Badosának nagyon megy kemény pályán, a címvédő kiejtője ellen folytatja

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.09.01. 19:53
Paula Badosa egy megnyert labdamenet után (Fotó: Getty Images)
Paula Badosa jutott be elsőként a legjobb nyolc közé az Egyesült Államok nemzetközi teniszbajnokságán (US Open): a spanyol játékos magabiztosan, 6:1, 6:2-re nyert a kínai Vang Ja-fan ellen a női egyes vasárnapi programjában, és a címvédő Coco Gauffot kiejtő Emma Navarro lesz a következő ellenfele. A férfiaknál Grigor Dimitrov öt játszmában legyőzte Andrej Rubljovot, Taylor Fritz az első szett elvesztése ellenére búcsúztatta Casper Ruudöt.

FÉRFIAK: DIMITROV ÖTJÁTSZMÁS CSATÁT NYERT MEG

Grigor Dimitrov az első két szettet megnyerte Andrej Rubljov ellen, viszont a következő kettőt meglehetősen simán elvesztette. Az ötödikben végig ő volt lépéselőnyben, de 4:2-nél két bréklabdát is hárítania kellett, hogy eljusson a meccsnyerésig. A bolgár játékos a 450. győzelmét aratta ATP-versenyen, a 300.-at kedvenc felületén, kemény talajon; az 1990-ben vagy később született teniszezők közül ő érkezett el elsőként ehhez a két szép határhoz.

Miközben Dimitrov 2019 óta először jutott be a legjobb nyolc közé a US Openen, Taylor Fritz tavaly is ott volt, és most is ott lesz. A tornán legmagasabban jegyzett egyesült államokbeli férfijátékos az első játszmát elvesztette Casper Ruud ellen, aztán a következő háromban egyszer sem engedte adogatást lopni a norvégot. Fritz 24 ászt ütött, 84 százalékos hatékonysággal váltotta pontra az első szerváit, 56 nyerő ütést jegyzett – és a következő körben karrierje első GS-elődöntőjének elérése reményében lép pályára.

NŐK: BADOSA MAGABIZTOSAN GYŐZÖTT

Nem indult könnyen – az első két adogatójátékát összesen öt brékpont hárításával nyerte meg –, de végül két játszmában behúzta vasárnapi nyolcaddöntőjét Paula Badosa, így 2018 óta ő az első spanyol női játékos, aki bejutott a legjobb nyolc közé a US Openen. A 26. kiemelt 26 nyerő ütéssel intézte el a 16-tal záró kínai Vang Ja-fant, akit alaposan meg is futtatott remekül helyezett labdáival.

Az egykor világranglista-második Badosa hátsérülése miatt hónapokat hagyott ki az elmúlt egy évben, májusra visszacsúszott a rangsor 140. helyére, de Wimbledon óta nagyon megy neki: azóta kemény pályán 16 mérkőzéséből már a 14.-et nyerte meg, közben a washingtoni torna fődíja az övé lett – és várhatta az ellenfelet a legjobb nyolc között.

Nem sokkal éjfél után kiderült, hogy ez a bizonyos következő ellenfél Emma Navarro lesz, aki háromszettes mérkőzésen kiejtette a pocsékul adogató Coco Gauffot. A címvédő első adogatásainak mindössze 46 százaléka volt sikeres, és a másodikkal is akadtak gondok, erről árulkodik a 19 (!) kettős hiba (Navarrónak csak kettő volt). Az amerikai csata első játszmájában Navarróé volt az egyetlen brék, 4:2-nél, és bár a másodikban is ő csent először adogatójátékot (ezúttal 3:3-nál), Gauff képes volt visszajönni, és 5:4-nél másodszor is elnyerte ellenfele szervagémjét. A harmadik játszmában Navarro 2:1-nél került lépéselőnybe, és stílszerűen brékponttal zárta le a mérkőzést.

TENISZ
US OPEN, NEW YORK (75 millió dollár, kemény pálya)
NYOLCADDÖNTŐ
FÉRFI EGYES
Grigor Dimitrov (bolgár, 9.)–Andrej Rubljov (orosz, 6.) 6:3, 7:6 (7–3), 1:6, 3:6, 6:3
Taylor Fritz (amerikai, 12.)–Casper Ruud (norvég, 8.) 3:6, 6:4, 6:3, 6:2
Hétfőre virradóra
Brandon Nakashima (amerikai)–Alexander Zverev (német, 4.)
Frances Tiafoe (amerikai, 20.)–Alexei Popyrin (ausztrál, 28.)
Hétfő délután 17-től
Jannik Sinner (olasz, 1.)–Tommy Paul (amerikai, 14.)
Nuno Borges (portugál)–Danyiil Medvegyev (orosz, 5.)
Jack Draper (brit, 25.)–Tomás Machác (cseh)
Alex de Minaur (ausztrál, 10.)–Jordan Thompson (ausztrál)

NŐI EGYES
Paula Badosa (spanyol, 26.)–Vang Ja-fan (kínai) 6:1, 6:2
Emma Navarro (amerikai, 13.)–Coco Gauff (amerikai, 3.) 6:3, 4:6, 6:3
Hétfőre virradóra
Cseng Csin-ven (kínai, 7.)–Donna Vekic (horvát, 24.)
Elise Mertens (belga, 33.)–Ariana Szabalenka (fehérorosz, 2.)
Hétfő délután 17-től
Iga Swiatek (lengyel, 1.)–Ljudmila Szamszonova (orosz, 16.)
Gyiana Snajder (orosz, 18.)–Jessica Pegula (amerikai, 6.)
Caroline Wozniacki (dán)–Beatriz Haddad Maia (brazil, 22.)
Karolína Muchová (cseh)–Jasmine Paolini (olasz, 5.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik