Sakk: Rapport és Carlsen nyomdokain a tízéves Gian Tran Nam

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.01. 17:01
Címkék
A 10 éves Giang Tran Nam az elmúlt néhány év legsikeresebb magyar sakkozójának bizonyult a legkisebb fiúk között. A vietnámi származású reménység két éve U8-as Európa-bajnoki címet szerzett, idén tagja volt az U12-es Eb-bronzérmes csapatnak, az egyéni kontinenstornán pedig az U10-es korosztályban érte el a magyar küldöttség legjobb helyezését, nyolcadik lett.

Van, amit nem lehet elég korán kezdeni. A sakk is azok közé a sportágak közé tartozik, amellyel már egészen fiatalon érdemes megismerkedni. Már csak azért is, mert a szakemberek szerint már óvodáskorban megmutatkozik a tehetség. A jelenleg tíz esztendős Giang Tran Nam is négy és fél éves korában kezdett el megbarátkozni a bábukkal.Giang Tran Nam is négy és fél éves korában kezdett el megbarátkozni a bábukkal.

„Nagyon szeretem a logikai játékokat, elsősorban azért, mert ésszel lehet bennük nyerni. Ezért apukám korán elvitt az egyik ismerőséhez, aki sakkozott. Láttak bennem tehetséget, és hamar találtam edzőt is” – meséli Nam.

Giang-Tran-Nam hunonchess.hu
Giang-Tran-Nam hunonchess.hu

Giang Tran Nam az idei korosztályos Eb-n a legjobb magyar helyezést érte el  •  Forrás: hunonchess.hu

Az edző Peredy Ferenc nemzetközi mester lett, aki azóta is egyengeti a fiatal sakkozó pályáját. A szakember úgy véli, már egészen kicsi korban ki lehet szűrni, kiben rejlik kellő tehetség, és emellett a szemek csillogása és a játék iránti érdeklődés mértéke is az árulkodó jelek közé tartozik. Az edző irányítása mellett Nam második nekifutásra nyerte meg az óvodások bajnokságát – elsőre még csak második lett –, majd szépen sorban bizonyult a legjobbnak a fontosabb versenyeken, gyakorlatilag az összes bajnoki címet begyűjtve aktuális korosztályában. A felkészítő stáb időközben pedig kibővült. Izsák Gyula és Fáncsy Imre nemzetközi mesterek is csatlakoztak a fiú edzői közé, előbbi a végjátékban segít, utóbbi a megnyitásokat és a pozíciós játékot erősíti. Nam első komolyabb nemzetközi sikere nem is váratott magára sokáig, 2017-ben aranyérmet szerzett a romániai U8-as Európa-bajnokságon.

„Azon a kontinenstornán már megmutatkoztak az igazi sportolói erényei is – idézi fel a tornát Peredy Ferenc. – Kisebb megingással kezdte a versenyt, de fel tudott állni, aztán végigvert mindenkit. Azóta sajnos egyéniben nem tudott felállni a dobogóra a korosztályos világversenyeken, de célunk, hogy minél hamarabb újra oda tudjon kerülni. Az élmezőnyben továbbra is ott van, a rangos nemzetközi tornákon folyamatosan helytáll. Arra is figyelnünk kell azonban, hogy ne fárasszuk ki a gyermeket, mindig kell szakítanunk időt egy kis pihenésre, feltöltődésre. Hetente három alkalommal napi két és fél órákat edzünk, ilyenkor általában azokat a részeket erősítjük, amelyekben hibát észleltünk egy-egy parti alatt, vagy egészen új elemeket kapcsolunk be.”

Ha a dobogóra egyéniben nem is, csapatban azért felállhatott a vietnámi származású, de már Magyarországon született fiú, júliusban ugyanis Tancsa Tamás, Tran Dávid, Könyves Álmos és Gaál Zsóka társaként bronzérmet szerzett a csehországi U12-es Európa-bajnokságon. Nam az azt követő augusztusi pozsonyi kontinenstornán a saját korcsoportjában egyéniben is asztalhoz ült, és a 29 fős magyar küldöttség legeredményesebb versenyzőjeként a 8. helyen végzett a 149 sakkozót felvonultató U10-es mezőnyben.

„Nagyon élvezem a játékot, és jó érzés nyerni. A sakk ráadásul megtanít koncentrálni. Ha csinálok valamit, képes vagyok csak arra figyelni. A példaképeim Magnus Carlsen és Rapport Richárd nagymesterek, remélem, hasonló sikereket fogok én is elérni” – mondja Nam.

A 2010-ben minden idők legfiatalabb magyarjaként, 13 év, 11 hónap és 6 naposan nagymesteri címet szerző sakkolimpiai ezüstérmes Rapportnál, és az ugyanabban az esztendőben a sakktörténelem legifjabbjaként, 19 évesen felnőtt férfi világranglista-vezető, világbajnok norvég Carlsennél nem is találhatott volna jobb példákat a 10 éves játékos. Ám edzője szerint a későbbiekben más összetevője is lesz a sikernek a tehetségen kiívül.

„Fokozatosan kell őt egyre mélyebb vízbe engedni. A tehetsége megvan. A szorgalom kell legyen a másik nagy hajtóerő. Remélem, ennek sem érezzük majd hiányát, eddig nem lehetett rá panasz. Kell, hogy legyen belső indíttatása a versenyzőnek, hogy ne csak azért vegye le a könyvet a polcról, mert azt mondták, hanem azért, mert tudni akarja, mi áll benne. Nam komoly ígéret. Ha minden úgy alakul, ahogyan tervezzük, idővel talán csatlakozhat a felnőtt férfi olimpiai csapathoz is.”

Egyéb korosztályos hírekSAKKBANa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik