Davis-kupa: Piros Zsombor nehéz győzelme után Valkusz kikapott Kairóban

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.09.13. 13:09
Piros Zsombor (Fotó: Imago)
Bár Piros Zsombor az első játszmát elveszette, végül győzött a magyar Davis-kupa-csapat Egyiptom elleni osztályozós párharcának első mérkőzésén Kairóban. A folytatásban Valkusz Máté szintén elvesztette az első szettet, és bár egyenlített, a döntő játszma rövidítésében alulmaradt.

Miközben itthon hirtelen beköszöntött az ősz, Kairóban Piros Zsombor szeles, de forró időben kezdte el a magyar Davis-kupa-válogatott Egyiptom elleni mérkőzését a világranglistán 643. helyen álló Amr el-Szajeddel szemben. Amíg a nézők egy része zöldes leplek alá kuporogva védte magát a tűző naptól, a szervezők pedig a helyi internetkapcsolat kimaradását és az élő eredményközlést próbálták – hiába – orvosolni, némi késéssel a magyar állt fel elsőként szerválni.

Az egyiptomi azonnal elvette az adogatását, ám Piros egyből visszabrékelt, és az első pihenőre már az ő vezetésével ültek le. Az első játszmában 5:5-ig fej fej mellett haladtak, ekkor Amr el-Szajed ismét brékelni tudta Pirost, és 6:5-nél a játszmáért szervált. 40:0-ről kiegyenlített a magyar, de a játék végén az egyiptomi volt a pontosabb, így megnyerte az első szettet.

A második játszma elején kétszer is brékelt az ekkor sokkal jobban koncentráló és összeszedettebb Amr el-Szajed, Piros azonban mindkétszer azonnal válaszolt (2:3-nál 40:0-ről fordított), majd miután semmire nyert adogatójátékkal 4:3-as vezetést szerzett, ismét bréklabdához jutott, s azt kihasználva a mérkőzés során először brékelőnybe került, majd magabiztos adogatójátékkal le is zárta a második játszmát.

Az egyiptomi már korábban is fájlalta a jobb kezét, de a harmadik szett elején úgy veszítette el az első adogatását semmire Pirossal szemben, hogy közben folyamatosan rázta és nyújtogatta a jobb tenyerét, amely többször is görcsbe rándult. Próbálkozott trükkös szervával is, ám Piros ekkorra már összeszedte magát, s a brék után a saját adogatását is hozta. 2:0-s magyar vezetésnél sántikálni is kezdett az egyiptomi, aztán egy hálóhoz tartó sprint után a földre vágódott, és görcsölő vádliját fájlalta. Rövid ápolás után folytatta, és másodszorra erősen sántítva is hozta az adogatását.

Piros ezt követően olyan labdákat ütött, amelyeket Amr el-Szajednek esélye sem volt elérni – 4:1-re elhúzott, úgy tűnt, idő kérdése, mikor fejezi be a meccset. Csakhogy ekkor elkezdett érthetetlen hibákat elkövetni, az egyiptomi kiegyenlített, és adogatott az 5:4-ért. Piros ekkor összeszedte magát, újra brékelt, majd semmire hozta az adogatását, és megnyerte a mérkőzést.

„Borzalmasan érzem magam, olyan fáradt vagyok, hogy nem találok rá szavakat – nyilatkozta a szövetség közösségi oldalán Piros. – Életem egyik, ha nem a legrosszabb teljesítményét nyújtottam ma, pedig a Davis-kupában mindig 120 százalékot adok, de most csak árnyéka voltam önmagamnak.”

Hozzátette, csak egy fegyvere volt, hogy minden labdáért fut, és küzd a végsőkig. „Az ellenfelemnek nem volt vesztenivalója, tiszta erőből ütötte a tenyereseket. Kicsit félénken és görcsösen játszottam, nehéz volt megtalálni a megfelelő taktikát. A végén talán fizikálisan és mentálisan is erősebb voltam, pedig én is görcsöltem. Szegény ellenfelem már szinte sírt a görcstől, majdnem átmentem a térfelére, hogy vigasztaljam, de a masszázs után ismét feltámadt. Igazi túlélős mérkőzés volt” – mondta Piros Zsombor.

Valkusz Máté vereséggel kezdett (Fotó: Földi Imre)

A folytatásban a 26 éves Valkusz Máté a 34. életévét jövő szerdán betöltő Mohamed Szafvattal találkozott, ők a világranglistán hasonlóan állnak, a magyar a 402., az egyiptomi pedig a 415. helyezett. Az első játszma ezúttal sem alakult jól, a hazaiak játékosa a szett elején és végén is brékelt, és 6:3-ra megnyerte.

A másodikban Szafvat korán elvette Valkusz adogatását, de a magyar játékos 2:3 után sorozatban három gémet is megnyert, majd 5:4-nél a játszmáért adogatott. Szafvat ekkor nagyon pontosan játszott, semmire brékelte Valkuszt, így maradt izgalom a szett végére. Valkusz azonnal visszabrékelt, és 6:5-nél a játszmáért adogatva már nem adott esélyt ellenfelének, két ászt is ütve szó szerint kiszerválta a szettet, és Piros Zsombor példáját követve kiharcolta a döntő játszmát. 

A döntő felvonást az egyiptomi kezdte, s 2:1-re vezetett, amikor elvette Valkusz adogatását, és utána a magyar játékos nagy hibáit kihasználva könnyedén hozta a sajátját, és máris 4:1 volt az állás a javára. Az első meccsen Piros engedte ki a kezéből a 4:1-es vezetést a döntő játszmában, ezúttal pedig Valkusz egyenlített ki 1:4-ről. Szafvat azonban Pirossal ellentétben innen nem fejezte be a meccset, sőt, 5:5-nél három bréklabdája is volt a magyarnak. Csakhogy ezen a napon minden pillanatban számítani kellett a fordulatra, ami el is jött újra, az egyiptomi fordított a gémen belül, és neki lett 6:5.

Valkusz utána semmire hozta az adogatását, és kiharcolta a döntő játszma rövidítését. Abban Szafvat 1–1 után két minibrékkel négy menetet nyert zsinórban, és elhúzott 5–1-re. Valkusz felzárkózott 5–4-re, majd 6–4-nél meccslabdát hárított, de a következőt nem sikerült, így Egyiptom kiegyenlítette a párharcot, és szombaton 1:1-ről folytatódik a kairói ütközet.

TENISZ DAVIS-KUPA
Világcsoport I, osztályozó, Kairó
EGYIPTOM–MAGYARORSZÁG 1:1
Amr el-Szajed (643.)–Piros Zsombor (222.) 7:5, 3:6, 4:6
Mohamed Szafvat (415.)–Valkusz Máté (402.) 6:3, 5:7, 7:6 (7–5)

Szeptember 14., szombat
9.00: egy páros- és két lehetséges egyesmérkőzés
Karim-Mohamed Mamun (876.), Mohamed Szafvat–Fajta Péter (604.), Madarász Gergely (809.)
Mohamed Szafvat–Piros Zsombor
Amr el-Szajed–Valkusz Máté

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik