Rapid- és villámsakkvébé: a tíz éves Gaál Zsóka kétszer is az első hatban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.06.05. 13:55
Címkék
A tíz éves Gaál Zsóka egyedüli magyar versenyzőként vett részt az először megrendezett ifjúsági rapid- és villámsakk-világbajnokságon, és mindkét számban az első hatban zárt a Minszkben lebonyolított megméretésen. Ugyanott zajlik a felnőtt Európa-bajnokság is, ahol a tizenhét éves Gledura Benjámin öt forduló után három ponttal áll.

L. G. A nemzetközi szövetség (FIDE) az idén új korcsoportos megméretést iktatott a versenynaptárába. A hét végén Minszkben rendezték meg első alkalommal az ifjúsági rapid- és villámsakk-világbajnokságot. A három korcsoportban – U8, U10 és U12 – lebonyolított megméretésen egyedüli magyar versenyzőként a Tapolcai VSE tízéves üdvöskéje, Gaál Zsóka vett részt.L. G. A nemzetközi szövetség (FIDE) az idén új korcsoportos megméretést iktatott a versenynaptárába. A hét végén Minszkben rendezték meg első alkalommal az ifjúsági rapid- és villámsakk-világbajnokságot. A három korcsoportban – U8, U10 és U12 – lebonyolított megméretésen egyedüli magyar versenyzőként a Tapolcai VSE tízéves üdvöskéje, Gaál Zsóka vett részt.

Arról, hogy a hagyományos sakkban Európa-bajnoki címet és világbajnoki ezüstérmet elhódított Zsókának a villám- és rapidsakkban is jól megy, a tavaly decemberben megrendezett újvidéki Eb-n már meggyőződhettünk. Akkor villámsakkban holtversenyben a második-negyedik helyen végzett, rapidsakkban pedig felült Európa trónjára.

Gaál Zsóka Minszk vágott
Gaál Zsóka Minszk vágott
Az április óta már tízéves ajkai reménység ezúttal Minszkben, a világbajnokságon is kitett magáért, ahol az U10-es korcsoportban ült asztalhoz. Villámsakkban holtversenyben a harmadik-hatodik helyen, rapidsakkban pedig a hatodik helyen zárt. Zsóka édesanyja, Gaál Renáta a közösségi oldalán annyit írt, hogy ezzel teljesítették a célkitűzést, és alig várják az augusztusi, hagyományos korcsoportos világbajnokságot, melyet az idén Brazíliában rendeznek meg.

„Fantasztikus élmény volt ilyen kiváló szervezésű világversenyen részt venni. Külön örömet jelentett, hogy élőben szurkolhattunk a felnőtt Európa-bajnokságon induló magyar férfi nagymestereknek: Lékó Péternek, Berkes Ferencnek, Bánusz Tamásnak, Erdős Viktornak, Gledura Benjáminnak, Prohászka Péternek és Ruck Róbertnek.”

A felnőtt Európa-bajnokságot ugyanis történetesen szintén Minszkben bonyolítják le, a versenyzők eddig öt fordulón vannak túl. A magyar versenyzők legfiatalabbjaként indul Gledura Benjámin, aki jó előjelekkel utazott Fehéroroszország fővárosába. A 17 éves egri sakkozó a juniorok legfrissebb világranglistáján már a hatodik helyen áll, miután a Bundesligában és a francia csapatbajnokságon 18 Élő-pontot gyűjtött.

Benji a nyitányon a cseh Andrei Matsenko ellen sötéttel győzött, majd a második fordulóban kölcsönös időzavarban vesztőt húzott a lengyel Maciej Klekowskival szemben. A folytatásban sötéttel remizett a nála 47 évvel idősebb orosz Gennagyij Tunikkal. Azt követően az orosz sakkozás másik nagy veteránjával, a 68 esztendős Jurij Balaszovval mérkőzött, a parti pedig ismét remivel zárult. A szünnapot megelőző, ötödik fordulóban ismét orosz sakkozó következett, de vezérszárnyi akcióval a királyindiai védelmű partiban simán túljátszotta Artyom Szadovszkijt, így jelenleg három ponttal áll.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik