Tenisz: nem állt távol Stollár Fanny a továbbjutástól, ám ő is búcsúzott az első körben a Római-parton

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.07.16. 15:41
Stollár Fanny búcsúzott a budapesti tornától (Fotó: Török Attila)
Eddig Stollár Fanny állt a legközelebb ahhoz, hogy a magyarok közül elsőként bejusson a Hungarian Grand Prix második fordulójába, ám végül döntő szettben, két óra után vereséget szenvedett az első kiemelt orosz Diana Snajdertől.

 

A magyarok közül Stollár Fanny (WTA-280.) sorsolása tűnt a legnehezebbnek előzetesen a Hungarian Grand Prix WTA 250-es tornán, hiszen az elsőként kiemelt Diana Snajdert (28.) kapta ellenfélül – az orosz játékos idén nyerte meg első két WTA-tornáját, a februári huahini 250-est kemény pályán, illetve a júniusi Bad Homburg-i 500-ast füvön, emellett nyert egy 125-ös challengert is májusban, Párizsban, az első kiemelt amerikai Emma Navarrót legyőzve. Ám nem kell messzebre menni a meglepetésig: a tavalyi Római-parti versenyen Snajder éppen az akkori első kiemeltet, a címvédő amerikai Bernarda Perát múlta felül.

Stollár egyébként legutóbb hat éve játszott top 30-as játékossal – 2018 májusában és júniusában egymás után kétszer legyőzte a kínai Csang Suajt.

Snajder esélyeshez méltón kezdte a találkozót, az első hat játékból ötöt elvitt, és kettős breakelőnybe került – ám már az első játszma végén elkezdte megnehezíteni ellenfele dolgát Stollár, 1:5-nél egy breakkel, majd egy semmire hozott adogatással zárkózott. A játszmát már nem volt esélye megfordítani, a következő felvonásban viszont egy breakváltás után 3:2-nél elvette ellenfele adogatását, magabiztos nyerőket ütött, míg a fel-feltámadó szélben az orosz egyre többet hibázott, és elúszott a szett, honfitársunk egyenlített. 

„Nem hiszem el, annyi lehetőségem van jól eltalálni” – csattant fel egy rontás után Stollár a kiélezetten alakuló a széltől már nem zavart döntő játszmában 1:1-nél, és valóban, amikor jól eltalálta, ekkor még többnyire pont is lett belőle. Szép kereszt tenyeresekkel lepte meg Snajdert a felvonás elején nem egyszer, két fogadóelőnyt is megúszott, majd a gémben második breaklabdáját kihasználta, aztán viszont nem hozta az adogatását – 2:2-nél négy nyertes fogadójátékot láthattak a nézők. A folytatásra azonban az orosz játékos feljavult, a szett derekára csökkentek Stollár nyerői, ekkorra már inkább Snajder hibáiból származtak a pontjai, ám így is tartotta orosz ellenfelével a lépést 4:4-ig. A kilencedik gémben hozta szervajátékát Snajder, így Stollárnak a meccsben maradásért kellett adogatnia, negyven mind után viszont az orosz első mérkőzéslabdájához jutott, amit egy magyar hiba, egy szélesre ütött labda után ki is használt, és két óra alatt bejutott a második fordulóba, melyben a Babos Tímeát (259.) legyőző honfitársával, Jekatyerina Makarovával (183.) játszhat.

„Nem százszázalékosan mentem fel a pályára fizikailag, nem tudtam minden olyan labdáért elmenni, melyeket egyébként visszaadnék. Próbáltam így is maximumot nyújtani, ezzel együtt sajnos így sikerült. Voltak sanszaim, de sajnos nem tudtam többet kihozni ebből. Az utolsó játszmában, három háromnál, amikor egy labdamenetben feljött az ellenfelem a hálóhoz, kihagytam egy ziccert, de igazából minden gém szoros volt, illetve az utolsó játékban is hozhattam volna az adogatásomat. Közel voltam a győzelemhez, néhány pontra voltam tőle, de egy top harmincas játékos ellen ez nem olyan rossz eredmény” – értékelt a mérkőzés után Stollár Fanny. 

Egyesben így már csak Bondár Anna (98.) maradt versenyben, ő délután négy óra körül meccsel a szerb Olga Daniloviccsal (150.). Stollár párosban javíthat – ismét összeállt a lengyel Katarzyna Piterrel, akivel tavaly megnyerték a tornát a Római-parton.

HUNGARIAN GRAND PRIX, WTA 250-ES TORNA, RÓMAI-PART (267 082 dollár, salak)

Egyes. 1. forduló: Snajder (orosz, 1. kiemelt)–Stollár Fanny 6:3, 3:6, 6:1

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik