Már csak 100 nap és jön a budapesti rövidpályás úszó-vb

SZENDREI ZOLTÁNSZENDREI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.09.02. 14:21
Wladár Sándor (balra) a sajtótájékoztatón (Fotó: Árvai Károly)
Hétfő délelőtt a Duna Arénában tartottak sajtótájékoztatót a december 10. és 15. között ugyanitt megrendezésre kerülő rövidpályás úszó-világbajnokság szervezői.

„A VISSZASZÁMLÁLÁS ELKEZDŐDÖTT!” – hallható a rövidpályás úszó-világbajnokság „alkalomhoz illő” kisfilmjében, amiben az olimpiai bajnok Kós Hubert és a Duna Aréna vannak a főszerepben. A Magyar Úszószövetség és Budapest városa lesz a világon az első, amely eléri a „vizes Grand Slam”-et, vagyis megrendezi a sportág négy legnagyobb eseményét: a nagymedencés világbajnokságot (2017, 2022), a világkupát (2018, 2019, 2021, 2023), a junior-világbajnokságot (2019), illetve a rövidpályás vb-t (2024).

„Nyugodtan kijelenthetjük, történelmi jelentőségű események vannak mögöttünk, és előttünk is” – mondta a 100 nappal a budapesti vb előtt tartott sajtótájékoztatón Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki gratulált az érintetteknek, amiért a magyar úszósport Párizsban a legtöbb olimpiai pontot hozta a sportágak összevetésében.

A sportvezető kiemelte, hogy ez lesz az első nagy világesemény, melynek időpontjában a nemzetközi szövetség (World Aquatics) székhelye már Budapesten lesz. A következő évek nagy feladatának tartja, hogy az úszás és a vízilabda mellett a többi vizes sportban is felzárkózzunk a legjobbak közé.

Idén az olimpia volt fókuszban, de sok sportesemény volt hazánkban, sportos év volt. Tavasszal és a nyár elején olimpiai kvalifikációs eseményekkel hangolódtunk az olimpiára. 2024 hátralévő részében is lesz hol szurkolnunk, a rövidpályás vb mellett a fogathajtó vb (szeptember 4–8.), a sakkolimpia (szeptember 10–23.) és a női kézilabda Európa-bajnokság (november 28–december 15.) lesz még idén a fókuszban.

„A kiindulási alap a párizsi olimpia, szervezést tekintve etalon. Bízom benne, hogy Magyarország szervezésben jártassága miatt nem jelent majd problémát ennek az eseménynek a megrendezése sem. Budapesten minden adott, hogy magas színvonalú versenyeket láthassunk, és az úszók tökéletes körülmények között mérhessék össze az erejüket” – mondta Brent Nowicki, a Nemzetközi Úszószövetség ügyvezető igazgatója.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke büszke rá, hogy más országok soha nem jutnak el addig, mint amilyen messzire az elmúlt hét évben nekünk sikerült. Utalt ezzel arra, hogy 2017 óta ez már a tizenkettedik nagy világverseny, amit a hazai szervezet a jelenlegi összetételében megrendezhet.

„Magyarországnak egészen különleges viszonya van a sporthoz. Ebben benne van a magyar úszósport fantasztikus múltja és jelene, benne van a kormányzat sport iránti szilárd elkötelezettsége, a szurkolók által teremtett, mindenkit magával ragadó hangulat, a világ legjobb uszodakomplexuma, a Duna Aréna, és benne van a szervezőcsapat elkötelezettsége. Mi minden egyes alkalommal igyekszünk még magasabbra állítani a mércét, de bizonyosan sosem adni alább annál a színvonalnál, amelynek köszönhetően a különböző világbajnokságok után rendszeresen azt hallhattuk: ez volt minden idők legjobb eseménye” – tette magasra a lécet az 1980-as olimpián 200 méteres hátúszásban olimpiai bajnok sportvezető, aki elárulta, hogy a magyar csapat kerethirdetésére a kaposvári országos bajnokság után kerül majd sor.

A vb-nek egy igazi legenda, Cseh László a nagykövete. „Jó itt lenni, de a medencében még mindig jobb. Még a 2007-es debreceni rövidpályás Eb előtt csináltam három borítékot, benne a célidőkkel. A 200 m vegyesre 1:52.99-et írtam az egyikbe, és az élet úgy hozta, hogy ezt sikerült is pontosan megúsznom. Még Gyárfás Tamás arca is elfehéredett, amikor ezt meglátta. Ez akkor világcsúcs volt” – a 2021-ben visszavonult klasszisunk bizakodó az előttünk álló esemény várható színvonala kapcsán. Az olimpia utáni téli vb-ken általában erős szokott lenni a mezőny, mert az úszók még lendületben vannak.

Megfizethető jegyárak, nagy élmények
A hétfői sajtóeseményen Szántó Dávid, a szervezőbizottság ügyvezetője ismertette a jegyárakat. „Igyekeztünk nem Párizsból kiindulni, ezért még a döntőkre is a legdrágább belépők csupán 12 ezer forintba fognak kerülni, az előfutamokra pedig már 1200 forintért lehet jegyeket venni. Bízom benne, hogy meg fogjuk tölteni a Duna Arénát, ahol számos meglepetéssel készülünk. Garantáltan eláll majd a lélegzete mindenkinek” – utalt ezzel a vb hivatalos szlogenjére, ami a Hold Your Breath lett.


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik