Aus. Open: Swiatek „a reptérről jött vissza”, a korábbi döntős az idény végén befejezi

H. Á.H. Á.
Vágólapra másolva!
2024.01.18. 11:22
Iga Swiatek közel állt a kieséshez, de végül életben tartotta győzelmi sorozatát (Fotó: Getty Images)
Címkék
A Melbourne-ben zajló Australian Open női egyesének második fordulójában a lengyel világelső Iga Swiateket meglegyintette a kiesés szele, ugyanis a tavalyelőtti finalista Danielle Collins ellen a döntő szettben dupla brékhátrányból fordította meg a mérkőzés állását s jutott a legjobb 32 közé. Kiesését követően a 30 éves amerikai bejelentette, az idény végén befejezi pályafutását.

A 22 éves Iga Swiatek nem először találkozott az Australian Openen a 30 éves Danielle Collinsszal: két éve az elődöntőben futottak össze, s akkor az azon a versenyen berobbanó Collins döntő játszmában legyőzte a lengyelt, és pályafutása során először – és eddig utoljára – Grand Slam-torna döntőjébe jutott. Ott aztán két játszmában kikapott az akkori világelsőtől, Asleigh Bartytól – aki aztán néhány hónappal később visszavonult.

Swiatek azóta háromszor vágott vissza az amerikainak, és 4–1-re vezetett ellene, ám az újabb melbourne-i találkozójuk során nem sok hiányzott, hogy ismét Collins örüljön a végén. Az első játszmát a világelső vitte el 6:4-re kereken egy óra alatt, a másodikat viszont az amerikai nyerte meg 6:3-ra 55 perc játék után – Collins háromszor is brékelte Swiateket –, így a harmadik játszma döntött. Ebben pedig a lengyel továbbra sem találta szervajátékát, az első három adogatójátékából kettőt is elvett az amerikai és öt játék után 4:1-re vezetett, vagyis elérhető közelségbe került számára a továbbjutás. Ehhez képest Swiatek szinte varázsütésre feltámadt, nem engedett több játékot az amerikainak, s 62 perc alatt megnyerte a harmadik játszmát és vele a csaknem három óráig tartó meccset is.

„Hű, hát gyakorlatilág már a reptéren voltam, onnan jöttem vissza. A végéig akartam harcolni, és gratulálok Danielle-nek, mert tökéletesen játszott, de azt is tudtam, hogy nem lehet folyamatosan ilyen szinten teniszezni, és hogy hibázni is fog. Ugyanakkor egyáltalán nem  volt egyszerű, mert Danielle hirtelen elkezdett dupla sebességgel játszani, és ötletem sem volt néhány játékon keresztül, hogyan reagáljak. Miután aztán ez sikerült, már csak magamra koncentráltam, és sikerült nyernem” – fogalmazott Swiatek, akinek így életben maradt veretlen sorozata, immár 18 mérkőzés óta nem talált legyőzőre.

Ami pedig Collinst illeti: az amerikai a találkozó után közölte, az idény végén visszavonul a játéktól.

„Ez lesz az utolsó szezonom. Még nem tudom, hogy pontosan mikor, de még az idén befejezem a játékot, addig viszont várom a mérkőzéseket” – fogalmazott a 30 éves amerikai.

ÖSSZEFOGLALÓ

Ami a többi mérkőzést illeti: a francia Clara Burel két játszmában legyőzte az ötödik kiemelt Jessica Pegulát, s ezzel pályafutása során először nyert a világranglista első 10 helyezettje közé tartozó ellenféllel szemben. A kiemeltek közül szintén búcsúzott a 14. Darija Kaszatkina, aki az első szett megnyerése után a folytatásban mindkét játszmát 6:3-ra veszítette el a 2017-es US Open-bajnok Sloane Stephens ellen. 

A kínai Vang Ja-fan eddigi legjobb Australian Open szereplését produkálja, először jutott ugyanis a 3. fordulóba: a 2021-e US Open megnyerésével 17 évesen berobbanó Emma Raducanut győzte le döntő játszmában.

A tavaly finalista, 2022-ben wimbledoni bajnok, harmadik kiemelt és a világranglistán is harmadik kazah Jelena Ribakina elképesztő meccsen maradt alul Anna Blinkovával szemben: a döntő szett félórás rövidítésében a 42 pont felét, 21-et fogadó nyerte, s az orosz 22–20-ra (!) bizonyult jobbnak, ez volt a GS-történelem leghosszabb tie-breakje. Ribakinának ráadásul volt hat mérkőzéslabdája  is, az 57. helyezett Blinkova pedig a tizediket tudta kihasználni. Erről a meccsről bővebben itt olvashatnak.

Cikkünk a további női mérkőzések eredményeivel folyamatosan frissül.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (kemény pálya, 86 500 000 ausztrál dollár)
NŐI EGYES
2. FORDULÓ (a legjobb 32 közé jutásért)
Swiatek (lengyel, 1.)–Collins (amerikai) 6:4, 3:6, 6:4
Nosková (cseh)–Kessler (amerikai) 6:3, 1:6, 6:4
Szvitolina (ukrán, 19.)–Tomova (bolgár) 6:1, 6:3
Golubic (svájci)–Siniaková (cseh) 6:3, 2:6, 6:4
Ostapenko (lett, 11.)–Tomljanovic (ausztrál) 6:0, 3:6, 6:4
Azarenka (fehérorosz, 18.)–Tauson (dán) 6:4, 3:6, 6:2
Navarro (amerikai, 27.)–Cocciaretto (olasz) 4:6, 6:3, 6:3
Jasztremszka (ukrán)–Gracheva (francia) 6:3, 6:2
Blinkova (orosz)–Ribakina (kazah, 3.) 6:4, 4:6, 7:6
Paolini (olasz, 26.)–Maria (német) 6:2, 6:3
Kalinszkaja (orosz)–Rus (holland) 6:1, 7:5
Stephens (amerikai)–Kaszatkina (orosz, 14.) 4:6, 6:3, 6:3
Cseng Csin-ven (kínai, 12.)–Boulter (brit) 6:3, 6:3
Vang Ja-fan (kínai)–Raducanu (brit) 6:4, 4:6, 6:4
Dodin (francia)–Trevisan (olasz) 6:4, 6:4
Burel (francia)–Pegula (amerikai, 5.) 6:4, 6:2

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik