Gálfi Dalma megdolgoztatta Collinst, de a győzelemhez ez kevés volt

Vágólapra másolva!
2024.07.04. 18:38
Gálfi Dalma két játszmában kapott ki Wimbledonban (Fotó: Imago Images)
A Londonban zajló füves pályás Grand Slam-torna női egyesének 2. fordulójában az egyedüliként versenyben maradt magyar teniszező, a világranglistán 127. helyen álló Gálfi Dalma a viadal 11. kiemeltjével, az amerikai Danielle Collinsszal csapott össze a legjobb 32 közé jutásért, és két játszmában vereséget szenvedett, így elbúcsúzott a tornától.

 

WIMBLEDON (50 millió font, füves pálya)
NŐI EGYES, 2. FORDULÓ (a 32 közé jutásért)
Gálfi Dalma–Danielle Collins (amerikai, 11.) 3:6, 4:6 

 

Kedves emlékei lehettek Gálfi Dalmának (WTA-127.) a wimbledoni Grand Slam-tornán 11.-ként kiemelt amerikai Danielle Collinsszal (11.) kapcsolatban, hiszen nem is olyan régen, 2023 márciusában legyőzte őt az Indian Wells-i mesterverseny első fordulójában. Akkor sem a főtáblára szerencsés vesztesként feljutó, ellenfelénél közel ötven hellyel hátrébb elhelyezkedő magyar volt az esélyesebb (Gálfi 80., Collins 31. volt a ranglistán), mégis búcsúztatta őt két játszmában. A 25 éves veszprémi születésű játékos tavaly Wimbledonban, alanyi jogú főtáblásként érte el karrierje legnagyobb sikerét, a legjobb 32-ig jutott és kétszer hátrányból fordítva nyert mérkőzést, júniusban, a 250-es ’s-hertogenboschi versenyen pedig pályafutása második WTA-elődöntőjét játszotta.

Azonban az ellenfél is ihletett formában érkezett – a 2022-ben Wimbledonban döntős, 30 éves Collins márciusban, Miamiban megnyerte első mestertornáját, majd rögtön a következő héten, Charlestonban is győzött, és ezekkel együtt az áprilisi, madridi 1000-es második körében elszenvedett vereségéig 15 meccses győzelmi sorozatot alakított ki. Ezzel megközelítette világranglistás  karriercsúcsát, a két évvel ezelőtt elért hetedik helyet.

Már az első játékban két breaklabdához jutott az amerikai, de mindkettőt hosszúra tette, majd egy ász és egy újabb Collins-hiba után Gálfi hozta az adogatását. Collinsnak nem volt problémája az övével, aztán újabb két breaklehetőségből a másodikat már nem hagyta kihasználatlanul, és elvette ellenfele adogatását. 1:3-nál már valamelyest meggyőzőbb szervajátékkal zárkózott a 25 éves magyar, és Collins igen váratlan megtorpanásával (két ki nem kényszerített és két kettős hibával) fogadóként egyenlített. Az amerikai összekapta magát, és a következő játékban újból breakelt – Gálfi nem szakadt le tőle, egy tizenkét labdamenetes gémben nehezítette meg Collins dolgát, a 11. kiemelt azonban megnyerte adogatását, melyet követően Gálfi sikertelenül adogatott a szettben maradásért. Honfitársunk időnként azért felvette a versenyt riválisával, és ez nem csak az amerikai négy kettős hibájának volt köszönhető, de tény, hogy Collins majdnem kétszer annyi nyerőt ütött ebben a felvonásban ellenfelénél (14–8), és többségben nagyon ültek a fonákjai.

A második szett elején úgy tűnt, jelentős gödörbe kerül a magyar teniszező, ám Collins játéka negyven-semminél átmenetileg ismét szétcsúszott, és Gálfi váratlanul fogadóként nyerte az első gémet. Sajnos ebből nem tudott meríteni, és a következő négy játékban az amerikai játékos pillanatai jöttek, s Collins 4:1-re elhúzott. Ekkor Gálfitól is hamar érkezett két kettős hiba, kezdett kicsúszni a kezei közül a találkozó, ám semmi-negyvenről felállt, és további két breaklehetőséget hárított – sajnos két fogadóelőnyét sem váltotta játékgyőzelemre, Collins harmadik breaklabdájánál pedig megint kettős hibát ütött, az amerikai így 5:1-nél a mérkőzésért adogathatott. A magyar versenyző egy újabb rohammal, mérkőzéslabdát is hárítva egy breakkel 5:2-re, majd 5:3-ra zárkózott, minden erejét mozgósította a meccsben maradásért, Collins pedig kissé frusztrálttá vált, hogy nem kerül közelebb a találkozó lezárásához, újabb meccslabdát rontott, és egyre gyarapodtak a ki nem kényszerített hibái. 5:4-nél Gálfi eltüntette kettős breakhátrányát, és jó lehetősége nyílt az egyenlítésre, azonban sajnos adogatóként nem tudta ezt kiharcolni, semmi-negyvennél Collins a negyedik mérkőzéslabdáját már értékesítette, és bejutott a harmadik fordulóba.

„Jól kezdtem az összecsapást, és sikerült alkalmazkodnom a szeles körülményekhez, de nehéz tartani a szintet, amikor az ellenfél minden labdamenetben megdolgoztat, és nem adja ingyen pontokat – mondta Danielle Collins a mérkőzést követően. – A vége felé volt egy kisebb megingásom, de összességében sikerült megőriznem az agresszív játékstílusom.”

Gálfi Dalmának ezúttal az adogatójátékai nem voltak olyan magabiztosak, mint az első fordulós győzelménél – az egyiptomi Majar Serif (78.) ellen 73 százalékban ütött jó első adogatást, és 74 százalékban szerzett belőlük pontot, Collinsszal szemben 66 százalékban ütötte be őket, és csak 50 százalékban nyerte ő a labdamenetet. Ugyanakkor emelt fővel távozhat Wimbledonból – idei 11 füves pályás összecsapásából csak kettőt vesztett el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik