Chang elköszönni sem tudott

KAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁNKAMLER JÁNOS, L PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2003.09.04. 22:27
Címkék
Párosban és vegyes párosban úgy-ahogy tartani lehet a tempót, egyesben viszont óriási fennakadást okozott a hétfő óta tartó esőzés, nem beszélve arról, hogy a juniorok (Szávay Ágnessel a mezőnyben) gyakorlatilag még sehol sem tartanak az idei US Openen.
Andy Roddick félelmetesen szervált – az elsô két játszmában mindössze három pontot veszített a saját adogatásánál
Andy Roddick félelmetesen szervált – az elsô két játszmában mindössze három pontot veszített a saját adogatásánál
Andy Roddick félelmetesen szervált – az elsô két játszmában mindössze három pontot veszített a saját adogatásánál
Andy Roddick félelmetesen szervált – az elsô két játszmában mindössze három pontot veszített a saját adogatásánál
Andy Roddick félelmetesen szervált – az elsô két játszmában mindössze három pontot veszített a saját adogatásánál
Andy Roddick félelmetesen szervált – az elsô két játszmában mindössze három pontot veszített a saját adogatásánál
Igaz, utóbbi problémát orvosolták a szervezők, az egyes mérkőzések szereplőit ugyanis a Flushing Meadowstól 40 kilométerre fekvő Port Chesterbe szállították, ahol fedett pályán veselkednek neki a Grand Slam-versenynek.
De ez a legkisebb gond. Todd Martin, az amerikaiak veterán teniszezője az ATP játékostestületének vezetőjeként kijelentette, nincs az a pénz, amiért az urak egy nap két fordulót teljesítenének, inkább tartson hétfőig, rosszabb esetben keddig a torna, míg szinte ezzel egy időben szót kértek az Amerikai Teniszszövetség elöljárói is, akik határozottan kiálltak a hétfői befejezés mellett – persze csak ha teljes egészében elmossa a csütörtököt az eső. Az elmúlt napok történései után már semmin sem kell csodálkozni, a mindenki számára idegölő várakozás közepette mindössze négy (!) mérkőzést tudtak befejezni hétfőtől szerdáig – egy meccset leszámítva kizárólag amerikai részvétel mellett, egyesek máris részrehajlással vádolják a szervezőket… –, éppen ezért a női elődöntőket csak a péntek esti program keretében rendezik meg, ráadásul Michael Chang ünnepélyes búcsúztatása is várat magára. A pályafutása utolsó US Openét játszó és rögtön az első fordulóban kieső Chang tiszteletére eredetileg kedden rendezték volna meg a ceremóniát, ám az eső miatt szerdára tolódott, és mivel aznap sem volt mód az ünnepségre, újra törölték a programból. Ezek után azon sem kell majd meglepődni, ha a nagyszerű teniszező mégsem vonul vissza…


Amerikából jöttek

HALHATATLANOK LESZNEK. A 22 Grand Slam-tornát nyerô Steffi Graf jövôre tagja lehet a newporti Hírességek Csarnokának. A 34 éves legenda – aki második gyermekét várja férjétôl, Andre Agassitól – pályafutása során 107 tornán gyôzött, 377 héten át vezette a világranglistát, és 1988-ban teljesítette a Golden Slamet, azaz a négy nagy verseny mellett a szöuli olimpián sem talált legyôzôre. Graf mellett Stefan Edberget és Dodo Cheneyt terjesztették fel a tagságra. Az 1984-ben olimpiai bajnok, 37 esztendôs svéd csillag 41 – ebbôl hat Grand Slam – viadalon diadalmaskodott, míg a 86 éves Cheney volt 1938-ban az elsô amerikai, aki megnyerte az Australian Opent.

MCENROE IS KRITIZÁL. A hétfô óta szinte megállás nélkül szakadó esô egyre jobban idegesíti a teniszrajongókat, nem csoda hát, hogy a fedett pályát hiányoló kritikusokhoz csatlakozott most John McEnroe is. „Csak annyit kérdezek: hol van a tetô? – vetette fel az amerikai klasszis, majd így folytatta: – Bárki is költött kétszázötvenmillió dollárt a világ legnagyobb teniszstadionjára – ami szerintem túlméretezett –, nem cselekedett helyesen. Építhettek volna egy kisebb, de befedhetô létesítményt is. Ezek az állandó halasztások nem tesznek jót a sportágnak. Melbourne-ben becsukható a centerpálya tetôszerkezete, így a szurkolók teniszt is kapnak a pénzükért.” A helyzetet tovább rontja, hogy a New York-i létesítményben semmivel sem tudják lefedni a játéktereket, pedig napjainkban ez megszokott még a legkisebb viadalokon is. Ennek hiányában az US Openen különbözô rongyokkal törlik fel a borítást.

HAJNALI KALAND. Szeptember 4-én „ünnepelte” tízéves évfordulóját az US Open történetének legkésôbb befejezôdött mérkôzése. 1993-ban ezen a napon Mats Wilander négyórás ütközetben, 7:6, 3:6, 1:6, 7:6, 6:4-re verte meg Mikael Pernforst, és miután értékesítette a meccspontot, négy perc híján hajnali fél hármat mutatott az óra.
Egyébként a csütörtök sem indult valami fényesen – és ezt szó szerint tessék értelmezni –, mert akkor sötétült el a "kép”, és szakadt le egyúttal az ég, amidőn Kim Clijsters és Amélie Mauresmo éppen kiballagott volna az Arthur Ashe-stadionba. Magyar idő szerint este fél kilenc tájban aztán a lehető legjobb hír érkezett: elállt az eső, némileg kitisztult az ég, vagyis kezdődhet a játék.
Itt viszont álljunk meg, mert nem mehetünk el szó nélkül az egyetlen, szerdán befejeződött összecsapás mellett, amelyet kétszer ugyan megszakított az eső, de hála az égnek véget ért nagy nehezen. A bajnoki címre esélyesnek tartott, eleddig Grand Slam-trófea nélküli Andy Roddick, illetve kortársa, Xavier Malisse feszült egymásnak, ami papíron eléggé egyesélyes meccsnek ígérkezett, minthogy az ezt megelőző hat párharcot egyformán az amerikai nyerte meg. Változás nem történt, a hetediket is – na de milyen játékkal?
Ahhoz képest, hogy Roddickot váratlanul érte a pályára szólítás, lehengerlően teniszezett, különösen az első két játszmában, amelyeket egy-egy brékkel el is vitt. És hogy eközben mit csinált Malisse? Nem sokat, jó esetben is méterekkel az alapvonal mögött loholt egyik oldalról a másikra. Az első szettben sikerült valahogy megcsípnie két pontot Roddick adogatásánál, ám a másodikban már ennyit sem, ekkor csupán egyre futotta az erejéből: az amerikai titán 21 első szervából 19-et a helyére küldött – ebből fogott egyet Malisse –, míg a két második adogatás mögül mindkét pontot megnyerte. Szédületes.
Ám a folytatás már nem ment enynyire simán a számára, olyannyira, hogy 4:5-nél szettlabdát kellett hárítania (Malisse ekkor a hálóba vert egy második szervát), majd a rövidítésben 5–3-ra "elengedte” ellenfelét – ekkor viszont bevágta az ajtót Roddick, egymás után négy pontot gyűjtve megnyerte a meccset, és Andre Agassi után másodikként átlépte a negyeddöntő küszöbét. Azt csak halkan jegyezzük meg, hogy Roddick ez ideig nem került hullámvölgybe, úgy márpedig képtelenség végigcsinálni két hetet, hogy az ember folyamatosan csúcsra járatva teniszezzen. Hősünk mindenesetre büszke lehet magára, már három kiváló játékost kivett a mezőnyből (Tim Henmant, Ivan Ljubicicot, majd a könnyű prédának számító Flávio Saretta után Malisse-t), összesen háromszor veszítette el az adogatójátékát (még az első két körben), 19 bréklabdát hárított, és csak hét kettős hibát ütött! Jóllehet a neheze csak ezután következik.
Visszatérve a csütörtöki játéknapra, többórás várakozás után végre munkához láthattak a teniszezők, pályára lépett többek között a wimbledoni bajnok Roger Federer, a párizsi Roland Garroson triumfáló Juan Carlos Ferrero, a 2001-es US Open-győztes Lleyton Hewitt, illetve néhány hölgy. Az olasz Francesca Schiavone például 6:7, 4:5-ről döntő szettre mentette a mecscsét a japán Szugijama Ai ellenében, sőt az egyetlen, még versenyben maradó orosz, Anasztaszija Miskina be is fejezte a sajátját, 7:6, 2:0 után már csupán egyetlen gémet engedélyezve a szebb napokat is látott Mary Pierce-nek. A többi pályán semmi érdemleges sem történt, igaz, nem is történhetett volna – magyar idő szerint este fél tízkor ugyanis ismét eleredt az eső Flushing Meadowsban.

Amerikai nemzetközi bajnokság, US Open, Flushing Meadows (17 074 000 dollár, kemény pálya)
Férfi egyes
Nyolcaddöntő:
Roddick (amerikai, 4. kiemelt)–Malisse (belga) 6:3, 6:4, 7:6. A negyeddöntő párosítása: Agassi (amerikai, 1.)–Björkman (svéd) vagy Coria (argentin, 5.); Ferrero (spanyol, 3.) vagy T. Martin (amerikai)–Srichaphan (thaiföldi, 11.) vagy Hewitt (ausztrál, 6.); Schüttler (német, 8.) vagy Schalken (holland, 12.)–Roddick; Moyá (spanyol, 7.) vagy el-Ajnaui (marokkói, 22.)–Nalbandian (argentin, 13.) vagy Federer (svájci, 2.)

Női egyes
Nyolcaddöntő:
Miskina (orosz, 7.)–Pierce (francia) 7:6, 6:1. A negyeddöntő párosítása: K. Clijsters (belga 1.)–Mauresmo (francia, 5.); Davenport (amerikai, 3.)–Suárez (argentin, 24.); Capriati (amerikai, 6.)–Szugijama (japán, 15.) vagy Schiavone (olasz, 29.); Miskina–Henin-Hardenne (belga, 2.)

Férfi páros
A negyeddöntő párosítása:
Bhupathi, Mirnij (indiai, fehérorosz, 1.) vagy Arnold, Hood (argentin, 15.)–Llodra, Santoro (francia, 6.) vagy W. Black, Ullyett (zimbabwei, 9.); Björkman, Woodbridge (svéd, ausztrál, 4.)–Damm, Suk (cseh, 8.) vagy Prieto, Thomas (argentin, amerikai); Arthurs, Hanley (ausztrál, 5.)–Knowles, Nestor (bahamai, kanadai, 3.); Ancic, Ljubicic (horvát)–Haggard, Johnson (dél-afrikai, amerikai, 13.) vagy B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 2.)

Női páros
A negyeddöntő párosítása:
K. Clijsters, Szugijama/McShea, Musgrave vagy Vento-Kabchi, Widjaja (venezuelai, indonéz, 13.)–Bartoli, Casanova (francia, svájci); Kuznyecova, Navratilova (orosz, amerikai, 4.) vagy Nagyová, Matevzic (szlovák, szlovén)–L. Huber, M. Maleeva (dél-afrikai, bolgár, 8.); Husarová, C. Martínez (szlovák, spanyol, 7.)–C. Black, Lihovceva (zimbabwei, orosz, 3.) vagy Krizan, Srebotnik (szlovén, 15.); Bovina, Stubbs (orosz, ausztrál, 5.)–Callens, Tu (belga, amerikai) vagy Ruano-Pascual, Suárez (spanyol, argentin, 2.)

Vegyes páros
A negyeddöntő párosítása:
L. Huber, Vízner (dél-afrikai, cseh)–Husarová, Friedl (szlovák, cseh, 6.); Ruano-Pascual, Knowles (spanyol, bahamai, 3.)–Srebotnik, B. Bryan (szlovén, amerikai, 8.); Krasznoruckaja, Nestor (orosz, kanadai, 5.)–Stevenson, Spadea (amerikai); C. Black, W. Black (zimbabwei, 7.)–Raymond, M. Bryan (amerikai, 2.)
A nap mérkőzése
Andy Roddick (amerikai, 4.)–Xavier Malisse (belga) 6:3, 6:4, 7:6
1. adogatások (%-ban)6756
Ászok912
Kettős hibák04
Ki nem kényszerített hibák2731
Az 1. adogatásból megnyert pontok (%-ban)9077
A 2. adogatásból megnyert pontok (%-ban)6349
Az 1. adogatások átlagsebessége (km/óra)200179
A 2. adogatások átlagsebessége (km/óra)153134
Legerősebb adogatás (km/óra)224204
Direkt pontok (adogatásból is)2733
Sikeres brékpontok2/80/5
Pontok/kísérletek a hálónál21/2622/30
Összes pontok11186
Mérkőzésidő (perc)127 (28+41+58)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik