A felszabadult játék adhat esélyt Wimbledonban Udvardy Pannának

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2024.06.30. 09:05
Udvardy Panna (Fotó: Getty Images)
Világranglista-134. játékosunk a selejtezőben végig jól szervált, és bizakodva várja a mérkőzését a kitűnő Anna Kalinszkajával szemben a füves pályás Grand Slam-tornán.

– A selejtezőben 6:4 volt a legszorosabb játszmája. Egyik mérkőzésen sem volt veszélyben a győzelme?
– Csalókák azért az eredmények, a csütörtöki meccsemen is nagyon kellett koncentrálnom, rengeteg szoros gém volt, és a füvön bármi megtörténhet, minden egyes pontnál észnél kell lenni, fenntartani a figyelmet és az energiát. Mindegyik mérkőzés nagyon kiélezett volt, az segített, hogy a fontos pontoknál figyeltem és jól játszottam – mondta a Nemzeti Sportnak Udvardy Panna, aki Gálfi Dalmához hasonlóan a főtáblára jutott a wimbledoni Grand Slam-tornán.

–  Csak háromszor veszítette el az adogatását három fellépésén – ennyire jól ment a szerva?
– Igen, az egész héten jól ment az adogatás, tudtam, hogy füvön ez kulcsfontosságú. Próbáltam variálni a szervákat és bízni bennük, ez az ütés csak rajtunk múlik, és mivel én nem vagyok annyira magas és nagy adogató, öntenem kellett magamba a hitet, hogy menni fog. Sokat dolgoztunk ezen, örülök neki, hogy sikerrel, remélem, a főtáblán is hatékonyak lesznek a szerváim.

–  Az utóbbi hetek jó formája alapján azt várta el önmagától, hogy kvalifikáljon a főtáblára?
– Semmilyen elvárásom sem volt, a múlt héten még hetvenötezer dollár összdíjazású salakos versenyt játszottam Csehországban, szerettem volna döntőbe jutni, de nem sikerült. Két nappal az első wimbledoni meccsem előtt érkeztem meg a helyszínre, kétszer edzettem füvön, talán éppen azért játszottam jól és felszabadultan, mert nem gondolkoztam a győzelmen, a főtáblára jutásban, pontról pontra haladtam, próbáltam minél hamarabb alkalmazkodni a speciális mozgást igénylő borításhoz. Szeretek füvön játszani, mindig jó élmény, annyira más a többi borításhoz képest. Szeretek nyesegetni, variálni a szervát, vannak megoldásaim, akkor is gyorsan változtatok, ha nem érzem magam komfortosan az ütéseim miatt.

–  Eddigi egyetlen főtáblás GS-győzelmét Wimbledonban érte el, jöhet a következő?
– Wimbledonban játszottam már centerpályán Arina Szabalenka ellen, kisebb pályán kevésbé erős játékos ellen, most is csak élvezni szeretném a játékot, magamra figyelni, és menni tovább mindenféle nyomás nélkül. Már az is hatalmas bónusz, hogy feljutottam a főtáblára, ha megmarad ez a felszabadultság, bárki ellen lehet esélyem.

–  Az orosz Anna Kalinszkaját kapta, aki a torna 17.  kiemeltje.
– Lehetett volna jobb is, rosszabb is a sorsolás. Nem lesz egyszerű meccs, döntőzött a berlini füves pályás WTA-tornán, de ha tudom hozni a saját játékomat, úgy teniszezem, mint a kvaliban, nem izgulom el, jól szerválok és erős maradok mentálisan, bármi lehet. Nagyon várom a meccset, és bizakodó vagyok.

–  Párizsban vesztesként, most győztesként kerültek főtáblára Gálfi Dalmával együtt. Örül, hogy neki is kitűnően megy most a tenisz?
– Jó látni, amikor ilyen jól szerepelünk, rendre van, aki eljut a selejtező döntőjéig vagy a főtáblára is. Nagyszerű érzés, hogy Párizsban és itt is jól játszottunk Dalmával, a magyar női tenisz nagyon erős, Bondár Annával és Babos Tímeával együtt négyen is ott vagyunk a körforgásban, s amikor elkapjuk a fonalat, nagyon jól tudunk teniszezni. Sokan kijöttek szurkolni, lehet hallani a drukkereink hangját, ami sokat dob a teljesítményünkön.
–  Párosban is indul a tornán?
Nem indulok, egy hete lezárult a nevezés, és nem iratkoztam fel, mert ha nem sikerül a kvalifikáció, a jövő héten ismét salakon versenyeztem volna. Pozitívan fogom fel, oké, párosozás nincs, de az egyénire még koncentrálhatok.

Éppen az igazolja tökéletesen, mennyire kiszámíthatatlan a wimbledoni torna a női játékosok szempontjából, hogy tavaly a cseh Markéta Vondrousová nyerte meg, aki ugyan a hatodik a világranglistán, de nem tartozik a szűken vett élmezőnybe. Kétezer-tizenhat óta csupa különböző játékos győzött a füves pályás Grand Slamen, az utóbbi időben a tunéziai Onsz Zsabur biztosított némi állandóságot, aki a legutóbbi két döntőt egyaránt elveszítette. A legjobbak közül a világelső Iga Swiateknek, a kétszeres Australian Open-győztes Arina Szabalenkának, a tavalyi US Opent megnyerő Coco Gauffnak sincs még wimbledoni trófeája – a kazah Jelena Ribakinának viszont van, és most megszerezheti a másodikat. Az elődöntőben akár a címvédő Vondrousovával is megküzdhet, már ha a két reménység egyáltalán elverekszi magát addig a fázisig.

Swiatek elképesztő szezont futott salakon, de ez mindig jellemző volt rá, Wimbledonban viszont még sosem jutott túl a negyeddöntőn, 9–4-es örökmérlege nem valami impresszív, ráadásul a 16 között összefuthat a lett Jelena Ostapenkóval, akinek 4–0-s a mérlege ellene. Füves felvezető tornát nem játszott Swiatek, míg Szabalenka feladta a berlini elődöntőjét és elmondása szerint nincsen százszázalékos állapotban, úgyhogy akár még a német fővárosban diadalmaskodó Jessica Pegulát is felírhatjuk a favoritok közé. Éledezik a 2021-ben hatalmas meglepetésre egymás elleni US Open-döntőt vívó brit Emma Raducanu és a kanadai Leylah Fernandez, ahogyan egyre jobb formát mutat a szülése után visszatérő japán Oszaka Naomi, a választék tehát nagyon széles, bárki odaérhet a végén.

Felesleges a jósolgatás, bárki befuthat

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik