 2.)

Női egyes
Nyolcaddöntő: Henin-Hardenne (belga, 2.)–Szafina (orosz) 6:0, 6:3; Capriati (amerikai, 6.)–Gyementyijeva (orosz, 11.) 6:2, 7:5. A negyeddöntő párosítása: K. Clijsters (belga 1.)–Mauresmo (francia, 5.); Davenport (amerikai, 3.)–Suárez; Capriati–Szugijama (japán, 15.) vagy Schiavone (olasz, 29.); Miskina (orosz, 7.) vagy Pierce (francia)–Henin-Hardenne

Férfi páros
A negyeddöntő párosítása: Bhupathi, Mirnij (indiai, fehérorosz, 1.) vagy Arnold, Hood (argentin, 15.)–Llodra, Santoro (francia, 6.) vagy W. Black, Ullyett (zimbabwei, 9.); Björkman, Woodbridge (svéd, ausztrál, 4.)–Damm, Suk (cseh, 8.) vagy Prieto, Thomas (argentin, amerikai); Arthurs, Hanley (ausztrál, 5.)–Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 3.); Ancic, Ljubicic (horvát)–Haggard, Johnson (dél-afrikai, amerikai, 13.) vagy B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)

Női páros
párosítása: K. Clijsters, Szugijama (belga, japán, 1.)/McShea, Musgrave (ausztrál) vagy Vento-Kabchi, Widjaja (venezuelai, indonéz, 13.)–Bartoli, Casanova (francia, svájci); Kuznyecova, Navratilova (orosz, amerikai, 4.) vagy Nagyová, Matevzic (szlovák, szlovén)–L. Huber, M. Maleeva (dél-afrikai, bolgár, 8.); Husarová, C. Martínez (szlovák, spanyol, 7.)–C. Black, Lihovceva (zimbabwei, orosz, 3.) vagy Krizan, Srebotnik (szlovén, 15.); Bovina, Stubbs (orosz, ausztrál, 5.)– Callens, Tu (belga, amerikai) vagy Ruano-Pascual, Suárez (spanyol argentin, 2.)

Vegyes páros
A negyeddöntő párosítása: L. Huber, Vízner (dél-afrikai, cseh)–Husarová, Friedl (szlovák, cseh, 6.); Ruano-Pascual, Knowles (spanyol, bahamai, 3.)–Srebotnik, B. Bryan (szlovén, amerikai, 8.); Krasznoruckaja, Nestor (orosz, kanadai, 5.)–Stevenson, Spadea (amerikai); C. Black, W. Black (zimbabwei, 7.)–Raymond, M. Bryan (amerikai, 2.)

ATP-challengertorna, Aschaffenburg
(25 000 dollár, salak)

Páros. 1. forduló: Bardóczky Kornél, Kisgyörgy Gergely (magyar, 2.)–Michalík, Snobel (cseh) 6:4, 6:0

ITF-torna, Temesvár (10 000 dollár)
Páros. Döntő: Ács Júlia, Davidova (magyar, orosz)–G. Niculescu, M. Niculescu (román, 1.) 6:4, 6:3

Ács Júlia újabb sikere

TEMESVÁR. A temesvári ITF-tornáról is páros bajnoki címmel távozott Ács Júlia, aki az orosz Vaszilisza Davidova oldalán játszmaveszteség nélkül diadalmaskodott a 10 ezer dollár összdíjazású viadalon. Ács remek formában van, hiszen néhány hete a magyar bajnok Fodor Zsuzsanna társaként az isztambuli versenyen győzött.
A nap mérkőzése
Jennifer Capriati (amerikai, 6.)–Jelena Gyementyijeva (orosz, 11.) 6:2, 7:5
1. adogatások (%-ban)5565
Ászok11
Kettős hibák37
Ki nem kényszerített hibák2228
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5948
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)5335
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)159150
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)137122
Legerősebb adogatás (km/óra)174167
Direkt pontok (adogatásból is)2814
Sikeres brékpontok6/123/5
Pontok/kísérletek a hálónál8/85/10
Összes pontok7557
Mérkőzésidő (perc)72 (29+43)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik