Labdarúgás: a kispesti utánpótlássikerek titka

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.04. 14:51
Címkék
A mögöttünk hagyott hazai bajnoki év legnagyobb nyertese kétségkívül a Budapest Honvéd: a felnőttek mellett az utánpótlásban is dominált. Egyik akadémiai csapatuk sem adta alább a második helynél, sőt az U19-es együttes bajnoki címet, és azzal indulási jogot nyert az UEFA Ifjúsági Ligában. Megkíséreltünk utánajárni, mi áll a tízéves Magyar Futball Akadémia sikereinek hátterében, és annak, hogyan élték meg az MLSZ által bevezetett új rendszert.

Leiner SomaTörténetének egyik, ha nem a legsikeresebb idényén van túl a Budapest Honvéd-MFA, amely az utánpótlás-bajnokságok összesített eredményeit tekintve kiemelkedett a hazai mezőnyből. Az akadémia általános igazgatóját, Herczeg Vincét a kispesti képzés elveiről, illetve a látványos fejlődés okairól is kérdeztük.Leiner SomaTörténetének egyik, ha nem a legsikeresebb idényén van túl a Budapest Honvéd-MFA, amely az utánpótlás-bajnokságok összesített eredményeit tekintve kiemelkedett a hazai mezőnyből. Az akadémia általános igazgatóját, Herczeg Vincét a kispesti képzés elveiről, illetve a látványos fejlődés okairól is kérdeztük.

„Az edzésmódszereink nem sokban térnek el attól, amelyeket más klubok is alkalmaznak, ebből a szempontból nem látok számottevő különbséget. Nekünk nagyon fontos a személyesség, igyekszünk mindenkivel külön is foglalkozni, hogy a fiúk ne csak a labdarúgásban nyújtsanak kiemelkedőt. Szeretnénk az élet minden területén perspektívát kínálni nekik, a fiatalok komplex képzést kapnak. Természetesen már a beiskolázás is fontos, hiszen olyan játékosokat veszünk fel, akikben látjuk a jövőt, mert az kevés, ha valaki csupán egy-egy szezonban képes kiemelkedő teljesítményre.”

Szerető Krisztofer már bemutatkozhatott a Stoke City U23-as együttesében is Forrás: goal.com
Szerető Krisztofer már bemutatkozhatott a Stoke City U23-as együttesében is Forrás: goal.com

Szerető Krisztofer már bemutatkozhatott a Stoke City U23-as együttesében is  •  Forrás: goal.com

A kispesti utánpótlás a dobogós helyezések mellett az egyéni képzésben is élen járt, hiszen Schön Szabolcs az Ajax, Szerető Krisztofer a Stoke City, míg Horváth Csanád a Guimaraes együttesébe igazolt.

„Alapvetően a Honvéd felnőttkeretébe szeretnénk minél több játékost nevelni, így nagy büszkeség, hogy a bajnoki címről döntő NB I-es mérkőzésen hat akadémista volt kezdő a Videoton ellen. De az egész szezonban négy-öt saját nevelésű játékos szerepelt stabil csapattagként, sőt, akadt olyan találkozó, amelyen nyolcan kerültek pályára. Ettől függetlenül akad, amikor egy-egy kiemelkedő tehetségünkért már igen fiatalon jelentkeznek nívós nyugat-európai klubok, és nem állunk a fiúk fejlődésének útjába.”

A Magyar Futball Akadémia csapatai – több más klubbal ellentétben – jól jöttek ki az MLSZ által tavaly bevezetett változtatásokból, a nyolccsapatos élvonalban egy pillanatig sem volt kétséges a vezérszerepük, ettől függetlenül Herczeg is érzékelte az új rendszer hátulütőit.

Az U19-es csapat tizenkét pontos hátrányt dolgozott le a bajnokság hajrájában, és az élen végzett Forrás: Magyar Futball Akadémia
Az U19-es csapat tizenkét pontos hátrányt dolgozott le a bajnokság hajrájában, és az élen végzett Forrás: Magyar Futball Akadémia

Az U19-es csapat tizenkét pontos hátrányt dolgozott le a bajnokság hajrájában, és az élen végzett  •  Forrás: Magyar Futball Akadémia

„A legjobbak a legjobbak ellen, ez az elv, amely alapján a szövetség kialakította az első osztály mezőnyét. Azt gondolom, kifejezetten jó elgondolás, minden labdarúgó előnyére válik ugyanis, ha hétről-hétre éles meccseket játszhat. Az arányokon már lehet vitatkozni, mivel a nyolc csapatból egy kiesik, egy pedig osztályozóra kényszerül, így az egész szezonban érezhető volt egyfajta feszültség, amely az első három helyen álló csapatokat ugyan nem érintette, de a többi feje felett ott volt Damoklész kardja. Sokszor lehetett tapasztalni, hogy a tehetséges játékosokat – noha az szolgálta volna a fejlődésüket – nem engedték az idősebekkel együtt pályára lépni, mert szükség volt rájuk a saját korosztályukban. Ugyanakkor pozitívum, hogy a fiatalok már korán megtapasztalják, milyen nyomás alatt játszani.”

A Honvéd-MFA U19-es csapata érte el a legkiemelkedőbb sikereket, tetemes hátrányt ledolgozva szerezte meg a korosztály bajnoki címét, így a következő szezonban részt vehet az UEFA Ifjúsági Ligában. Feltámadásukhoz az a pofon is hozzájárult, amelyet a játékosok nemzetközi tornán szenvedtek el.

„Igyekszünk minél több külföldi csapat ellen mérkőzést szervezni, bár ezeken a találkozókon gyakran nem sok sikerélményük van a játékosainknak. Jó példa erre az U19-es keret svájci túrája, amelynek során négy meccsen négy vereséget szenvedett a csapat. De a társaság erejét mutatja, hogy a srácok képesek voltak profitálni a kudarcból, új alapokra helyezték a munkát, és attól kezdve legyőzhetetlenné váltak a bajnokságban. Nagy öröm, hogy az ősztől részt vehetnek a Bajnokok Ligája kistestvéreként számon tartott európai Ifjúsági Ligában. Természetesen szeretnénk minél tovább menetelni, de konkrét célkitűzés nincs. Abban biztos vagyok, hogy a srácok egyszer sem hagyják el a pályát úgy, hogy ne tettek volna meg mindent a győzelemért.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik