US Open: Gálfi Dalma eddigi legjobb GS-eredményét érte el

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.09.02. 07:47
null
Gálfi Dalma úgy érzi, nagyon egyben volt a játéka Harriet Dart ellen (Fotó: Getty Images)
Gálfi Dalma legyőzte Harriet Dartot, ezzel bejutott az év utolsó Grand Slam-tornájának harmadik körébe – magát is meglepte azzal, hogy hosszú kihagyás után ilyen összeszedetten teljesít a US Openen.

 

– Mivel ugyanazon a pályán játszottak, ezúttal muszáj volt befejeznie a mérkőzését Fucsovics Márton találkozója előtt. Az ön edzői stábját is erősítő Jancsó Miklós végig tudta nézni a sikerét?
– Nem, azt beszéltük meg, hogy az első szettet nézi, utána elkezdenek melegíteni Marcival – felelte a Nemzeti Sportnak Gálfi Dalma, aki 6:4, 6:0-ra nyert a brit Harriet Dart ellen, és bejutott a US Open harmadik körébe. – Így is történt, aztán később mondta Miki, hogy bár nem szokta, Marci ezúttal megérezte, hogy gyorsan befejeződik a meccsem, emiatt hamar kezdte a bemelegítést.

– A játékidő és az eredmény is sima találkozót sejtet, valóban az volt?
– Nem ez volt életem legnehezebb meccse, ez egyértelmű. Nyilvánvalóan nem erre az ellenfélre számítottam, hanem Darja Kaszatkinára, emiatt nagyobb nyomás alatt is léptem pályára, meg akartam nyerni a második körös mérkőzésemet is. Nagyon magabiztos voltam végig, koncentráltam, az első szett kisebb hullámvölgye ellenére összeszedtem a játékomat.

– Élete legnagyobb győzelmének tartja a szerdait?
– Inkább úgy fogalmaznék, hogy életem legnagyobb eredménye a harminckettő közé jutás Grand Slam-tornán. Két nagyszerű meccset játszottam, jó formában vagyok, és az egészségemmel is minden rendben, várom a következő fordulót!

– Dart lehetett volna a legmagasabban rangsorolt brit, ha legyőzi önt, ez helyezett rá plusz terhet?
– Feszültebbnek tűnt annál, amilyennek szoktam látni, ráadásul előttünk döntő szett hét-hattal végződő férfimérkőzés volt teli lelátóval, és többször meg kellett állnunk, mert az erős szél állandóan befújta az otthagyott műanyag poharakat a pályára. Ezt is jobban kezeltem, engem kevésbé zavart.

– Nem rémisztette meg, hogy Dart búcsúztatta Kaszatkinát?
– Nagyon szívesen játszottam volna Kaszatkinával, kicsit szomorú is voltam, hogy nem top tízessel találkozom, ám a második gondolatom már az volt, hogy így jó esélyem van továbbjutni. Szerencsére nagyon egyben volt a játékom, és éltem is az eséllyel!

– Milyen volt belülről az első körös találkozója, amelyet a spanyol Nuria Párrizas ellen nyert meg?
– Hosszabb kihagyás után kisebb súlyt tettem a vállamra, próbáltam élvezni az első meccsemet, játszani a saját játékomat, és ráerőltetni az akaratomat az ellenfélre. Akkor is nagyon egyben voltam mentálisan, kissé meg is leptem magamat, hogy ekkora szünet után ilyen jól összeraktam mindent.

– Adott pluszönbizalmat a tudat, hogy megszerezte karrierje első győzelmét a US Open főtábláján?
– Tavaly itt kvalifikáltam először GS-főtáblára, aztán Petra Martictól elég simán kikaptam, úgyhogy igen, adott önbizalmat, amit vittem is tovább.

– Veronyika Kugyermetovával csap össze a harmadik körben. Az idén Miamiban találkoztak, korábban is összekerültek már, mekkora esélyt lát a továbbjutásra?
– Abszolút pozitívan állok a mérkőzéshez. Miamiban majdnem egy teljes szettet játszottunk, voltak jó megmozdulásaim, de eleve sérülten álltam ki ellene. Akkor nagyon vártam, hogy top húszassal játszhassak, a sérülésem azonban elkeserített, kíváncsi lettem volna, mit tudok felmutatni vele szemben. Nagyon jó, stabil, agresszív teniszező, néhány évvel ezelőtt kemény pályán és salakon is megvertem, azóta előrébb jár nálam az eredményességet illetően – meglátjuk, mi lesz ezúttal.

– Egyébként is a US Open a kedvenc tornája, gyanítom, most még jobban élvezi a New York-i létet…
– Így van, a junior Grand Slam-győzelmem óta ki tudom jelenteni, hogy a US Open a kedvencem, s ez az érzés most még inkább megerősödött bennem. Nagyon szeretem a várost, a benne összpontosuló energiát, a közönség és az atmoszféra itt a legjobb a major tornák közül. Remélem, sokszor vissza tudok még jönni ide!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik