Tenisz: Stollárék legyőzték Babosékat, egy lépésre a címvédés a Római-parton

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.07.19. 18:16
A meccs végén Babos Tímea (balra) gratulálhatott Stollár Fannynak (Fotó: Török Attila)
Tíz közös mérkőzésükből a tizediket nyerte meg Stollár Fanny és Katarzyna Piter, miután két szettben felülmúlta a Babos Tímea, Ellen Perez duót a Hungarian Grand Prix páros versenyének elődöntőjében, és karnyújtásnyira került a címvédéshez.

 

Az élet valahol ad, valahol elvesz – ezt magyar szempontból előre lehetett tudni, hiszen a Hungarian Grand Prix páros versenyének elődöntőjében magyarok csaptak össze egymás ellen, és csak egyikük juthatott fináléba. A háló egyik oldalán az addigi kilenc közös mérkőzését egyaránt megnyerő duó, a tavalyi Római-parti torna címvédője, Stollár Fanny és a lengyel Katarzyna Piter. A túloldalán pedig a korábbi páros világelső, négyszeres páros Grand Slam-győztes, háromszoros páros WTA-világbajnok Babos Tímea kiegészülve a tavalyi páros WTA-vb-döntős, párizsi olimpikon, párosban világranglista-tizedikkel, az ausztrál Ellen Perezzel – az első kiemeltek.

Sokat elárult a mérkőzés kezdeti kiélezettségéről, hogy az első öt játék negyven mind után dőlt el – a Grand Slam-tornák „alatti” szinteken az úgynevezett „no-ad” szabályokkal játsszák a párost, vagyis negyven mindet követően nincs adogató- vagy fogadóelőny, hanem a következő labdamenet dönt, melynél a fogadó páros dönti el, melyik oldalra kéri a szervát.

A találkozó ezen szakaszában simán előfordult, hogy adott játékos ász után kettős hibával folytatta, vagy egy ki nem kényszerített után életerős nyerővel javított. Stollárék elléptek 0:2-re, majd Babosék visszajöttek 2:2-re, ezután a címvédő kettős újból brékelőnyre tett szert. A mérkőzés addigi legszebb labdamenetében egy hosszabb, hálónál történő „pingpong” után Babos átemelt, éppen az alapvonal előtt pattant le a labda, melyet Piter női meccseken ritkán látható módon, láb között, és pontosan tette vissza azt, majd egy újabb ütésváltás után a lengyel játékos a hálóba ütött, ezzel elment az adogatójátékuk. Ezzel együtt a külön-külön is egyre többször vétő Babos, Perez duó nem tudta visszahozni a játszmát, miután Stollárék újból fogadógémet nyertek, és simán elvitték a nyitó felvonást.

A magyar, ausztrál kettős pontatlanságai a második szett elején is folytatódtak, a címvédő kettős rögtön egy breakkel nyitott, és bár a szett közepére Babosék több nyerővel rukkoltak ki, és javult a játékuk, Stollárék sem adták alább, így maradt a breakelőny. Babos és Perez kritikus helyzetben, 3:4-nél került kisebb gödörbe, miután semmire bukta el a fogadójátékát, majd a következő gém két labdamenete is elúszott, Stollárék pedig hamarosan két meccslabdához jutottak fogadóként – Babosék ezt egy ellenoldali hiba és egy Perez-ász után még megúszták, de aztán a címvédő kettős kiszerválta a találkozót. Döntőbeli ellenfelük a második kiemelt Anna Danyilina, Irina Hromacsjova kazah, orosz duó lesz.

Stollár és Piter közös tenisztörténete tehát tízből tíz győzelem, a duó pedig karnyújtásnyira került a címvédéshez és együtt szerzett harmadik WTA-torna-győzelméhez.

„Nagyon jól húzzuk egymást, ha nekem van szükségem egy kis buzdításra, mindig számíthatok rá, de hasonló helyzetben ő is rám, nagyon pozitív személyiség, könnyen felspanolja a párját – mondta Stollár Fanny Katarzyna Piterről a mérkőzés után. – Nagyon stabilak voltunk hátulról, igen jól szerváltunk és ritörnöztünk, igyekeztünk agresszívak maradni, mi irányítani, nem adni könnyű pontokat, gyorsabban befejezni a labdameneteket.”

„Egyszerűen kimondható, hogy összességében nem játszottunk jól, nem érdemeltük meg a győzelmet. Kisebb kézsérüléssel bajlódom, ez látszódott a napokban a szerváimon. Elismerés a címvédőknek, Fanny ma kifejezetten jól teljesített, összességében stabilabbak voltak az ellenfeleink” – fogalmazott Babos Tímea a mérkőzés után, majd hozzátette, nem éreztek rá egymás játékára Ellen Perezzel az elődöntőben, nem találták a megoldást.

Babos legközelebb Torontóban, majd Cincinnatiben játszik felvezető versenyt a US Open előtt, amelyen újból az ukrán Nadja Kicsenokkal indul, akivel Wimbledonban negyeddöntőig jutottak.

HUNGARIAN GRAND PRIX, WTA 250-ES TORNA, RÓMAI-PART (267 082 dollár, salak)
Páros. Elődöntő: Stollár Fanny, Piter (magyar, lengyel)–Babos Tímea, Perez (magyar, ausztrál, 1. kiemelt) 6:3, 6:4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik