Tenisz: Stollár és Piter ismét bajnokok párosban a Római-parton, Snajder és Szasznovics a döntősök egyesben

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.07.20. 20:45
A győzelem után jöhetett az öröm (Fotó: Dömötör Csaba)
Megvédte a címét párosban a Stollár Fanny, Katarzyna Piter duó a Római Teniszakadémián, miután szuper tie-breakben legyőzte Anna Danyilinát és Irina Hromacsovát. Az egyes döntőjét Diana Snajder és Aljakszandra Szasznovics játsszák.

 

Lógott az eső lába a Római Teniszakadémia felett szombaton, ám csak néhány csepp esett a játéknap elején, kora délután – ami szerencsére közel sem volt elég a versenynap megszakításához. A mérkőzések menetét pedig egy, a második egyes elődöntő alatt váratlanul beütő áramszünet sem zavarta meg, csak menet közben ki kellett iktatni a centerpálya megszólaló és magától elcsendesedni nem akaró riasztóját, illetve a székbírónak kicsit hangosabban kellett ismertetnie az eredményt nagyjából fél órán keresztül, hangosítás és elektromos eredményjelző hiányában – a rend ezt követően teljesen helyreállt.

Bár szombaton utolsóként rendezték meg a párosdöntőt a Hungarian Grand Prix-n, magyar szempontból ez volt az érdekesebb, hiszen Stollár Fanny és Katarzyna Piter a címvédésre hajtottak a Római-parton, miközben minden addigi közös meccsüket megnyerték (tízből tízet), és júniusban Valenciában felemelhették második trófeájukat. Ám az ellenfelet – egyébként sosem, de ezúttal igazán – nem lehetett lebecsülni, hiszen a kazah Anna Danyilina öt, az orosz Irina Hromacsova négy páros WTA-tornagyőzelmet tudhat magáénak. Közülük kettőt már közösen nyertek – az idén összeálló kettős ugyancsak nem bukta el az első kilenc meccsét.

Alaposan bekezdtek Stollárék, az első három játékban csak egy labdamenetet buktak és brékelőnyben voltak (3:0). Aztán azzal lett 3:1 az állás, hogy Stollár az alapvonalról véletlen „baráti tűzben” versenytársát találta el, majd ugyan a rivális elvette Stollárék adogatását, a „mieink” egyből visszabrékeltek, és ez az előny már kitartott a játszma végéig.

A második felvonás 3:3-ig kiegyenlített volt, ekkor viszont Stolláréknak semmi negyvenről nem sikerült brékelniük, ez pedig akkor vált igazán lényegessé, amikor az ellenfélnek ugyanez összejött több ki nem kényszerített hiba eredményeként, később pedig egyenlített a szettek tekintetében.

Stollár és Piter viszont abszolút nem tört meg, a szuper tie-breakben ugyanis nem volt kérdés – a magyar, lengyel kettős még csak nem is a rivális hibáiból, hanem szinte csupa nyerőből, nagyszerű, hálóközeli lecsapásokkal, nyesésekkel simán nyerte meg a szuperrövidítést, így a serleget is. Stollár Fanny és Katarzyna Piter ezzel megvédték címüket – a 25 éves magyar játékos negyedik páros WTA-trófeáját szerezte meg, ebből hármat (2021 és tavaly után idén) Budapesten.

 

A nap két igen jó színvonalú egyéni elődöntővel kezdődött. Az elsőn a fehérorosz Aljakszandra Szasznovics (WTA-134.) és a szlovák Anna Karolína Schmiedlová (79.) több mint 2 óra 45 percig nyüstölte egymást és döntő szettig mentek. A szlovák 5:3-nál, brékelőnyben kiszerválhatta volna a meccset, Szasznovics viszont a végén jobban koncentrált és fordított, bejutva karrierje hatodik WTA-döntőjébe, közel két év után ismét – és ez lehetne az első tornagyőzelme ezen a szinten.

Ellenfele a döntőben az elsőként kiemelt orosz Diana Snajder (28.) lesz, miután két játszmában legyőzte a pályafutása második WTA-elődöntőjét elérő német Eva Lyst (129.). A húszesztendős Snajder és a nála tíz évvel idősebb Szasznovics eddig egyszer, a februári dohai mestertorna selejtezőjében találkozott, akkor az orosz két játszmában jutott fel a főtáblára ellenfelével szemben. Snajder idén nyerte az első két WTA-tornáját, a januári huahini 250-est kemény pályán, a júniusi Bad Homburg-i 500-ast pedig füvön – ezúttal salakon győzhetne.

HUNGARIAN GRAND PRIX, WTA 250-ES TORNA, RÓMAI-PART (267 082 dollár, salak)
Egyes. Elődöntő: Snajder (orosz, 1. kiemelt)–Lys (német) 6:3, 6:3; Szasznovics (fehérorosz)–Schmiedlová (szlovák) 6:3, 3:6, 7:5. 
Páros. Döntő: Stollár Fanny, Piter (magyar, lengyel)–Danyilina, Hromacsova (kazah, orosz, 2. kiemelt) 6:3, 3:6, 10–3   


Stollár Fanny (Fotó: Dömötör Csaba)

Már tavaly is hamar megvolt az összhang Stollár és Piter között

Miniinterjú az immár négyszeres páros WTA-tornagyőztes Stollár Fannyval

– Többször említette, milyen jól kiegészítik egymást Katarzynával. Hogyan emlékszik vissza közös történetük elejére? Rögtön megvolt az összhang?
– Tavaly Budapesten párosoztunk először, és az elejétől kezdve jól játszottunk együtt, hamar kialakult az összhang.

– Ahogy az elmúlt évben, úgy idén is egyetlen játszmát bukva nyerték meg a tornát. Hogyan őrzik meg ezt a stabilitást, kiegyensúlyozottságot ilyen tartósan?
– Minden pontra nagyon fókuszálunk, próbálunk egy pillanatra sem kiengedni, végig koncentrálni, és eközben elkerülni az egyenlő állásokat, illetve a tie-breakeket. Igen jól kezdtük a döntőt, viszont a második szett három–három után sajnos elment, volt néhány nem túl szerencsés szituáció, de a tie-breakben nagyon összeszedtük magunkat, és újból stabilan, mindketten extrán játszottunk.

– A párosbeli negyedik tornagyőzelme önmagában is siker. Gyógyír-e ez az egyesben történtekre, amikor is szoros csatában kikapott az első kiemelt Diana Snajdertől az első körben?
– Mindenképpen. Ahogy az is gyógyír, hogy akitől kikaptam, azóta már a döntőben van, de egyébként is nagyszerű érzés, hogy megvédtük a címünket, ráadásul hazai pályán, ami nagyon sokat jelent. Illetve pozitívum, hogy továbbra sem vesztettünk meccset Katarzynával.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik