Wimbledon: nincs mese, itt van a generációváltás

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.07.01. 08:21
Alcaraz címvédőként indul Wimbledonban (Fotó: AFP)
Ha nem borul a papírforma, a két ifjú titán, Jannik Sinner és Carlos Alcaraz csatájának újabb fejezete következhet Wimbledonban – ám csak egyikük juthat fináléba, ranglista-helyezésük miatt már az elődöntőben összefuthatnak.

Már többször megmutatta oroszlánkörmét a világranglistát vezető Jannik Sinner és a harmadik helyen álló Carlos Alcaraz is az elmúlt szezonokban, olyan viszont még nem fordult elő korábban, hogy kettejüket lehet megnevezni egy Grand Slam-torna legnagyobb esélyesének – annak ellenére, hogy idén eddig csak ők ketten nyertek major tornát, Sinner az Australian Opent, Alcaraz a Roland Garrost. Hiszen mindig ott volt az örökifjú Novak Djokovics, akit soha, semmilyen torna előtt nem lehetett nemhogy leírni, még csak félvállról sem venni, de sérülésből tervez visszatérni, és igazán csak akkor lehet biztosra venni az indulását, ha már a pályán látjuk. Ennélfogva a 37 éves szerbet illetően nehéz találgatni, mire számíthatunk tőle (bővebben lejjebb).

A két ifjú titán egyaránt a Roland Garroson ért el fontos mérföldkövet: a 22 éves Sinner előtt korábban nem állt olasz játékos a világranglista élén, míg a 21 esztendős Alcaraz a párizsi salakos verseny megnyerésével a legfiatalabb játékos, aki mindhárom borításon képes volt Grand Slam-tornagyőzelmet elérni. Ranglistahelyezésük miatt azonban az elődöntőben mindenképp összefutnak, ha nem borul a papírforma. Kettejük csatáját és a jövő teniszének egyik lehetséges nagy rivalizálását jelenleg a spanyol játékos vezeti 5–4-re. Érdekesség, hogy az elmúlt öt összecsapásuk mindegyike az aktuális torna egyik elődöntőjét jelentette, közülük Alcaraz nyert meg hármat, benne a legutóbbi kettőt az Indian Wells-i 1000-es tornán, valamint a Roland Garroson – viszont Wimbledonban is találkoztak már egyszer, az akkor tizedik kiemelt olasz négy játszmában győzte le az ötödik kiemelt spanyolt.

A címvédő Alcaraz tavaly gigászi, ötszettes párharcban múlta felül Djokovicsot, így a szerb nagyágyú nem szerezte meg sorozatban ötödik wimbledoni trófeáját – ez az open érában eddig csak Björn Borgnak és Roger Federernek sikerült. A spanyol tavalyhoz hasonlóan egy felvezető versenyen, a londoni Queen’s Clubban megrendezett 500-ason indult, meg is nyerte karrierje első füves tornáját, mielőtt begyűjtötte volna pályafutása első serlegét Wimbledonban – idén azonban csak a második körig jutott a főpróbán, kikapott a brit Jack Drapertől (29.) a 16 között. Ezt tekintve jelzésértékű, hogy Jannik Sinner a múlt héten a hallei 500-ason ért a csúcsra először ezen a borításon, közvetlenül Wimbledon előtt.
Az alanyi jogon főtáblás Marozsán Fábiánnak (45.) és Fucsovics Mártonnak (69.) sem egyszerű a sorsolása, Fucsovics­nak kimondottan nehéz – mindketten már hétfőn pályára is lépnek. Marozsán az áprilisban Münchenben első ATP-tornáját megnyerő német Jan-Lennard Struff-fal (41.) csap össze, ha győz, a 32. kiemelt kínai Csang Csi-csennel találkozhat a második körben. Fucsovics a 2021-es wimbledoni döntőst, az olasz Matteo Berrettinit (60.) kapta, ha őt felülmúlja, a világelső Sinnerrel kellene meccselnie a következő fordulóban.

A 24 Grand Slam címéből hetet az angol gyepen megszerző Novak Djokovics a Roland Garroson részleges szalagszakadást szenvedett a jobb térdében, és bár megnyerte a Francisco Cerúndolo (27.) elleni nyolcaddöntőt, visszalépett a továbbiaktól, majd műteni kellett. Ám ahhoz képest, hogy nemcsak a wimbledoni, de még az olimpiai indulását is veszélyben látták, a múlt héten már a hétfőn kezdődő GS-torna helyszínén edzett, pedig még egy hónap sem telt el a beavatkozás óta. Djokovics egyébként szombaton úgy nyilatkozott, jól reagált a térde a terhelésekre, és kész a legmagasabb szinten játszani, akár a címért is harcba szállni. Az ő esetében még aligha, Andy Murray-nél (115.) viszont valószínűleg az utolsó wimbledoni szereplés a tét. A három GS-trófeájából kettőt az angol nyílt bajnokságon megnyerő 37 éves britnek cisztát operáltak ki a gerincéből, de alig egy héttel ezt követően ő is tréningezett – az ATP a közösségi oldalain korábban bejelentette távolmaradását, de mivel ezután a csapata arról beszélt, hogy még nem született erről döntés, a szövetség törölte a posztot.
Mindketten cseh ellenféllel kezdenek, Djokovics Vít Koprivával (123.), Murray Tomás Macháccsal (38.)

Mire mehet az összedrótozott Djokovics és Murray?

TENISZ WIMBLEDON (50 millió font, füves pálya)
FÉRFI EGYES
11.00: Marozsán Fábián–Jan-Lennard Struff (német)
Kb. 13.30: Fucsovics Márton–Matteo Berrettini (olasz)
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik